Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 11 april 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Cel- en taakstraf na buurman met klauwhamer slaan

5 april - Een 36-jarige man is veroordeeld tot 5 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk en 80 uur taakstraf omdat hij op  28 december 2021 in Amsterdam-Centrum zijn buurman met een klauwhamer in zijn gezicht sloeg. Daarbij brak diens rechterjukboog. Ook moet hij 1.000 euro schadevergoeding betalen. Uit het psychologisch rapport blijkt dat hij autistisch is en cannabisverslaafd is. Die avond gamede hij terwijl hij cannabis rookte toen de buurman hem stoorde. Zijn cannabisgebruik kan hebben geleid tot extra paranoïde gedachten. Door zijn autisme en de ontoereikende manier waarop hij daarmee omging gecombineerd met cannabisgebruik kan maken dat hij impulsief reageerde. De rechtbank neemt het advies over hem zijn daden verminderd toe te rekenen. Omdat het belangrijk is dat hij aan zijn verslaving gaat werken legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op, onder meer middelencontrole en dagbesteding. 

Lees de volledige uitspraak:

Straf - Celstraf voor bezit veel wapens en kruit opslaan in kelder

7 april - Een 47-jarige man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk onder meer omdat hij van 2018 tot en met 2021 in Beverwijk dan wel IJmuiden veel wapens, onderdelen ervan en munitie bezat. Dat hij niet van plan was die voor criminele activiteiten te gebruiken en evenmin bleek dat hij die aan anderen daarvoor ter beschikking wilde stellen, vermindert het potentiële gevaar niet. Bovendien bewaarde hij los kruit in zijn kelderbox wat explosiegevaar opleverde. Dat hij een verwoed verzamelaar is, acht de rechtbank aannemelijk omdat hij dit uitgebreid toelichtte en het past bij wat de psycholoog vaststelde. Die constateerde autisme en depressiviteit en bracht dit in verband met het wapenbezit. De rechtbank neemt het advies over hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich onder meer ambulant laten behandelen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1736

Bestuur - Forse terugvordering uitkering na verzwijgen inkomsten

1 april - De gemeente Amsterdam heeft terecht bepaald dat een inwoner van de stad ruim 175.000,- euro moet terugbetalen aan bijstandsgeld dat hij in ongeveer tien jaar ontving. Dit heeft de bestuursrechter geoordeeld. Uit onderzoek van de sociale recherche kwam naar voren dat de man zijn handel in auto’s, bromfietsen en andere zaken voor de gemeente verzweeg. In die jaren hadden de man en zijn partner meer dan tweehonderd verschillende kentekens op naam en boden zij 495 keer op Marktplaats producten te koop aan, zoals personenauto’s, brommers en elektrische fietsen, maar ook sieraden en tassen en dames- en herenkleding. De inkomsten uit die handel kwamen binnen op drie eveneens verzwegen bankrekeningen. Van de handel heeft de man geen deugdelijke boekhouding bijgehouden. Daarom moet hij over de hele periode al het ontvangen bijstandsgeld terugbetalen. Dat de man slachtoffer zou zijn van identiteitsfraude, heeft hij niet aannemelijk gemaakt, aldus de bestuursrechter. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1643

Kanton - Borg terug voor ex-huurder: eerdere staat huis onduidelijk

1 april - De verhuurder van een appartement in Amsterdam-West moet de oud-huurder 2.800 euro van de totale borgsom van 3.400 euro terugbetalen. De verhuurder hield die borg in vanwege de schade na de eindinspectie aan het einde van de huurperiode. Daar gaat de kantonrechter echter niet in mee. Het is namelijk onduidelijk wat de staat van het appartement was aan het begin van de huurperiode. Dat de verhuurder geen opnamestaat heeft gemaakt komt volgens de wet voor zijn rekening. Daarom is het niet vast te stellen welke schade tijdens de verhuur is ontstaan. De oud-huurder moet alleen 600 euro aan schoonmaakkosten betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1737

Kanton - Sluiting Wallen of terreuraanslag of… corona

4 april - De huurder en verhuurder van de Brasil Music Bar aan de Warmoesstraat moeten, na inschakeling van een makelaar, in gesprek over de huurprijs. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huurders beroepen zich terecht op een aanvullend artikel bij de huurovereenkomst, waarin is bepaald dat de huurprijs wordt herzien bij bijzondere omstandigheden, zoals sluiting van het Wallengebied of een terreuraanslag. De coronapandemie is niet expliciet genoemd maar de verhuurder kon verwachten dat het artikel ook dan van toepassing is. Onbetwist is dat een omzet van 2,4 miljoen euro niet kan worden behaald wanneer de stripteaseclub niet kan worden geëxploiteerd en toeristen door de coronamaatregelen massaal wegbleven. De omzet is gedaald onder de 1,6 miljoen euro zodat ook aan die voorwaarde is voldaan. De verhuurder en huurder moeten nu ieder een makelaar aanwijzen, die een derde makelaar vragen de huurprijs vast te stellen. Wanneer partijen daarna geen oplossing bereiken, beslist de kantonrechter. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1768 

Civiel - Rijksmuseum mag geschonken schilderij houden

6 april - Een schilderij dat in 2013 aan het Rijksmuseum is geschonken, hoeft niet aan de schenker of haar zonen te worden teruggegeven. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het Rijksmuseum was te goeder trouw bij de verkrijging van het schilderij. Dat betekent dat zelfs als de schenker niet bevoegd was het schilderij aan het Rijksmuseum te schenken of leed aan een geestelijke stoornis, het Rijksmuseum de eigendom van het schilderij door tijdsverloop (verjaring) heeft verkregen. Er was voor het Rijksmuseum geen reden te twijfelen aan de bevoegdheid van de schenker of aan haar geestesgesteldheid. Het Rijksmuseum heeft daar in de gegeven omstandigheden voldoende onderzoek naar gedaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1782

Uitspraken