Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 11 december 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf na schieten in Amsterdam

5 december - Een 21-jarige man is veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf omdat hij op 8 juli 2022 in Amsterdam een automobilist en zijn bijrijder probeerde dood te schieten. Dit geldt ook als bedreiging met een misdrijf tegen het leven. Bovendien bezat hij een geladen revolver. Daarnaast was hij medeplichtig aan een diefstal in een woning in september 2020 in Wijhe. Dat er bij het schieten geen slachtoffers vielen, is een wonder. Hij was bereid zijn geladen wapen te gebruiken. Daarnaast droeg hij bij zijn aanhouding enkele dagen later een geladen vuurwapen. Dit weegt mee bij de strafoplegging. Ook liep hij tijdens het schieten in een proeftijd van een eerdere veroordeling. Eerder zijn bijzondere voorwaarden opgelegd maar daaraan hield hij zich niet. Evenmin stond hij open voor hulpverlening. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 5400 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7751

Straf - Celstraf en contactverbod na zenden foto’s geslachtsdeel

7 december - Een 65-jarige man is veroordeeld tot 1 maand gevangenisstraf en een 2-jarige contactverbod. Hij stuurde namelijk op 16 oktober 2023 in Amsterdam foto’s van zijn geslachtdeel en video’s waarop onder meer zijn geslachtsdeel en een dildo te zien waren naar zijn toenmalige mentor bewindvoering. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat het risico dat hij opnieuw in de fout gaat, hoog wordt ingeschat. Daarom adviseerde de reclassering een (deels) voorwaardelijke straf met bijzondere voorwaarden op te leggen. In de straf weegt ook mee dat hij vanwege zijn ziekte nog maar een korte levensverwachting zou hebben. De rechtbank oordeelt dat een gevangenisstraf recht doet aan het ernst van zijn daad en legt de geadviseerde bijzondere voorwaarden op om hem te helpen zijn delictgedrag te doorbreken. Hij moet zich onder meer laten behandelen en meewerken aan middelencontrole. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7915

Straf - Vrijspraak van steken met gebroken flesje

7 december - Omdat niet zonder twijfel worden vastgesteld dat een 38-jarige man een andere man opzettelijk op 26 februari 2023 in Amsterdam met een gebroken flesje in zijn gezicht stak, is hij vrijgesproken. Daarbij weegt mee dat anders dan dat een getuige verklaarde op camerabeelden niet is te zien dat dit op straat zou zijn gebeurd. De verklaring van de getuige is ook onbetrouwbaar omdat die die verklaarde dat bloed uit de nek van het slachtoffer spoot en geen nekletsel is geconstateerd. Bovendien staat niet vast dat de getuige kon zien wat er tijdens de worsteling gebeurde. Uit de camerabeelden blijkt dat de 38-jarige man met het kapotte flesje naar het uiteindelijke slachtoffer rende. Toen ontstond het letsel echter niet. Daar is geen bloed gevonden en uit het gedrag van het slachtoffer blijkt evenmin dat hij toen is geraakt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7918 


Kanton - Conflict over huurprijs uitgaansgelegenheid duurt voort

1 december - De kantonrechter vernietigt het bindend advies van een makelaar, waarin hij de huurprijs heeft vastgesteld die de Brasil Music Bar, een stripteaseclub op de Wallen, moet betalen in de maanden dat de coronamaatregelen golden. De verhuurder heeft voldoende aangetoond dat het onaanvaardbaar is als hij aan het advies gebonden is. Het advies is onbegrijpelijk, alleen al omdat de huur die volgens de onafhankelijke makelaar moet worden voldaan, vele malen lager is dan de door de bar ontvangen TVL. De verhuurder en Brasil Music Bar zijn het al lange tijd oneens over de hoogte van de huur gedurende de coronatijd, waarvan eerder door de rechter is bepaald dat deze moest worden vastgesteld door een makelaar omdat partijen er zelf niet uitkwamen. De Brasil Music Bar en de verhuurder moeten nu ieder een nieuwe makelaar benoemen die een andere, derde makelaar aanwijst. Die moet de opdracht tot vaststelling van de huurprijs opnieuw uitvoeren. Iedere verdere beslissing, waaronder die over de beëindiging van de huurovereenkomst, wordt aangehouden.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7827

Kanton - Tevergeefs verzet tegen geuroverlast onderbuurman

5 december - De huurder van een appartement in Amsterdam die geuroverlast ervaart van zijn onderbuurman die wiet rookt, vangt bot bij de kantonrechter. Volgens de huurder was de verhuurder tekortgeschoten in de verplichtingen als verhuurder. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Daarbij weegt mee dat de verhuurder meermaals de onderbuurman bezocht en geen wietgeur rook. De onderbuurman erkent regelmatig wiet te roken maar naar eigen zeggen doet hij dit in zijn keuken zodat zijn bovenbuurman de minste last ervan heeft. Enige hinder moet van buren worden geduld, zeker omdat dit oudere woningen zijn en geuren sneller zijn te ruiken. Ook staat niet vast of alle wietgeur van de onderbuurman komt omdat andere buren wiet roken op hun balkon en coffeeshops dichtbij zijn. Van de verhuurder kan niets meer worden verwacht en de geëiste schadevergoeding is afgewezen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7712


Civiel - Geen rechterlijke opdracht camera en palmboom te verwijderen

30 november - Hoewel de voorzieningenrechter overwoog dat het richten van een camera op het dakterras van de buren in Amstelveen een inbreuk op de privacy opleverde, werd de eis om de camera te verwijderen afgewezen. De buurvrouw had de camera namelijk inmiddels zelf (al voor de zitting) verwijderd. De eis tot verwijdering althans het snoeien van de palmboom tot maximaal de hoogte van de schutting, wees de voorzieningenrechter ook af. De aangevoerde hinder, het wegnemen van zonlicht, was namelijk niet zodanig dat nu in kort geding tot verwijderen dan wel snoeien zou moeten worden overgegaan. In een eventuele bodemprocedure moet over het lot van de palmboom worden beslist. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7754


Civiel - Niet alles betalen voor documentaire die niet is uitgezonden

6 december - Een productiebedrijf hoeft niet alle facturen van een regisseuse te betalen die een documentaire over een bekende voetballer heeft gemaakt. De documentaire is niet uitgezonden, omdat Videoland deze heeft afgekeurd. De regisseuse wilde het volledig afgesproken bedrag betaald krijgen voor het beeldmateriaal dat zij heeft gemaakt en dat zij aan het productiebedrijf ter beschikking had gesteld. De rechtbank oordeelt dat de regisseuse is tekortgeschoten in het nakomen van haar afspraken door haar toestemming voor gebruik van het beeldmateriaal afhankelijk te stellen van toestemming van de voetballer. Daarmee kwam ze terug op een eerdere toezegging. Maar, omdat het productiebedrijf zich van dit alles in feite niets heeft aangetrokken, kunnen ze de eerste termijn, die al was betaald, niet van de regisseuse terugvorderen. De tweede termijn hoeft het productiebedrijf niet te betalen, omdat het niet gekomen is tot ‘final delivery’ van de documentaire. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7914

Uitspraken