Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 11 februari 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied

Straf - Celstraf na bezit kilo’s MDMA en amfetamine

8 februari - Een 51-jarige man krijgt 3 jaar gevangenisstraf omdat hij op 4 september vorig jaar ruim 19 kilo MDMA en 5 kilo amfetamine in bezit had. De politie vond de harddrugs in zijn auto en zijn huis in Amsterdam. In de straf weegt mee dat de handel in verdovende middelen vaak gepaard gaat met (zware) criminaliteit. Harddrugs zijn schadelijk voor de gezondheid en vormen daardoor een bedreiging voor de volksgezondheid. Agenten kwamen de drugs op het spoor na een melding van een auto-inbraak. In de auto met een vernielde ruit vonden de agenten onder meer xtc-pillen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:767

Straf - Taakstraffen na vechtpartij op Rembrandtplein

8 februari - 8 mannen ¬– tussen 31 en 35 jaar – krijgen taakstraffen voor hun rol in een vechtpartij op 27 maart 2016 op het Rembrandtplein. De taakstraffen variëren tussen de 80 en 140 uur. Die nacht ontstond er een ruzie voor de discotheek Escape tussen een groep Engelsen en de 8 Nederlandse mannen. Bij de vechtpartij die daarop volgde, vielen de Nederlanders aan. Zij hebben onder meer geschopt en geslagen. Ook is er een stoel naar de Engelsen gegooid. De Nederlanders zijn door politieagenten herkend als leden van de harde kern van Ajaxsupporters. Hieruit zou de suggestie kunnen worden gewekt dat het om voetbal-gerelateerd geweld ging. Hiervan is de rechtbank echter niet gebleken. Een 23-jarige man is vrijgesproken van betrokkenheid bij de vechtpartij.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:772
ECLI:NL:RBAMS:2019:773
ECLI:NL:RBAMS:2019:774
ECLI:NL:RBAMS:2019:776
ECLI:NL:RBAMS:2019:778
ECLI:NL:RBAMS:2019:780
ECLI:NL:RBAMS:2019:783 
ECLI:NL:RBAMS:2019:786
ECLI:NL:RBAMS:2019:790

Bestuur - Creative Grid in Noord naar volgende fase

1 februari - Het is omwonenden vooralsnog niet gelukt om het project ‘Creative Grid’ op de Noordelijke IJ-oever tegen te houden. De rechtbank oordeelt dat het redelijk is dat de gemeente een vergunning heeft verleend voor de bouw van nieuwe woningen, een café, een hotel, bedrijven en kantoren. In het beleidsdocument van de gemeente ‘Koers 2025’ is vastgelegd dat er meer woningen moeten worden gerealiseerd in Amsterdam. De omwonenden dachten dat de gemeente van het bestemmingsplan was afgeweken om het hotel mogelijk te maken en vonden dat niet goed is onderzocht of er (meer) overlast van verkeer te verwachten is. De gemeente heeft volgens de rechtbank voldoende uitgelegd dat de afwijking van het bestemmingplan alleen is gebeurd om meer woningen te realiseren  en niet voor de functie hotel. Verder heeft de gemeente op de zitting alsnog voldoende gemotiveerd waarom de verwachte verkeersdruk geen belemmering vormt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:688

Bestuur - Fikse boete voor illegale woningverhuur

5 februari -De gemeente heeft terecht een boete van 13.500 euro opgelegd aan een woningeigenaar, omdat hij zijn woning in de Kinkerbuurt niet volgens de regels aan toeristen heeft verhuurd. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Toezichthouders van de gemeente zijn de woning ingegaan en hebben geconstateerd dat er sprake was van toeristenverhuur, terwijl de woningeigenaar niet zijn hoofdverblijf in de woning had. Daardoor is niet voldaan aan één van de voorwaarden voor dergelijke verhuur. De woningeigenaar kreeg daarom de boete, ondanks dat hij tijdens de verhuur zelf op vakantie was. Hij wist of kon namelijk weten dat zijn woning tijdens zijn vakantie aan toeristen werd verhuurd. En aangezien de toeristen uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven, houdt zijn betoog dat de toezichthouders de woning helemaal niet mochten binnengaan, ook geen stand.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:670

Kanton - Huurder die zwager tijdelijk sleutel gaf, mag blijven

28 januari - Een huurder in Amsterdam-West liet zijn zwager 2 maanden in strijd met de regels zijn woning gebruiken. Toch mag de huurder daar vooralsnog blijven wonen omdat die periode niet zo lang was dat dit ontruiming rechtvaardigt. Dat heeft de kantonrechter in kort geding bepaald. Bij een woningcontrole trof de politie vier illegalen aan, onder wie de huurders zwager. In het proces-verbaal stond dat de zwager de woning al 2 jaar huurde. Hij ontkent dat te hebben gezegd. Het is slechts de samenvatting van de politie die de Filipijnse illegalen in het Engels ondervroeg. Bovendien bleek uit de energierekening die de huurder inbracht, dat er tussen juli 2017 en juni 2018 voor één persoon energie is verbruikt. Daarnaast bleek uit bankafschriften dat hij regelmatig pinde rondom zijn woning.  Daardoor is onzeker dat hij zijn woning al voor zijn vakantie door anderen liet gebruiken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:710

Kanton - Pas betalen na oplossen storing zonnepanelen

5 februari - Een klant van Energiewacht heeft de betaling van de factuur voor door hem aangeschafte zonnepanelen terecht uitgesteld en hoeft de in rekening gebrachte incassokosten van ruim 700 euro niet te betalen. Dat heeft de kantonrechter geoordeeld. De man schafte de zonnepanelen aan en sloot daarbij een ServiceGarantPlan af. Dat zou hem inzage geven in de besparing die de panelen hem maandelijks opleverden. Door een storing werd de opbrengst van de panelen echter niet door Energiewacht geregistreerd. De kantonrechter oordeelt dat de klant het aanschafbedrag van bijna  5.500 euro niet hoefde te betalen tot de storing was verholpen. Hij voerde immers alle aanwijzingen uit die Energiewacht hem gaf, terwijl Energiewacht niet de moeite nam het probleem ter plaatse te onderzoeken. De vorderingen die de man op zijn beurt tegen Energiewacht had ingesteld, worden ook afgewezen, onder andere omdat de man niet heeft aangetoond dat hij door de storing daadwerkelijk energieopbrengsten is misgelopen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:711

Civiel - Aanbesteding HvA hoeft niet over

4 februari - De Hogeschool van Amsterdam hoeft de aanbestedingsprocedure voor schoonmaakdiensten die zij heeft uitgeschreven, niet over te doen of de inschrijvingen opnieuw te beoordelen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Asito B.V., het huidige schoonmaakbedrijf die op deze aanbesteding had ingeschreven, had daarom gevraagd. Volgens Asito B.V. is er bij de beoordeling van haar inschrijving van alles misgegaan, waardoor zij ten onrechte net onder de winnaar is geëindigd. De voorzieningenrechter ziet dat anders en heeft de vorderingen van Asito B.V. afgewezen. HvA komt hier een ruime beoordelingsvrijheid toe en de rechter kan slechts ingrijpen bij evidente onjuistheden in de beoordeling van de inschrijving. Daarvan is naar het oordeel van de voorzieningenrechter geen sprake.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:820

Civiel - Geen schadeclaim na afketsen verkoop huis

6 februari - Een woningeigenaar in Zaandam krijgt geen 40.000 euro schadevergoeding voor het niet doorgaan van de verkoop van zijn huis in 2017. Dat heeft de handelsrechter bepaald in een procedure die de man had aangespannen tegen de beoogde koper. Deze had 400.000 euro als koopsom afgesproken, maar moest een beroep doen op het financieringsvoorbehoud toen hij zijn hypotheek niet rond kreeg. De woningeigenaar vorderde daarop een boete van 10 procent omdat het beroep op de ontbindende voorwaarde niet goed was onderbouwd. De rechter gaat hier niet in mee. De koper heeft tijdig aangevoerd dat hij onvoldoende geld op tafel kon leggen doordat de woningtaxatie op 360.000 euro uitkwam. Geen enkele hypotheekverstrekker was in 2017 bevoegd meer dan 101 procent van de woningwaarde te financieren. De koper heeft geprobeerd het gat te overbruggen, maar slaagde daar niet in. Bovendien heeft de verkoper de woning kort na de ontbinding alsnog voor 400.000 verkocht.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:781

Uitspraken