Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 11 juli 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.


Straf - Cel- en taakstraf voor stalking en identiteitsfraude

6 juli - Een 28-jarige man is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk en 120 uur taakstraf onder meer omdat hij van 29 oktober 2021 tot en met 1 januari 2022 een vrouw belaagde. Hij stuurde haar via verschillende sociale mediakanalen beledigende en bedreigende teksten. Ook maakte hij Facebook-  en/of Instagramaccounts aan onder haar naam en met haar foto. In de straf weegt mee dat hij al twee keer is veroordeeld voor belaging van dezelfde vrouw en desondanks doorging met contact zoeken. Uit het psychologisch rapport blijkt dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft. Daarom neemt de rechtbank het advies over om hem zijn daden verminderd toe te rekenen. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich ambulant laten behandelen door een forensische kliniek en mag hij geen contact hebben met het slachtoffer. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3856

Straf - Bezit vals ID-bewijs bestraft, vrijspraak voor straatroof

8 juli - Een 35-jarige man is veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf omdat hij op 14 januari 2022 een vervalst ID-bewijs in bezit had in Amsterdam. Hij is vrijgesproken van diefstal met geweld samen met een ander van een imitatie-Rolex op Plein 40-45 in mei vorig jaar. De politie kwam de man op het spoor nadat zijn foto was aangetroffen op een telefoon die door één van de daders op het plaats delict zou zijn achtergelaten. De medeverdachte is inmiddels veroordeeld. De rechtbank kan onvoldoende vaststellen dat de 35-jarige man de andere dader was. Dat hij ten tijde van de straatroof daar dichtbij was en met de andere man zou hebben gerend is onvoldoende bewijs dat hij daadwerkelijk betrokken was bij de straatroof. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3853

Bestuur - Fraudeonderzoek naar pgb’s schiet tekort

1 juli - Er is geen fraude gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in de drie zaken die de bestuursrechter heeft behandeld over het intrekken en terugvorderen van pgb’s voor zorg die wordt verleend aan mensen die zorg ontvangen op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz). Zorgkantoor Zilveren Kruis trok ten onrechte de pgb’s in en vorderde de pgb’s terug. Het Zorgkantoor deed dit na onderzoeken naar de rechtmatigheid van declaraties. De rechtbank oordeelt dat die onderzoeken te beperkt waren, gezien de sluitende administratie van de zorgaanbieder Bea Zorg. Zilveren Kruis heeft niet aannemelijk gemaakt dat de verplichtingen behorende bij een pgb zijn geschonden.

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - School mocht leerling met beperking verwijderen en verwijzen

5 juli -  Een Amsterdamse leerling met beperkingen is terecht van zijn basisschool verwijderd en verwezen naar het speciaal basisonderwijs. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Volgens de ouders heeft hun kind de beste kansen zich naar zijn capaciteiten te ontwikkelen binnen het reguliere onderwijs en is het ook geschikt voor zijn cognitieve capaciteiten. Volgens de deskundigen van het Samenwerkingsverband heeft de leerling vooral ondersteuning nodig in werkhouding en didactiek en is het speciaal basisonderwijs daarvoor geschikt. De rechtbank oordeelt dat het Samenwerkingsverband terecht een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal basisonderwijs heeft afgegeven en dat de school op basis daarvan de leerling mocht verwijderen. De rechtbank weegt daarbij mee dat uit alle onderzoeken naar voren kwam dat de leerling intensieve begeleiding nodig heeft dat op een reguliere basisschool niet haalbaar is zonder dat dit ten koste gaat van de begeleiding van en aandacht voor de andere leerlingen. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Ex-huurder hoeft boete illegale onderverhuur niet te betalen

5 juli - Een ex-huurder van een woning in Amsterdam-Noord hoeft de boete van ruim 20.500 euro die de gemeente aan de verhuurder oplegde omdat sprake zou zijn van zogenaamde vakantieverhuur, niet aan de verhuurder te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De verhuurder bewees namelijk onvoldoende dat er een oorzakelijk verband is tussen de geleden schade en het gedrag van de huurder. In deze civiele procedure is die kortdurende verhuur niet vast komen te staan. De huurder moet wel ruim 10.000 euro aan achterstallige huur betalen. Hij had de huurovereenkomst weliswaar opgezegd maar omdat hij de woning niet leeg achterliet en anderen er zonder toestemming van de verhuurder bleven wonen, moet hij alsnog die huur betalen. Dat geldt ook voor de schoonmaak- en incassokosten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3787

Kanton - KLM moet bij ontslagvolgorde Martinairverleden meetellen

5 juli - Luchtvaartmaatschappij KLM is verplicht bij het bepalen van de ontslagvolgorde in geval van gedwongen ontslagen op grond van bedrijfseconomische redenen uit te gaan van de datum waarop cabinemedewerkers in dienst traden bij Martinair. Dat hebben drie kantonrechters bepaald. De cabinemedewerkers werkten eerst bij Martinair maar zijn op initiatief van Martinair (een 100% dochter van KLM) en/of KLM in 2011 bij KLM in dienst getreden waar zij vergelijkbare werkzaamheden doen. Daarmee is er sprake van opvolgend werkgeverschap. Voor het bepalen van de transitievergoeding ligt dit anders, nu daarvoor het eerdere ‘zodanige banden criterium’ nog geldt. De cabinemedewerkers hebben in deze procedure onvoldoende onderbouwd dat daaraan is voldaan. Er zijn geen personeelsdossiers of andere informatie over het functioneren van de medewerkers bij Martinair aan KLM verstrekt en zij hebben bij KLM andere leidinggevenden dan bij Martinair. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Man mag leningsovereenkomst onderzoeken op valsheid

4 juli - Een oud-zakenrelatie moet een man inzage geven in een originele leningsovereenkomst die bij een notaris in depot ligt. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De man is in een bodemprocedure veroordeeld tot het betalen van 3 miljoen euro aan de oud-zakenrelatie, maar is van mening dat de leningsovereenkomst vals is. Voorafgaand aan het hoger beroep wil de man de originele leningsovereenkomst dan ook door een deskundige laten onderzoeken. De oud-zakenrelatie heeft erkend dat de man recht heeft om dit te laten onderzoeken, maar meent dat dat onderzoek in het kader van de hoger beroepsprocedure moet plaatsvinden en niet nu ‘even’ tussen de procedure in eerste aanleg en het hoger beroep door. De voorzieningenrechter oordeelt echter dat de man er een (spoedeisend) belang bij heeft om dit onderzoek nu te doen, zodat hij zijn strategie voor het hoger beroep kan bepalen en zijn proceskansen kan inschatten. Daarbij speelt mee het aanzienlijke bedrag dat de man betaald heeft uit hoofde van een volgens hem valse leningsovereenkomst. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3887

Civiel - Privacy niet geschonden door dakkapel en bijgebouw op erf

6 juli - Een Amsterdammer hoeft een uitbouw aan zijn woning in Noord met een dakkapel en een bijgebouw in de achtertuin niet af te breken. Dat heeft de rechtbank geoordeeld in een burenruzie. Volgens zijn buurvrouw geven deze bouwwerken rechtstreeks uitzicht op haar erf en in haar woning, zodat daardoor haar privacy wordt geschonden. Verder vindt de buurvrouw dat de bouwwerken haar eigen uitzicht verstoren en valt er volgens haar daardoor minder zonlicht op haar erf. De buurvrouw wilde dan ook dat de bouwwerken werden afgebroken. De rechtbank gaat daar niet in mee. De buurvrouw heeft niet hard gemaakt dat zij zoveel last heeft van de bouwwerken van de buurman dat deze daarom moeten worden afgebroken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:3623

Uitspraken