Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 11 juni 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Vrijspraak belastingfraude voor juwelier

4 juni - Een gerenommeerd juweliersbedrijf uit Diemen, verdacht van frauduleus handelen, is integraal vrijgesproken door de rechtbank. Niet gebleken is namelijk dat de juwelier onjuist of onvolledig aangifte omzetbelasting heeft gedaan of valse facturen heeft opgemaakt. Over het niet melden van de ongebruikelijke transacties oordeelt de rechtbank dat de juwelier weliswaar te laat melding heeft gedaan van ongebruikelijke transacties bij het meldpunt van de Financiële Inlichtingen eenheid, maar dat is niet hetzelfde als helemaal geen melding doen, en dat was ten laste gelegd. De 54-jarige tussenhandelaar in horloges wordt wel veroordeeld voor belastingfraude. De rechtbank acht bewezen dat hij voor zijn eenmanszaak over het eerste kwartaal van 2011 geen aangifte omzetbelasting heeft gedaan. Eerder was hij al veroordeeld voor het overtreden van de regels omtrent omzetbelasting. De rechtbank houdt hier rekening mee in de strafmaat en veroordeelt hem tot 5 maanden gevangenisstraf.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3996
ECLI:NL:RBAMS:2019:3997

Straf - Celstraf voor gewapende overval op supermarkt

6 juni - Een 21-jarige man krijgt 18 maanden gevangenisstraf omdat hij op 25 juni vorig jaar een gewapende overval pleegde op een supermarkt in Amsterdam-Centrum waarbij hij 1700 euro buitmaakte. Daarbij heeft hij supermarktmedewerkers bedreigd met een mes. In de straf weegt mee dat hij al eerder voor soortgelijke delicten is veroordeeld. In zijn voordeel weegt mee dat hij een lichte verstandelijke beperking heeft. Omdat hij echter minimaal heeft meegewerkt aan het onderzoek naar zijn persoonlijkheid ontbreekt de informatie om te oordelen dat de overval hem verminderd kan worden toegerekend. Naast de gevangenisstraf moet de man 850 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:4031

Bestuur - Café blijft open ondanks strafblad exploitant

3 juni - Een café in Amsterdam-West mag niet per direct worden gesloten vanwege het levensgedrag van de exploitant. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De gemeente Amsterdam heeft het café een nieuwe exploitatievergunning geweigerd omdat de exploitant een strafblad heeft. Hij wordt verdacht van een overval en is eerder veroordeeld wegens geweld. De gemeente stelt dat uit Amsterdamse regels blijkt dat een vergunning mag worden geweigerd vanwege het levensgedrag van de exploitant. Het café wijst echter op Europese regelgeving, waaruit blijkt dat dit alleen mag als er criteria worden toegepast die duidelijk, objectief, vooraf bekend gemaakt en transparant zijn. De gemeente Amsterdam heeft nergens gedefinieerd wat het criterium ‘levensgedrag’ is. De voorzieningenrechter oordeelt daarom dat niet is uitgesloten dat de Amsterdamse regels niet voldoen aan de Europese regelgeving. Het café mag daarom openblijven gedurende de gerechtelijke procedure.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:4070

Bestuur - Geen asiel voor Pakistaanse christen

7 juni - De Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) hoeft een christelijke man uit Pakistan geen asiel te verlenen. Dat heeft de rechtbank bepaald. De man heeft aangevoerd dat er tegen hem een fatwa is uitgevaardigd, waaruit blijkt dat hij gezocht wordt in Pakistan. Ook stelt hij dat alle christenen in Pakistan gevaar lopen en worden beperkt in de uitoefening van hun geloof. De rechtbank is echter met de IND eens dat niet blijkt dat de man bescherming nodig heeft. Van de fatwa heeft hij alleen een kopie overgelegd en onduidelijk is waar het origineel is. Verder blijkt uit landeninformatie over Pakistan niet dat christenen daar enkel vanwege hun religie gevaar lopen. Dat het strafbaar is om tijdens de ramadan in het openbaar te eten betekent niet dat de man wordt beperkt in de uitoefening van zijn christelijke religie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2019:5844

Kanton - Overmacht bij ongeluk dus premiekorting hersteld

27 mei - Een automobilist die in Den Haag een fietser aanreed, die op een rijbaan voor autoverkeer tegen het verkeer in fietste, doet terecht een beroep op overmacht. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De fout van de fietser was zo onwaarschijnlijk dat de automobilist daarmee geen rekening hoefde te houden. De verzekeraar moet de bonus-maluskorting en de opgebouwde schadevrije jaren daarom terugbrengen tot die van voor het ongeval. Ook moet de verzekeraar hem ruim 270 euro aan inmiddels te veel betaalde premie terugbetalen. Dat de verzekeraar van de automobilist bij de afhandeling van het ongeluk met de verzekeraar van de fietser ervoor koos zich niet op overmacht te beroepen maakt niet dat de automobilist dat beroep tegenover zijn verzekeraar niet toekomt. Hierbij weegt mee dat over de schadevergoeding die aan de fietser is uitgekeerd niet met de automobilist is overlegd. 

Lees hier de uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:4002

Kanton - Vrijwilligerscentrale Amsterdam moet pand uit

4 juni - Vrijwilligerscentrale Amsterdam (VCA) moet uiterlijk 1 september 2019 uit haar huurpand in Amsterdam-Centrum vanwege de opzegging van de huurovereenkomst. Het belang van VCA om daar te blijven weegt namelijk niet zwaarder dan het financiële belang van de verhuurder om zo snel mogelijk zonder verdere belemmering met de geplande renovatie en verduurzaming van het pand te beginnen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Daarbij weegt mee dat VCA al 8 maanden de tijd heeft gekregen om iets anders te vinden. VCA onderbouwde bovendien onvoldoende waarom de nieuwe ruimte ook in Amsterdam-Centrum moet zijn. Haar klantenkring is niet per se in het centrum van Amsterdam. Ook het argument dat VCA pas aan het eind van het jaar naar een andere bedrijfsruimte kan verhuizen is geen reden de ontruiming uit te stellen. Nu gebruikt VCA ook al alternatieve locaties in de stad voor bijeenkomsten.

Lees hier de uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:4004

Civiel - Bouw Spijkerpand gaat door

4 juni - De bouw van Spijkerpand, een pand met vijf woonlagen van bijna 20 meter in Amsterdam-Noord, mag doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De bewoners van twee woningen op een aangrenzend perceel vreesden dat zij door de bouw van het pand nog nauwelijks zonlicht in hun op het zuiden gelegen tuinen en woonkamers zouden hebben. De deskundigen die door beide partijen waren ingeschakeld, spraken elkaar echter tegen over de mate waarin hier sprake van zou zijn na de bouw. Verder bleek uit het bestemmingsplan dat met de belangen van de bewoners rekening was gehouden, onder meer door grenzen te stellen aan de hoogte van het pand. Spijkerpand blijft daar ruim binnen. Tenslotte geldt dat niet iedere hinder onrechtmatig is. Alle omstandigheden in aanmerking genomen acht de voorzieningenrechter een bouwstop in kort geding een brug te ver.   

Lees hier de uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:4071

Civiel - Assurantiekantoor hoeft niet te betalen

5 juni - Een assurantiekantoor hoeft de resterende brandschade (circa 257.000 euro) van een metaalrecyclingbedrijf uit Vriezenveen niet te betalen.
Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het metaalrecyclingbedrijf was een procedure begonnen tegen het assurantiekantoor omdat de brandverzekering zou zijn afgesloten met een te lage herbouwwaarde en de verzekeraars maar een deel van de schade (de totale schade bedroeg volgens het bedrijf circa 785.000 euro) hebben uitbetaald. Volgens de rechtbank staat echter vast dat de eigen expert van het metaalrecyclingbedrijf de uitgekeerde opstalschade heeft goedgekeurd en is van een hogere schade niet gebleken. Verder is niet aannemelijk geworden dat het metaalrecyclingbedrijf herbouwd zou hebben. Dat is een (polis)voorwaarde om een uitkering van herbouwwaarde te krijgen.

Lees hier de uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:3904

Uitspraken