Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 11 september 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 7 uitspraken.

Straf - Celstraf en compensatie na zware mishandeling

6 september - Een 41-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 290 dagen waarvan 29 dagen voorwaardelijk voor zware mishandeling. Bovendien moet hij het slachtoffer ruim 6.800 euro schadevergoeding betalen. Op 16 oktober 2016 heeft hij het slachtoffer op het hoofd geslagen waardoor hij verschillende breuken in zijn gezicht en een gebroken pols en enkel opliep. Het slachtoffer had de man geduwd en was vervolgens weggelopen. De man was daarop het slachtoffer achterna gegaan en had de man tegen de grond geslagen en nogmaals geslagen toen hij op wilde staan. Omdat de man het slachtoffer sloeg nadat het slachtoffer zich van hem had gedistantieerd kan de man zich niet beroepen op noodweer. De man lijdt aan een stoornis, maar welke precies is onduidelijk omdat hij maar beperkt meewerkte aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6432

Straf - Poging verkrachting en afpersing in Oost bestraft

7 september - Een 24-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk omdat hij onder meer probeerde een vrouw te verkrachten en bedreigde met verkrachting. Daarnaast moet hij het slachtoffer ruim 3.600 euro betalen. Op 6 november 2016  duwde hij de vrouw ’s nachts op de Weesperzijde in Amsterdam-Oost van haar fiets en betastte haar billen. Ook zei hij dat hij haar zou doden en verkrachten. Hij dwong haar haar fiets af te staan. In de straf weegt de rechtbank mee dat de man de vrouw, midden in de nacht op een verlaten plek, hulpeloos achterliet door er op haar fiets vandoor te gaan. Zijn daad bevestigt de angst van veel vrouwen om in het donker op straat te zijn oordeelt de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6461

Bestuur - Geen restaurant bij vermoeden witwassen

6 september - Een ondernemer in de Van Woustraat moet de deuren van zijn restaurant sluiten. De gemeente mocht de voorlopige toestemming om te starten met het restaurant vooralsnog intrekken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De gemeente heeft het restaurant laten sluiten nadat zij informatie van de politie had ontvangen. Tijdens een inval op het huisadres van de ondernemer zijn grote sommen geld gevonden en de politie heeft de herkomst hiervan niet kunnen vaststellen. Het vermoeden bestaat dat de ondernemer zich schuldig maakt aan witwassen. Om te voorkomen dat de man de grote sommen geld witwast via zijn restaurant, mocht de gemeente de voorlopige toestemming voor de exploitatie van het restaurant intrekken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6468

Bestuur - Restaurant Ada blijft voorlopig dicht

6 september - Restaurant Ada in Slotermeer blijft voorlopig dicht. Dat heeft de rechtbank bepaald. De burgemeester mocht het restaurant sluiten omdat het niet beschikt over de vereiste horecavergunning en het onduidelijk is of deze alsnog wordt verleend. Het restaurant is namelijk onderwerp van een integriteitsonderzoek vanwege onder meer een grootschalige politie-inval in juni 2017. Daarbij zijn meerdere personen gearresteerd op verdenking van het plegen van ernstige strafbare feiten. Het belang van de burgemeester om te voorkomen dat in het restaurant strafbare feiten worden gefaciliteerd, is daarom heel groot. De rechtbank vindt dat de burgemeester hieraan meer belang mocht hechten dan aan het belang van het restaurant om haar deuren weer te openen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6510

Kanton - Ook flexwerker krijgt huurbescherming

31 augustus - Als iemand een flexplek huurt in een verzamelkantoorgebouw, huurt diegene dan alleen een bureau om aan te werken – en is hij of zij dus slechts afnemer van een dienst? Of huurt hij bedrijfsruimte en heeft diegene ook recht op huurbescherming? In een voorlopig oordeel beslist de kantonrechter dat de IT’er die uit zijn verzamelgebouw dreigde te worden gezet er belang bij heeft om niet ontruimd te worden, omdat niet uit te sluiten is dat sprake is van een huurovereenkomst van bedrijfsruimte. De eigenaar van het pand – WeWork – had die ontruiming geëist, nadat  de IT’er zich niet aan de afspraken had gehouden door ongevraagd conferentiezalen te gebruiken. Voorlopig mag de IT’er dus blijven. Maar de precieze relatie tussen de partijen moet in een andere procedure worden vastgesteld, aldus de kantonrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6431

Kanton - Ontevreden patiënt die ogen liet laseren vangt bot

1 september - Het is een optometrist niet aan te rekenen dat een patiënt blijvend bijziend is en complicaties heeft opgelopen aan zijn linkeroog, nadat hij zijn ogen liet laseren door een chirurg in Turkije. De optometrist heeft genoeg gedaan. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De optometrist was de intermediair tussen de patiënt en de chirurg. De patiënt claimde dat de optometrist had toegezegd dat hij na de behandeling zonder bril of lenzen zou kunnen zien. Daar is geen enkel bewijs voor oordeelt de rechter en de patiënt heeft een formulier ondertekend waarin expliciet wordt gewaarschuwd voor complicaties. Bovendien blijkt uit niets dat de klachten van de patiënt komen doordat de optometrist is tekortgeschoten. Het onderzoek van de optometrist was in orde en zijn zorg voor en na de operatie was goed.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:6400

Civiel - Parkeervergunning geen onderdeel koopovereenkomst

6 september - Woningbouwcorporatie De Alliantie is niet tekort geschoten in het nakomen van de koopovereenkomsten van appartementen in een complex in De Pijp. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. In de verkoopbrochure van De Alliantie stond dat het mogelijk was om een parkeerplaats op vijf minuten lopen van de appartementen te huren. De kopers vinden dat De Alliantie hen niet goed heeft geïnformeerd nu blijkt dat zij geen aanspraak kunnen maken op een parkeervergunning. De rechtbank oordeelt dat het echter op de weg lag van de kopers om navraag te doen bij de gemeente hierover. Het is immers de gemeente die beslist over de toestemming van parkeervergunningen. Verder is een parkeervergunning geen essentieel onderdeel van de koopovereenkomst. Het ontbreken van een parkeervergunning vormt immers geen belemmering in het gebruik van de woning als zodanig, aldus de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5721

Uitspraken