Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 12 februari 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - De cel in voor steekpartij in asielzoekersopvang

23 januari - Een 19-jarige man is veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf – waarvan drie voorwaardelijk – voor mishandeling van een huisgenoot in een asielzoekersopvang in Noord en voor verbale en fysieke bedreiging van zijn buren. De 19-jarige heeft de huisgenoot vorig jaar februari met een mes in zijn arm gestoken. De rechtbank acht echter niet bewezen dat hij zijn huisgenoot probeerde te doden of zwaar lichamelijk letsel wilde toebrengen en spreekt hem daarvan vrij. Daarnaast heeft hij een buurman en diens vriend zowel verbaal als fysiek bedreigd door met een mes stekende bewegingen in hun richting te maken. Daarbij riep hij: “I’ll fucking kill you”. Hiermee heeft hij niet alleen bij hen maar ook bij de omwonenden gevoelens van onveiligheid veroorzaakt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:563  

Straf - Celstraf voor inbraken in Amsterdam-Noord

7 februari - Een 25-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor een serie inbraken in Amsterdam-Noord in mei en juli vorig jaar. Ook moet hij ruim 1.500 euro schadevergoeding betalen. De man pleegde 2 bedrijfsdiefstallen en 2 woningdiefstallen. Bij de diefstal op 28 juli bedreigde hij de bewoner die tijdens de inbraak thuiskwam met een mes en stal hij 1.500 euro. Ook pleegde de man vlak daarna een inbraak bij een garagebedrijf en stal hij daar onder meer een auto. In de straf weegt mee dat de man al eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:601

Bestuur - Bouw wooncomplex IJburg gaat door

6 februari - Woningbouwvereniging De Alliantie mag vooralsnog doorgaan met het bouwen van een woningencomplex op IJburg dat plaats moet bieden aan statushouders en studenten. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Verschillende omwonenden hadden de voorzieningenrechter gevraagd om een bouwstop op te leggen. Zij stelden dat er aan verschillende formele vereisten voor het verlenen van een omgevingsvergunning niet was voldaan. Daarnaast waren zij bang dat hun toch al gevoelige wijk, waarin veel zwakkere groepen wonen, nog verder onder druk zou worden gezet met de komst van statushouders. De gemeente heeft echter de goede voorbereidingsprocedure gevolgd, zo oordeelde de voorzieningenrechter. Daarnaast heeft de gemeente de belangen van de omwonenden goed meegewogen in haar besluit en heeft zij verschillende maatregelen genomen om overlast te voorkomen, zoals het aanstellen van een permanente beheerder in het complex waarbij klachten kunnen worden ingediend.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:648

Bestuur - Dakopbouw niet langer boven het hoofd

8 februari - De bouw van twee dakopbouwen op woningen in de Zwanenbloemlaan in Amsterdam gaat mogelijk niet door. De rechtbank heeft namelijk geoordeeld dat niet aannemelijk is gemaakt dat de bouw voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit en dat is wel een voorwaarde voor vergunningverlening. De buren van de vergunninghouders krijgen daarmee op dat punt gelijk van de rechter. Het gaat om geschakelde woningen; de opbouw van de buren wordt daardoor op hun woonkamer dak gebouwd. Zij hebben hun standpunt onderbouwd met adviezen van een onderzoeksbureau en de oorspronkelijke architect. De rechtbank vindt dat de adviseur van de gemeente (Omgevingsdienst) te makkelijk aan deze adviezen is voorbijgegaan. Dit betekent dat de gemeente zijn werk over moet doen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:621

Kanton - Geld terug voor scooter met gebreken

5 februari - Scooterzaak Adobike moet een vrouw 1750 euro terugbetalen voor een scooter die zij voor 2.200 euro kocht. Een deel daarvan krijgt de vrouw omdat zij steeds voor kleine en ook grotere mankementen moest terugkomen. Ook is zij bij de aankoop niet volledig ingelicht. Adobike hield onvoldoende rekening met haar wens kinderen met de scooter te vervoeren. De koopovereenkomst wordt niet geheel ontbonden omdat de scooter kennelijk niet helemaal ondeugdelijk was nu zij er meer dan 1000 km mee heeft kunnen rijden. Omdat de vrouw de diagnose en het herstel door de leverancier niet wilde afwachten (waardoor niet duidelijk is of de scooter na de laatste reparatie nog steeds gebreken vertoont) heeft Adobike onvoldoende gelegenheid gehad de scooter alsnog aan de overeenkomst te laten beantwoorden of die te vervangen. De vrouw heeft de scooter bij Adobike gelaten, die mag de scooter nu verkopen. Voor de ingeleverde scooter moet Adobike de vrouw nog 1.000 euro betalen. Daarbij is rekening gehouden met een waardedaling en arbeidsloon voor het opnieuw verkopen van de scooter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:489

Kanton - Wel ontruiming na hennepplantage, geen boete

7 februari - Een hennepplantage kost een huurder zijn woning in Amsterdam-Osdorp maar hij hoeft geen boete van 10.000 euro te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De persoonlijke omstandigheden van de huurder, langdurige dakloosheid in het verleden en een inwonende zoon met een problematische achtergrond, leiden slechts tot een langere ontruimingstermijn, maar rechtvaardigen niet dat de huurder in de woning mag blijven. De boete die in de huurovereenkomst stond bij hennepteelt hoeft hij niet te betalen, omdat het beding waarin die boete stond als oneerlijk werd beoordeeld. Zo werd er geen onderscheid gemaakt in de hoeveelheid hennepplanten. De teelt van één hennepplant zou die boete al opleveren. Het is begrijpelijk dat een boete moet afschrikken maar het beding in de algemene voorwaarden was te algemeen geformuleerd in combinatie met de hoogte van de boete en daarom voor de huurder als consument oneerlijk.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:572

Civiel - Taxichauffeur nog niet terug op de lijnbusbaan

6 februari - De wens van een taxichauffeur om registraties in de gemeentelijke administratie over onder meer een geweldsincident – waarvan hij inmiddels is vrijgesproken – te verwijderen, is niet ingewilligd. De taxichauffeur meende dat de gemeentelijke registraties onrechtmatig waren, omdat deze hem belemmerden om zijn werk uit te voeren. Zo zou hij niet in aanmerking kunnen komen voor een lijnbusbaanontheffing. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de vraag of de registraties verwijderd moeten worden een bestuursrechtelijke vraag is, aangezien de gemeente als bestuursorgaan de gegevens geregistreerd heeft. De taxichauffeur dient dan ook de bestuursrechtelijke route te doorlopen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:575

Uitspraken