Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 12 juli 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we van ieder rechtsgebied een aantal belangrijke en opvallende zaken.

Cel- en taakstraf voor steken en mishandeling met neef

Straf - Een 26-jarige man is veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf en 140 uur taakstraf omdat hij op 1 oktober 2019 in Amsterdam-Noord een man in zijn rug stak. Ook sloeg hij hem samen met zijn neef onder meer op zijn hoofd. Vooral het steken is een zeer ernstig feit. Het slachtoffer hield er een snee in zijn rug aan over. Dit letsel had echter veel ernstiger kunnen zijn als de messteek bijvoorbeeld een vitaal orgaan had geraakt. Het mes, dat werd gevonden in de woning waar de politie de 26-jarige man aanhield, kon worden gematcht met aangetroffen DNA op een scheur in de jas van het slachtoffer. Daarnaast wezen getuigen hem aan als degene die stak. In zijn voordeel weegt mee dat hij volgens een reclasseringsmedewerker vooruitgang laat zien en zich aan zijn afspraken houdt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:3478

Straf - Celstraf voor onder meer sextortion en oplichting

7 juli - Een 32-jarige man is veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor oplichting, afdreiging (sextortion), witwassen, het gebruikmaken van andermans foto’s op sociale media en het maken en bezitten van kinderporno. De officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van de afdreigingszaken, hoewel er niet in alle zaken (tijdig) een klacht is ingediend. Ook in de eerder geseponeerde zaken is de officier van justitie ontvankelijk. Er zijn niet alleen veel nieuwe bezwaren naar voren gekomen. Ook ziet de rechtbank in het afgeven door de rechter-commissaris van machtigingen voor de inzet van bijzondere opsporingshandelingen een impliciete goedkeuring om in de twee eerder geseponeerde zaken nader onderzoek te verrichten. Naast de gevangenisstraf moet de man in totaal ruim 50.000 euro aan schadevergoedingen betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:3479

Bestuur - Al 37 jaar in Nederland: vreemdeling mag voorlopig blijven

30 juni - Een vreemdeling die al 37 jaar rechtmatig in Nederland woont, mag voorlopig blijven tot over zijn bezwaar tegen de intrekking van zijn verblijfsvergunning is beslist. Niet is gebleken dat het belang van de IND om hem uit te zetten dringend is. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De IND trok zijn verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd in, omdat hij voor meerdere misdrijven is veroordeeld. Hij heeft in totaal ruim zeven jaren gevangenisstraf opgelegd gekregen voor feiten gepleegd in 2009 en 2010. Naast dat de vreemdeling al 37 jaar rechtmatig in Nederland woont, voerde hij hiertegen aan dat hij mantelzorger is voor zijn moeder en zelf kampt met een hartaandoening. Ook heeft hij een zoon en dochter in Nederland en werkt hij bij een glazenwassersbedrijf. De voorzieningenrechter gaat hierin mee en weegt zijn belangen zwaarder dan die van de IND. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2021:7052

Kanton - Kameronderhuurder moet betalen voor kamer, niet hele huis

2 juli - Een onderhuurder moet 2.800 euro gebruiksvergoeding betalen voor zijn kamer tussen 15 januari en 30 april 2021. Hij woonde er maar betaalde toen niets omdat hij niet wist dat hij onderhuurder was. De besloten vennootschap waarvan hij huurde, had de woning zonder toestemming van de hoofdverhuurder onderverhuurd. Hij hoeft echter geen vergoeding ter hoogte van de huur van de hele woning – maandelijks 1.750 euro – over die periode te betalen. De kantonrechter verklaart in kort geding zijn verzet gegrond tegen het verstekvonnis dat hem daartoe veroordeelde. Hij maakte namelijk aannemelijk dat hij maar één kamer gebruikte en dat hij tot de hoofdverhuurder de huurovereenkomst met de bv in januari 2021 beëindigde alleen huur daarvoor betaalde. Omdat hij geen zelfstandige woonruimte huurde, komt hem geen huurbescherming toe. Omdat hij pas na het verstekvonnis vertrok, moet hij wel de gerechtelijke kosten betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:3494

Kanton - Restaurant krijgt huurkorting vanwege impact corona

5 juli - De huurder van een restaurant krijgt 42 procent huurkorting tussen 16 maart en 31 december 2020 vanwege de impact van coronamaatregelen. Ook wijzigt de kantonrechter de huurovereenkomst per 1 januari 2021 tot er geen vrijheidsbeperkende coronamaatregelen gelden of de omzet terugkeert op het niveau van 2019. De huur is de oorspronkelijke huur min de helft van procentuele omzetdaling die minstens 30 procent moet zijn. Daarbij wordt rekening gehouden met de door de huurder ontvangen Tegemoetkoming Vaste Lasten. De huurder eiste 75 procent huurkorting omdat de verhuurder dat andere huurders aanbood. Omdat het geen algemeen aanbod was, mag de verhuurder die korting weigeren. De huurder moet wel 53.000 euro aan facturen betalen uit 2017. Over de facturen was onenigheid omdat de verhuurder rond het restaurant verbouwde. De kantonrechter oordeelt dat de omweg om toen het restaurant te bereiken niet betekent dat de nieuwe huurovereenkomst niet kon ingaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:3116

Civiel - Kans om te bewijzen wie eigenaar is van kunstwerken

7 juli - Een inmiddels uitgetreden vennoot uit een vennootschap onder firma (vof) eist dat de vof 24 kunstwerken van bekende kunstenaars als Brood en Appel afgeeft. Volgens hem is hij eigenaar van deze werken, die hij in het verleden heeft opgeslagen op het kantoor van de vof, die een verhuisbedrijf exploiteert. Volgens de vof zijn de kunstwerken echter eigendom van de onderneming. De rechter heeft bepaald dat de ex-vennoot moet aantonen dat hij eigenaar daarvan is. Voor een deel van de kunstwerken heeft de ex-vennoot voldoende aangetoond dat hij de eigenaar is, maar van een aantal andere nog niet. Daarvoor krijgt hij alsnog de gelegenheid om dat te bewijzen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:3480

Civiel - Kinderdagverblijf kan geen huurovereenkomst afdwingen

7 juli - Vastgoedbelegger Syntrus Achmea hoeft geen huurovereenkomst af te sluiten met kinderdagverblijf De Kleine Wereld voor een ruimte in Amsterdam. Zo heeft de voorzieningenrechter bepaald. De vordering van de Kleine Wereld was erop gebaseerd dat Syntrus Achmea zich niet meer kon terugtrekken uit de onderhandelingen over een huurovereenkomst met betrekking tot een ruimte, met buitenruimte. Voor een kinderdagverblijf is het hebben van een buitenruimte wettelijk verplicht. De vordering stuit af op de omstandigheid dat de binnentuin geen exclusief eigendom is van Syntrus Achmea. Die binnentuin behoort toe aan een Vereniging van Eigenaren. Syntrus Achmea kan die buitenruimte dus niet aan De Kleine Wereld ter beschikking stellen. Eerder in de onderhandelingen was dit niet bekend aan De Kleine Wereld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:3514

Uitspraken