Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 12 september 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor poging doodslag en mishandelen hotelmedewerker

6 september - Een 36-jarige man uit Polen is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf omdat hij op 24 mei 2022 in Amsterdam-Zuid in de lobby van een hotel meermalen een hotelmedewerker heeft gewurgd en hem heeft mishandeld door hem tegen zijn kaak te slaan en hem in de arm te bijten. Hij maakte hierbij gebruik van gevechtstechnieken. Ook vernielde hij onder meer een pinautomaat en een computerscherm. De rechtbank stelt vast dat de man vreemd gedrag vertoonde op het moment van het plegen van de feiten, de man had naar eigen zeggen zijn medicijnen tegen zijn bipolaire stoornis niet ingenomen en drugs en alcohol gebruikt. De rechtbank acht hem volledig toerekeningsvatbaar omdat hij zichzelf willens en wetens in die staat heeft gebracht.  Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 6000 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:

Straf - Vrouw bestraft die vriend tijdens ruzie in oog stak

8 september - Een 26-jarige vrouw is veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 180 uur taakstraf omdat zij op 26 december 2019 in Amsterdam een vriend tijdens een ruzie in zijn huis ernstig mishandelde. Zij stak hem in zijn linkeroog waardoor hij daaraan permanent blind werd. Uit onderzoek blijkt dat de vrouw lijdt aan een psychotrauma of een stressgerelateerde stoornis. De rechtbank neemt het advies over, haar die daden verminderd toe te rekenen. Als bijzondere voorwaarden moet zij zich ambulant laten behandelen door een forensische zorginstelling. Ook moet zij ruim 35.000 euro schadevergoeding betalen. In een andere zaak waarin zij werd verdacht van belediging en mishandeling is de dagvaarding nietig verklaard. De akte van uitreiking van de dagvaarding ontbrak in het dossier. De vrouw wist dus niet dat zij van die feiten werd verdacht. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Omgevingsvergunning voor handelskwekerij blijft overeind

30 augustus - Een bouwwerk ten behoeve van een handelskwekerij is in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan. Een handelskwekerij valt namelijk onder de bestemming agrarisch die daar geldt. De gemeente Aalsmeer was daarom gehouden de aangevraagde omgevingsvergunning hiervoor te verlenen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald.. Mocht het bouwwerk niet als handelskwekerij worden gebruikt, dan kan de gemeente gevraagd worden hiertegen handhavend op te treden. De voorzieningenrechter acht het verder aannemelijk dat de gemeente de overschrijding van de maximale bouwhoogte door het bouwwerk zal toestaan. Uit een recent rapport van vergunninghoudster blijkt immers dat die bouwhoogte geen invloed heeft op de molenbiotoop van de nabijgelegen molen De Zwarte Ruiter. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Gemeente mag tweede, hogere, dwangsom opleggen

8 september - Nadat een vennootschap niet had voldaan aan een last onder dwangsom van 50.000 euro heeft de gemeente Aalsmeer een nieuwe last onder dwangsom opgelegd van 100.000 euro. Deze was niet disproportioneel en onevenredig, zo heeft de rechtbank bepaald. De eerste vormde kennelijk onvoldoende financiële prikkel om de overtreding, de verbouwing van bedrijfspanden zonder vergunning en daarna verhuur ervan voor arbeidsmigranten in strijd met het bestemmingsplan, te beëindigen. De rechtbank oordeelt dat een hogere dwangsom daarom in de rede lag, omdat een dwangsom ten doel heeft een eind te maken aan een overtreding. Dat de dwangsom tot onomkeerbare gevolgen leidt, is niet onderbouwd. 

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2022:5248

Kanton - Onterecht ontslag op staande voet: onderzoek gedrag te min

30 augustus - Een bedrijf dat zich richt op de import en verkoop van elektrische auto’s heeft een werknemer ten onrechte op staande voet ontslagen omdat daarvoor te weinig redenen waren. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De werknemer werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag tegenover ondergeschikten en zonder toestemming gebruiken van de digitale handtekening van een bestuurder. De arbeidsovereenkomst is wel per 1 september 2022 ontbonden op grond van het handtekeninggebruik. De werknemer ontvangt ook geen transitievergoeding. Maar het bedrijf onderzocht de beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag onzorgvuldig door geen hoor en wederhoor toe te passen. Daarom is dat geen grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst en moet het bedrijf de werknemer 1.000 euro immateriële schadevergoeding betalen omdat het niet als goed werkgever handelde. 

Lees de volledige uitspraak

Civiel - Broers aansprakelijk voor mishandeling na aanrijding

7 september - Twee broers moeten een schadevergoeding betalen aan een man die zij in mei 2019 mishandelden na een aanrijding. Dat heeft de civiele rechter bepaald. Over de hoogte van de schadevergoeding moet worden doorgeprocedeerd. De broers werden eerder al strafrechtelijk veroordeeld voor de mishandeling, waarbij het slachtoffer zijn elleboog brak en hoofdwonden opliep door klappen met een lifehammer. Volgens de twee boers zijn zij ten onrechte veroordeeld en hebben zij de man niet eens aangeraakt. Daarom gingen ze in hoger beroep. Ondertussen eiste de automobilist bij de civiele rechter een schadevergoeding. Omdat het hoger beroep nog loopt, is de civiele rechter niet gebonden aan het strafrechtelijk oordeel. De civiele rechter constateert dat de broers en hun getuige tegenstrijdige verklaringen aflegden en veroordeelt hen tot het betalen van een schadevergoeding.

Lees de volledige uitspraak

Civiel - Juwelier mag geen Breitling-horloges meer verkopen

8 september - Een juwelier in Amsterdam-Zuid mag zich niet langer als dealer van Breitling-horloges presenteren. Verder moet de juwelier de voorraad Breitling-horloges die zij nog heeft aan Breitling terugverkopen en al het aan Breitling toebehorende materiaal teruggeven. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Breitling heeft de met de juwelier gesloten distributieovereenkomst opgezegd. Dat kon volgens de overeenkomst zonder opgaaf van redenen en met een opzegtermijn van drie maanden, die Breitling ruimschoots in acht heeft genomen. Dat de overeenkomst onder bedreiging dan wel dwang tot stand is gekomen, zoals de juwelier heeft aangevoerd, wordt niet aannemelijk geacht. Ook blijkt nergens uit dat de juwelier bij een beëindiging van de overeenkomst aanspraak kan maken op een vergoeding van Breitling. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5254

Uitspraken