Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 13 november 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.




Straf - Cel- en taakstraf voor man met geweld beroven met anderen

9 november - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk en 120 uur taakstraf omdat hij op 2 januari 2023 in Amsterdam samen met drie anderen een slachtoffer van zijn vrijheid beroofde en met geweld zijn telefoon en pinpas wegnam. Het slachtoffer werd van zijn fiets getrokken en in een auto geduwd, waarna zij urenlang met hem rondreden en zijn telefoon en pinpas (met geweld) afnamen. De 20-jarige man stompte hem meermaals in het gezicht en haalde geld van de rekening. In totaal werd ruim 17.000 euro opgenomen. Uit zijn strafblad blijkt dat de 20-jarige man eerder is veroordeeld voor diefstallen en daarvoor in zijn proeftijd liep. Het  forse voorwaardelijke strafdeel geldt als een stok achter de deur niet weer de fout in te gaan. Ook gelden bijzondere voorwaarden. Hij moet zich ambulant laten behandelen en mag geen contact hebben met het slachtoffer. Ook moet hij ruim 2.300 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:

Straf - Celstraf na steken beveiliger en stelen van riem

10 november - Een 30-jarige man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden omdat hij op 29 april 2023 in een warenhuis is het centrum van Amsterdam met geweld een Gucci-riem stal. Ook moet hij ruim 5600 euro schadevergoeding betalen. Om de diefstal te vergemakkelijken stak hij een beveiliger meermaals met een schaar en dreigde daarmee. Uit diverse onderzoeken blijkt onder meer dat de 30-jarige man beperkte intellectuele capaciteiten heeft en de rechtbank acht hem verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank legt ook bijzondere voorwaarden op, waaronder de verplichting dat hij zich moet laten behandelen. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Minister JenV moet opnieuw op Wob-verzoek Volkskrant beslissen

8 november - De minister van Justitie en Veiligheid is niet genuanceerd genoeg geweest bij haar beslissingen op een Wob-verzoek van de Volkskrant. De rechtbank heeft beslist dat de minister tot twee keer toe onvoldoende heeft gezocht naar de verzochte informatie en ook geen lijst heeft verstrekt met de wel gevonden documenten en de vermelding of openbaarmaking wordt geweigerd of toegestaan. De minister moet nu opnieuw en uitgebreider zoeken en in een nieuw te nemen besluit alsnog zo een lijst opnemen. Ook moet de minister alsnog de Wet open overheid toepassen op het verzoek. Omdat sinds dit verzoek al ruim drie jaar is verstreken, moet de minister binnen zes weken een nieuw besluit nemen. Lukt dit niet dan kost het de minister een dwangsom van 100 euro per dag, tot een maximum van 15.000 euro. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7134

Kanton - Terecht ontslag barmedewerker: geen recht op vergoedingen

2 november - Een barmedewerker van coffeeshop The Bulldog is terecht op staande voet ontslagen omdat hij geen goede verklaringen had waarom hij meermaals zakjes hasj en wiet op een ongeoorloofde manier verkocht en geld uit de kassa in zijn zak stak. Hij sloeg niet alle verkopen aan op de kassa. Hij zei dat soms vanwege de drukte niet te doen maar uit camerabeelden blijkt dat hij het ook op rustige momenten naliet. Ook zijn verweer dat hij op verzoek van klanten hasj en wiet samenvoegde, wordt niet ondersteund door bewijs. Hij was ook met de zakjes bezig als nergens klanten waren. The Bulldog mocht hem daarom op staande voet ontslaan en hoeft geen billijke vergoeding of een vergoeding voor onregelmatige opzegging te betalen. De barmedewerker heeft evenmin recht op een transitievergoeding omdat hij ernstig verwijtbaar handelde. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Ontslag bellende metrobestuurder terecht: gedrag verwijtbaar

3 november - Volgens de kantonrechter heeft GVB voldoende aangetoond dat een metrobestuurder van GVB videobelde tijdens het besturen van de metro. Daarom ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst per 3 december 2023. Het gedrag van de metrobestuurder was anders dat GVB stelde verwijtbaar, maar niet ernstig verwijtbaar. Daarin weegt mee dat hij vanwege ziekte langdurig afwezig is geweest. Als metrobestuurder had hij moeten weten dat hij zijn telefoon tijdens het rijden niet mocht gebruiken en erkende dat ook. Maar misschien had hij zich niet gerealiseerd dat GVB de controles op telefoongebruik had aangescherpt. Bij zijn terugkeer na zijn ziekte is hij niet gewezen op het zerotolerancebeleid. Het kan zijn dat hij de brief daarover die hij thuis ontving, heeft gemist. Omdat zijn gedrag verwijtbaar maar niet ernstig verwijtbaar was, moet GVB hem wel een transitievergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Gemeente moet steiger en riolering aanleggen bij Zeeburgereiland

8 november - De gemeente Amsterdam moet een nieuwe steiger en hoofdriolering aanleggen bij de kom van het Zeeburgereiland. De bewoners van een woonboot in de kom zijn al sinds 2018 in gesprek met de gemeente om dit gedaan te krijgen. De gemeente heeft inmiddels toezeggingen gedaan, maar de bewoners hebben volgens de rechter toch belang bij een veroordeling, omdat de besluitvorming bij de gemeente helemaal niet voortvarend is verlopen. De gemeente krijgt nu een termijn van vier maanden nadat de vergunning voor de steiger is afgegeven. Als de steiger en riolering dan niet zijn aangelegd moet de gemeente een dwangsom 500 euro per dag betalen. Doordat de gemeente in de afgelopen jaren wel steeds tijdelijke maatregelen heeft genomen levert de situatie geen onrechtmatige daad op. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:7135

Uitspraken