Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 14 augustus 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 7 uitspraken

Straf - 30 maanden cel en 92.000 euro verbeurd verklaard

8 augustus- Een 24-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor onder meer het bezit van ruim 5 kilo cocaïne, het voorbereiden van drugshandel en witwassen. De rechtbank verklaart 92.000 euro verbeurd die de man in een luxe huurwoning in Amsterdam-Buitenveldert had verstopt. Het onderzoek naar het adres in Buitenveldert begon nadat de politie had gezien dat er mannen naar binnen gingen terwijl er niemand stond ingeschreven. Er is een zogeheten Spookburgeractie gehouden, waarbij de politie met toestemming de woning binnentreedt en doorzoekt. Er was geen sprake van discriminatie of misbruik van bevoegdheid, oordeelt de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5704

Straf - Overlevering van Pool die castratie vreest, mag

8 augustus - Een Pool die wordt verdacht van een verkrachting in Tsjechië mag worden overgeleverd aan Tsjechië. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer besloten. Hij vreesde chirurgische castratie als hij daar wordt veroordeeld voor een ernstig zedendelict. Dat zou zijn mensenrechten schenden. De rechtbank oordeelt dat castratie in Tsjechië voorkomt, maar uitsluitend op vrijwillige basis. Castratie kan niet als straf worden opgelegd. Onder meer op basis van een rapport van het comité tegen foltering van de Raad van Europa oordeelt de rechtbank dat de Pool geen gevaar loopt. Als al uit het rapport zou blijken dat het comité de vrijwilligheid bij castratie betwijfelt, heeft de Pool die twijfel niet onderbouwd, aldus de rechtbank. Hij stelde bovendien dat de Nederlandse justitie niet alert heeft gereageerd op zijn verzoek om rechtsbijstand, gebaseerd op het nieuwe wetsartikel 21a Overleveringswet.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5781

Bestuur - Sluiting steakhouse in Amsterdam-Oost terecht

4 augustus - De burgemeester mocht een steakhouse in Amsterdam-Oost sluiten op grond van de Opiumwet. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het steakhouse is inmiddels weer open, maar de ondernemer vond de sluiting onterecht en stelt schade te hebben geleden. Uit politie-informatie blijkt echter dat bij het steakhouse een man werkte bij wie tijdens een fouillering zeven wikkels met cocaïne zijn gevonden. Hoewel achteraf bleek dat er minder cocaïne in zat dan tijdens de sluiting werd gedacht, wees de hoeveelheid nog steeds op verkoop. Bovendien was sprake van dealerindicaties, onder andere omdat de man zegt in Italië twee keer met justitie in aanraking te zijn gekomen voor drugs dealen. Deze combinatie maakt de cocaïne een reden voor sluiting. Of de ondernemer ervan wist, is niet van belang. De sluiting is namelijk niet tegen hem gericht, maar op het herstellen van de openbare orde.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5621

Bestuur - Terecht latere en lagere AOW

7 augustus - De AOW-uitkering van een in Marokko wonende Marokkaanse man ging terecht pas 9 maanden na zijn 65e verjaardag in. Ook heeft hij enkel recht op 4% van de totale uitkering omdat hij alleen in 1990 en 1991 verzekerd was. Dat heeft de bestuursrechter bepaald. De man had tegen de beslissing van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beroep ingesteld. Hij vond dat de SVB hem op voorhand in Marokko had moeten informeren over de latere startdatum als gevolg van een wetswijziging. Er bestond echter geen juridische verplichting om in Marokko via de media de wetswijziging bekend te maken. Dat de man geen vermogen heeft en in een arm gebied woont maakt dat niet anders. Ook heeft hij niet onderbouwd dat hij recht heeft op meer AOW omdat hij al vóór 1990 in Nederland zou hebben gewerkt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5640

Kanton - Compensatie na mislukte actiescènes

3 augustus - Omdat door toedoen van Filmotechnic Remote Systems (FRS) slechte filmopnamen zijn gemaakt, hoeft haar klant Full Stop hiervoor slechts gedeeltelijk te betalen. FRS moet 3.000 euro van het voorschot terugbetalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. FRS stelde een team met een speciale camera ter beschikking om galopperende paarden te filmen voor de film Pippa. De rechter oordeelt dat FRS niet heeft bewezen dat was afgesproken dat Full Stop na iedere shoot de beelden zou controleren, zoals FRS stelde. Bovendien heeft Full Stop de eerste opname wel gecontroleerd. Omdat die goed was, was er daarna geen controle meer. Het is aannemelijk dat er na de eerste opname fouten zijn gemaakt bij het afstellen van de apparatuur. Dit was de taak van de technicus van FRS. Doordat de opnamen zijn mislukt, moest de actiescène in de film worden ingekort. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5718

Kanton - Leraar krijgt zijn baan terug

7 augustus - Het Noorderlicht College moet een leraar zijn oude baan teruggeven omdat er geen gegronde redenen zijn voor zijn onvrijwillige overplaatsing (zie nieuwsbrief 29). Dat heeft de kantonrechter bepaald. De leraar is in mei 2015 overgeplaatst naar het Iedersland College omdat volgens het bestuur van het Noorderlicht College de arbeidsverhouding verstoord was geraakt. De school stelde onder meer dat de overplaatsing mocht omdat de leraar (nog) geen lesbevoegdheid had. Dit geldt echter voor meer docenten en hij had ook geen lesbevoegdheid voor het Iedersland College. Ook het argument dat de verhouding tussen de leraar en de directeur verstoord was, verwerpt de rechter. De directeur vertrekt per 1 september 2017. Het Noorderlicht College heeft onvoldoende bewezen dat de terugkeer zulke problemen oplevert dat de leraar daar niet kan werken, aldus de kantonrechter.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5719

Civiel - Personage in computerspel lijkt te veel op oud-voetballer

9 augustus -  Riot Games maakt inbreuk op het portretrecht van een oud- profvoetballer door zijn portret te gebruiken voor het personage Striker Lucian in het computerspel League of Legends. Dat heeft de rechtbank geoordeeld in een tussenvonnis. Striker Lucian bevat zoveel elementen van de oud-voetballer – een donkere huidskleur, sportief postuur, agressieve speelstijl, zwarte dreadlocks en een sportbril, gecombineerd met een voetbaluniform – dat met het personage het beeld van de voetballer wordt opgeroepen. Aangezien er geen redelijke vergoeding is aangeboden voor het gebruik van zijn portret, heeft de oud-voetballer voldoende belang zich tegen het gebruik hiervan te verzetten. Riot Games moet daarom een schadevergoeding aan de oud-voetballer betalen. Om de hoogte van de vergoeding te bepalen moet Riot Games nu laten zien hoeveel er (in Nederland) is verdiend met het personage.  De rechtbank beslist in een volgend vonnis over de hoogte van de schadevergoeding.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:5415

Uitspraken