Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 14 februari 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied

Straf - Geen straf voor zoon die moeder mishandelde, wel behandeling

8 februari - Een 18-jarige jongen die zijn moeder op 10 augustus 2021 in Amsterdam zo zwaar mishandelde dat zij daar onder meer gebroken ribben, een gebroken kaak en een lichte hersenbloeding aan overhield, is ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij was namelijk psychotisch toen hij dat deed. De rechtbank neemt het advies van deskundigen over om hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren evenals het advies dat een intensieve (klinische) behandeling nodig is om gewelddadig gedrag in de toekomst te voorkomen. Hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) en moet zich aan bijzondere voorwaarden houden. Zo moet hij zich laten opnemen in een zorginstelling en daarna ambulant laten behandelen als de reclassering dat nodig vindt. Ook mag hij geen drugs en alcohol gebruiken. De jongen krijgt op dit moment al medicijnen in de gevangenis en dat heeft een positief effect.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:417

Straf - Cel en taakstraffen voor mishandeling in club Rembrandtplein

11 februari - Een 50-jarige man is veroordeeld tot 1 maand gevangenisstraf omdat hij op 6 december 2019 samen met twee andere mannen een man mishandelde in een club aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Ook moet hij 250 euro schadevergoeding betalen. De andere mannen – van 27 jaar en 52 jaar – zijn beiden veroordeeld tot 120 taakstraf voor hun rol. Ook moeten zij 450 euro schadevergoeding betalen. Zonder aanleiding zochten de drie mannen de confrontatie met het slachtoffer en sloegen en schopten hem. In alle straffen weegt mee dat het om uitgaansgeweld gaat. Omdat de 50-jarige man een voortrekkersrol had in de mishandeling en eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld, oordeelt de rechtbank dat gevangenisstraf in zijn geval passend is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:527
ECLI:NL:RBAMS:2022:528
ECLI:NL:RBAMS:2022:529

Bestuur - Werkzaamheden op het Galileïplantsoen mogen doorgaan

4 februari - De werkzaamheden op het Galileïplantsoen in Watergraafsmeer mogen doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Diverse omwonenden van het plantsoen maakten bezwaar tegen het verlenen van vergunningen aan het bedrijf dat het groot onderhoud aan de openbare ruimte in deze buurt uitvoert. Zij waren het niet eens met het gebruik van het plantsoen als werklocatie. Hiervoor wordt een deel van het plantsoen geasfalteerd en wordt er een bouwkeet geplaatst. Nu de omwonenden niet aannemelijk hebben gemaakt dat hierdoor een dreigende onveilige verkeerssituatie ontstaat, weegt naar het oordeel van de voorzieningenrechter onder meer het belang van het voortzetten van de werkzaamheden het zwaarst. De gevolgen van het stilleggen van de werkzaamheden zijn namelijk niet te overzien.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:491

Bestuur - Export dolfijnen en walrussen naar China mag, Amerikaanse dolfijn niet

11 februari - Het Dolfinarium in Harderwijk mag een Amerikaanse dolfijn niet uitvoeren naar een attractiepark in China. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit had het Dolfinarium vergunningen verleend voor de uitvoer van acht dolfijnen en twee walrussen. De stichting Sea Shepherd was het daarmee niet eens. Gelet op de Europese CITES-verordening geldt alleen voor de dolfijn die uit Amerika komt (en waarvan de ouder(s) uit het wild kan komen) dat dit dier niet voor overwegend commerciële doeleinden gebruikt mag worden. Volgens de rechtbank is het attractiepark echter een op winst gericht bedrijf en heeft de minister niet goed gemotiveerd dat de dolfijn niet voor commerciële doeleinden zal worden gebruikt. Daarom wordt de vergunning voor dit dier vernietigd. Voor de andere dieren zijn de vergunningen rechtmatig. Bij uitvoer buiten de EU is dierenwelzijn in het land van bestemming geen afzonderlijke voorwaarde in de verordening.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:492

Kanton - Leerkracht die PCR-test weigert, mag worden ontslagen

10 februari - Een naschoolse opvang in Amsterdam mag een groepsleerkracht ontslaan die vanaf de zomer van 2021 weigert zich met een PCR-test te laten testen op het coronavirus. De opvang mag die test in bepaalde situaties van een werknemer verlangen omdat het een legitiem doel heeft en een geschikt en proportioneel middel is om een veilige (werk)omgeving te kunnen bieden. Dit weegt in dit geval zwaarder dan het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en onaantastbaarheid van het lichaam. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Omdat de opvang en de leerkracht wel in gesprek bleven om een oplossing te vinden, handelden geen van hen ernstig verwijtbaar. Daarom heeft de leerkracht wel recht op een transitievergoeding van ruim 1.700 euro bruto maar niet op een billijke vergoeding.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:418

Kanton - Tot 1 april om gebreken huurhuis te verhelpen, dan dwangsom

10 februari - Een verhuurster moet werkzaamheden aan een woning in Amsterdam-Zuid om onder meer tocht te verhelpen uiterlijk op 1 april 2022 (hebben laten) afronden. Doet zij dit niet dan geldt een dwangsom van 100 euro per dag met een maximum van 15.000 euro. Diezelfde datum en dwangsom gelden voor het verhelpen van een lekkage in de kelderbak en de daaruit voorvloeiende schade door lekkage in de slaapkamer. Ook verlaagt de kantonrechter de huur van augustus 2021 tot en met december 2021 met 314 euro. De kantonrechter legt de dwangsom op omdat de verhuurster tot aan de rechtszaak weinig ondernam om de gebreken te verhelpen. Dat zij huurkorting gaf, verandert daar niets aan. Dat de verhuurster niemand kon vinden om het werk uit te voeren onderbouwde zij onvoldoende, zodat de kantonrechter daaraan voorbijgaat.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:453

Civiel - Ex-penningmeester mag geld stichting niet bij zich houden

4 februari - Een ex-penningmeester van een Amsterdamse stichting handelde onrechtmatig door ruim 11.000 euro aan contant geld van de stichting bij zich te houden en moet dit bedrag terugbetalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Volgens de ex-penningmeester handelde zij in het belang van de stichting, omdat ze bang was dat een ander bestuurslid het geld zou overmaken naar een Ghanees kerkgenootschap. Maar ze was als bestuurder afgetreden en het enige resterende bestuurslid bleef volgens de wet en de statuten de bevoegde bestuurder. Evenmin maakte zij duidelijk waarom zo’n transactie in strijd met het stichtingsdoel zou zijn. Bovendien had zij, samen met de andere (inmiddels ook afgetreden) bestuursleden, kunnen verzoeken om schorsing of ontslag van die bestuurder of om aanvulling van het bestuur tot het in de statuten vereiste aantal. Zij mocht het geld van de stichting dus niet simpelweg opnemen en bij zich houden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:454

Civiel - Verzekeraar mag proceskosten niet op ondernemer verhalen

11 februari - Verzekeraar ASR mag een verstekvonnis dat een kleine ondernemer veroordeelde een nog openstaand bedrag te betalen, niet meer ten uitvoer leggen. Toen de verzekeraar dat verstekvonnis vroeg, had die ondernemer het verschuldigde bedrag namelijk al betaald op de rekening van de deurwaarder die ASR had ingeschakeld. De deurwaarder kon de betaling alleen niet herleiden omdat het betalingskenmerk ontbrak. De verzekeraar probeert al jaren haar kosten voor het voeren van de verstekprocedure op de ondernemer te verhalen. Door die incassokosten is de eis van de verzekeraar opgelopen tot een veelvoud van het oorspronkelijke bedrag (104,54 euro). Onder de gegeven omstandigheden, mede gezien de lessen van de Toeslagenaffaire, oordeelt de rechtbank dat de verzekeraar haar bevoegdheid misbruikt door op grond van het verstekvonnis de bedrijfswagen van de ondernemer in het openbaar te willen verkopen. De kortgedingrechter heft het beslag op die wagen daarom op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:448

Uitspraken