Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 14 februari 2025

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Zorgmachtiging schizofrene man na stalking en mishandelingen

13 februari - Een 30-jarige man die van augustus 2023 tot en met juni 2024 een vrouw in Amsterdam belaagde en in 2024 twee willekeurige voorbijgangers mishandelde en zich na één van die mishandelingen verzette tegen zijn aanhouding waarbij de agent gewond raakte, is ontslagen van rechtsvervolging. Door zijn schizofrenie leed hij namelijk aan wanen toen hij zijn daden pleegde. Die kunnen hem daarom niet worden toegerekend. De rechtbank heeft een zorgmachtiging van 6 maanden afgegeven. Die houdt in dat verplichte zorg kan worden toegepast. Omdat de schadevergoedingen die de slachtoffers eisten niet ongegrond of onrechtmatig zijn, wijst de rechtbank die toe. In totaal moet de 30-jarige man ruim 1200 euro schadevergoeding betalen. Dat zijn daden hem niet kunnen worden toegerekend, verandert daar niets aan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:902

Kanton - Health club in wooncomplex onderdeel van huurovereenkomst

6 februari - Het gebruik van een health club - met daarin een zwembad, sauna en fitnessruimte - in een wooncomplex maakt onderdeel uit van de huurovereenkomst. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De verhuurder stelde dat er sprake was van een gebruiksovereenkomst maar daar gaat de kantonrechter niet in mee. Die oordeelt dat de health club onderdeel is van de huurovereenkomst en dat een sluiting van langer dan 30 dagen per jaar onder voorwaarden een gebrek oplevert waarvoor de huurders recht hebben op een compensatie van de verhuurder.    

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:661

Kanton - Winkelier moet betalen na steeds aanvaarden aanbod kraamhuur

6 februari - Een winkelier in de Albert Cuypstraat moet de kramenzetter van de Albert Cuypmarkt ruim 19.000 euro betalen. Dit bedrag dat ziet op de huur van marktkramen en die huur heeft de winkelier onbetaald gelaten. Doordat de winkelier zich niet afmeldde voor zijn marktplaats en de kramen gebruikt, aanvaardde hij het aanbod de kramen te huren. Dat hij de overeenkomst heeft opgezegd, heeft geen waarde zolang hij het aanbod van de kramenzetter dagelijks weer aanvaardde. Als de winkelier geen gebruik wil maken van zijn marktvergunning moet hij dat aangeven. Ook kan hij zijn vergunning laten intrekken. Dat heeft de winkelier niet gedaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:816

Civiel - Verkoopster woning schoot tekort: contractuele boete betalen

12 februari - De verkoopster van een woning moet een contractuele boete van 69.000 euro betalen omdat zij de woning niet tijdig aan de koopster leverde. Ze hadden een koopovereenkomst gesloten met een uiterste leveringsdatum, waar de koopster – die samen met haar kinderen dringend op zoek was naar een woning – op had gerekend. De verkoopster had spijt van de verkoop en probeerde de levering uit te stellen, maar de koopster drong aan op nakoming van de overeenkomst. De rechtbank oordeelt dat de verkoopster toerekenbaar is tekortgeschoten in de nakoming van de koopovereenkomst en dat de koopster hierdoor ernstig in de problemen was gekomen. Daarom is de verkoopster veroordeeld tot die contractuele boete van 69.000 euro. De door koopster geëiste schadevergoeding wordt grotendeels afgewezen, omdat de wet bepaalt dat een boete en schadevergoeding niet samen kunnen worden geëist. Ook de geëiste advocaatkosten – in verband met een eerder door verkoopster gestart kort geding – worden niet toegewezen, omdat niet is gebleken dat sprake was van misbruik van recht.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:904

Uitspraken