Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 15 april 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf na man gedwongen te hebben te pinnen

9 april -   Een 22-jarige man krijgt 20 maanden (waarvan 8 voorwaardelijk) gevangenisstraf, onder andere omdat de rechtbank bewezen vindt dat hij onder bedreiging van een vuurwapen een man heeft gedwongen om naar een geldautomaat te rijden en daar veel geld te pinnen. Hij richtte eind vorig jaar in Amsterdam Zuidoost een vuurwapen op het slachtoffer, sloeg hem daarmee en bedreigde hem met de dood. De 22-jarige zei dat anderen hem hiertoe hadden gedwongen, maar hij wilde daar verder niet veel over verklaren. De rechtbank oordeelt dat zijn verhaal niet helemaal ongeloofwaardig is. Toch ontbreken de details om te kunnen concluderen dat de dwang zodanig was dat hij verminderd strafbaar is. In de straf weegt mee dat hij een filmpje van zijn daden op Instagram plaatste. Als bijzondere voorwaarde moet hij een gedragstraining volgen. Uit onderzoek bleek namelijk dat hij het lastig vindt de risico’s van zijn gedrag in te schatten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2583

Straf - Jaar cel voor omgekochte PI-medewerker

12 april - Een 34-jarige medewerker van het Justitieel Complex Zaanstad is veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man had geld van een vrouw aangenomen om in ruil daarvoor een telefoon de gevangenis in te smokkelen. De vrouw krijgt twee maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 100 uur. De telefoon was bedoeld voor de ex-vriend van de vrouw, die in de penitentiaire inrichting een straf uitzit. De PI-medewerker kwam in beeld tijdens een al lopend onderzoek. Hij werd vervolgens op zijn werk aangehouden nadat in zijn onderbroek een plak hasj werd gevonden. Ook voor het smokkelen van hasj heeft de man geld aangenomen. Bij doorzoeking van zijn auto vond de politie nog meer hasj en de telefoon die de man naar binnen had willen smokkelen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2647
ECLI:NL:RBAMS:2019:2648

Dwangsom onterecht: houtkachel mag (voorlopig) branden

10 april - De gemeente Amsterdam mocht geen dwangsom opleggen aan een bewoonster op IJburg omdat haar houtkachel overmatige hinder zou veroorzaken. Dat heeft de rechtbank bepaald. De rechtbank vindt dat de gemeente onvoldoende onderzoek heeft gedaan voorafgaand aan het opleggen van de dwangsom. De buren hadden geklaagd over rook- en geuroverlast en de gemeente mocht zich niet enkel baseren op filmopnames en een logboek van de buren bij het opleggen van de dwangsom. Maar ook het advies van de GGD vindt de rechtbank onvoldoende. De adviseur van de GGD was slechts één keer bij de woning om te inspecteren. Het enkel waarnemen van rook, en de geur van rook, is niet voldoende om tot de conclusie te komen dat sprake is van buitensporige overlast. Daarnaast is de adviseur geen zogenoemde ‘gecertificeerde neus’ en zijn er geen metingen gedaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2584

Stroopwafelzaak blijft dicht

11 april -Een stroopwafelzaak in de westelijke binnenstad blijft gesloten. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De gemeente Amsterdam had de exploitant opdracht geven de deuren te sluiten, omdat de zaak de uitstraling van een fastfoodbedrijf heeft. In de zaak worden hoofdzakelijk eenvoudige en snel bereide etenswaren voor consumptie ter plaatse verkocht. Het exploiteren van een dergelijk bedrijf is in strijd met het daar geldende bestemmingsplan. Dat er sinds kort geen stroopwafels in servetjes, maar in doosjes, aan klanten worden meegegeven en dat de stoeltjes en tafels in de zaak zijn weggehaald, brengt geen verandering in dit oordeel. Ook de stelling van de exploitant dat meer dan de helft van de omzet voortkomt uit de verkoop van verpakte stroopwafels en koekjes kan hem niet baten. Het besluit tot sluiting houdt dan ook stand.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2600

Eigen Haard moet renovatieplan wijzigen

4 april - Woningbouwvereniging Eigen Haard moet haar renovatieplannen voor een complex woonflats in Geuzenveld aanpassen. Het voorstel dat Eigen Haard deed aan de huurders is niet redelijk, oordeelt de kantonrechter. Belangrijk onderdeel is het plan de flats om te bouwen tot zogenoemde nul-op-de-meterwoningen (NOM-woningen). Daarbij zouden de huurders in plaats van de reguliere energiekosten een maandelijkse energieprestatievergoeding moeten betalen. De rechter concludeert echter dat aan het renovatieplan te veel onzekerheden kleven, vooral als het gaat om de consequenties voor de uiteindelijke woonlasten. Het is namelijk onduidelijk hoeveel energiebesparing de isolatiemaatregelen daadwerkelijk gaan opleveren. Daarnaast is het niet de bedoeling dat de kosten voor de NOM-voorzieningen ook via een huurverhoging en verhoogde servicekosten aan huurders worden doorberekend, aangezien deze kosten al worden gedekt door de energieprestatievergoeding. De rechter is het wel met Eigen Haard eens dat verhuizing van de huurders tijdens de werkzaamheden niet noodzakelijk is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2543

Gratis vervangend vervoer na autopech

8 april - Een Amsterdamse automobilist die een vervangende auto kreeg toen hij op 1 juni 2017 autopech had, hoeft daar niets voor te betalen. Zijn autodealer gaf namelijk de opdracht vervangend vervoer te sturen en was daarmee de opdrachtgever die in de huurovereenkomst werd genoemd. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Volgens het verhuurbedrijf moest de automobilist ruim 350 euro betalen voor 2 extra huurdagen en brandstofkosten. Daar gaat de rechter niet in mee. Uit niets bleek dat de automobilist de vervangende auto op 7 en 8 juni 2017 niet meer mocht gebruiken. Zijn eigen auto was pas op 8 juni gerepareerd waarna de automobilist de auto’s omruilde. Het verhuurbedrijf kwam met onvoldoende bewijs voor de brandstofkosten terwijl de automobilist daar tegenin bracht dat de tankinhoud is gecontroleerd toen hij die auto inleverde.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2582

Optierechten geldig tot 10 jaar na uitgifte

10 april - Een oud-werknemer van de – onder andere in Amsterdam gevestigde – hotelketen Park Plaza heeft recht op de uitgifte van 81.600 aandelen in het bedrijf. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De oud-werknemer kreeg in september 2007 optierechten waarmee hij gedurende tien jaar recht had op de aandelen. In 2009 trad hij uit dienst. Toen hij in april 2017 aanspraak maakte op de aandelen, kreeg hij helaas nul op het rekest. Park Plaza gaf aan dat in 2007 kenbaar was gemaakt dat zijn optierechten bij uitdiensttreding al na drie jaar zouden vervallen. De rechtbank is van oordeel dat Park Plaza de kortere vervaltermijn van drie jaren niet duidelijk genoeg heeft gecommuniceerd, zodat de oud-werknemer erop mocht vertrouwen dat zijn optierechten tot september 2017 zouden gelden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2608

Herbalife mag overeenkomst met distributeur opzeggen

11 april - Herbalife, producent van onder meer dieetvoeding, mocht de overeenkomst met een van haar Nederlandse distributeurs opzeggen, omdat er voldoende aanwijzingen zijn dat de man het Marketingplan jarenlang heeft gemanipuleerd. De man verkocht de producten van Herbalife via zijn website, maar leidde een deel van de bestellingen in de praktijk door naar een zakenrelatie, die zelf nooit aan enige Herbalife-activiteit of -training heeft deelgenomen. Hierdoor streek de man onterecht hoge royalties en productiebonussen op en handelde hij in strijd met de gedragsregels van Herbalife.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2649

Uitspraken