Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 15 januari 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Celstraf voor inbraak bij kapsalon in Noord

11 januari - Twee mannen (van 28 en 30 jaar) zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 100 dagen voor een inbraak bij een kapsalon in Amsterdam-Noord. Op 19 september vorig jaar stalen zij daar onder meer geld (de dagopbrengst en de fooienpot). Er is onvoldoende bewijs dat zij de scooters waarop ze na de inbraak wegreden, hadden gestolen of geheeld. Van die beschuldiging zijn ze vrijgesproken. Beide mannen zijn al eerder voor bedrijfsinbraken veroordeeld. De 28-jarige man verklaarde dat hij wil veranderen. Zo gaat hij begeleid wonen en solliciteert hij. Om hem een kans te geven legt de rechtbank zijn gevangenisstraf deels (23 dagen) voorwaardelijk op. De 30-jarige man verscheen niet op de zitting hoewel hij daar volgens zijn schorsingsvoorwaarden wel moest zijn. Daarom krijgt hij  een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf en wordt de schorsing van de voorlopige hechtenis opgeheven.

Lees de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBAMS:2018:73
ECLI:NL:RBAMS:2018:74

Straf - Cel en Tbs voor neersteken willekeurige slachtoffers

12 januari - Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en Tbs met dwangverpleging voor het plegen van twee ernstige geweldsincidenten. Op 13 januari 2017 stak hij op de Oudezijds Voorburgwal een Britse toerist zonder enige aanleiding met een mes in zijn hoofd en borst. Twee dagen later stak hij op het Rembrandtplein een politieagent, opnieuw zonder enige aanleiding, in zijn hals. Daarna verzette hij zich hevig bij zijn aanhouding. De man is schuldig aan poging tot doodslag. Hij wordt vrijgesproken van poging tot moord omdat niet kan worden vastgesteld dat hij handelde met voorbedachten rade. Doordat de man lijdt aan een psychotische stoornis is de kans op herhaling groot. Daarom moet hij, na het uitzitten van zijn straf, verplicht worden behandeld in een Tbs-kliniek.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:94

Bestuur - Geen gezinshereniging zonder inburgering

8 januari - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mocht het verzoek om gezinshereniging van een Marokkaanse vrouw afwijzen, omdat zij haar inburgeringsexamen niet heeft gehaald. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vrouw is drie keer voor het inburgeringsexamen gezakt en stelt dat zij niet goed kan leren, waardoor zij problemen ondervindt bij het leren van de Nederlandse taal. Volgens de rechtbank heeft de vrouw niet aangetoond dat zij zich voldoende heeft ingespannen om voor het inburgeringsexamen te slagen. Ook is niet gebleken dat haar beperkingen zo ernstig zijn, dat zij voor geen enkel onderdeel van het inburgeringsexamen zal kunnen slagen. Daarnaast is de medische situatie van haar man niet dusdanig urgent en acuut, dat haar aanwezigheid in Nederland vereist is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:26

Bestuur - Belwinkel in Oost blijft voorlopig open

10 januari - De burgmeester mocht belwinkel Easy Tell in Amsterdam-Oost voorlopig niet sluiten. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Anders dan de burgmeester, is de voorzieningenrechter van oordeel dat de verkoop van PGP-telefoons (Pretty Good Privacy- telefoons) geen inbreuk van de openbare orde oplevert. De verkoop is namelijk legaal in Nederland. Ook al worden zulke telefoons veel gebruikt door criminelen, niet is gebleken dat deze belwinkel PGP-telefoons heeft verkocht aan verdachten van strafbare feiten. De sluiting was dus te voorbarig. De voorzieningenrechter geeft de belwinkel wel in overweging de verkoop van deze telefoons te staken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:79

Kanton - Hennepkwekerij: voorwaardelijke ontruiming

5 januari - Een huurster hoeft haar woning nog niet te ontruimen. Althans, als zij zich gedurende een jaar houdt aan alle voorwaarden in het huurcontract. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Woningcorporatie Rochdale had ontruiming van de huurwoning geëist nadat de politie daar een hennepplantage had aangetroffen. Een dergelijke vondst is op zich voldoende reden voor ontruiming, oordeelt de kantonrechter. Hij maakt de ontruiming echter voorwaardelijk, onder meer omdat de huurster vrijwel zeker geen weet had van de plantage (zij verbleef om medische redenen een tijd in het buitenland en de man van haar nicht, die op de woning zou passen, begon de kwekerij), omdat het een eenmalige misstap betrof in een huurperiode van 15 jaar en omdat zij geen financieel voordeel had van de kweek.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:47

Kanton - Deuren Blokker in Zuidoost blijven voorlopig gesloten

8 januari - Een filiaal van winkelketen Blokker in winkelcentrum De Kameleon in Amsterdam-Zuidoost mag vooralsnog dicht blijven. In elk geval tot de rechter bepaalt of Blokker de huur mocht opzeggen vanwege een onevenredig veiligheidsrisico. Dat heeft de kantonrechter bepaald in een tussenbeslissing. De zaak sloot in oktober 2017 nadat die was overvallen en zelfs was beschoten. De verhuurder van het winkelcentrum eiste dat de winkel weer open ging. Daar ging de rechter niet in mee. Leegstand doet het winkelcentrum geen goed maar de verhuurder heeft niet bewezen dat de gesloten Blokker het aantal bezoekers direct beïnvloedde. Bovendien wegen de veiligheidsrisico’s voor het Blokkerpersoneel zwaarder en zou heropening kostbaar zijn. Blokkers belangen bij sluiting wegen vooralsnog zwaarder dan de belangen van de verhuurder, zo oordeelt de rechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:46

Civiel - Marktkoopman claimt niet langer logo Dappermarkt

11 januari - Er hoeft geen rechterlijke uitspraak aan te pas te komen om ervoor te zorgen dat een marktkoopman niet langer het auteurs- en merkrecht claimt op het logo van de Dappermarkt. Volgens een vereniging en een stichting die de belangen van ondernemers op en rond de Dappermarkt behartigen, had hij dat namelijk ten onrechte gedaan. Dat zorgde voor onrust op de markt. Maar de betreffende marktkoopman heeft inmiddels een verklaring ondertekend dat hij dat recht niet (meer) heeft en die verklaring is afdoende. Er is op dit punt geen vonnis meer nodig. Eisers mogen zich nog wel uitlaten over de schade die zij hebben geleden door het handelen van de marktkoopman. De procedure is dus nog niet klaar.

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:61

Civiel - Echtpaar hoeft geen 6 miljoen dollar te betalen

11 januari - Een Russisch echtpaar hoeft toch geen 6 miljoen Amerikaanse dollar te betalen aan een vermogensbeheerder op de Britse Maagdeneilanden. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Eerder was het echtpaar daar bij verstek wel toe veroordeeld. De vermogensbeheerder had aan een zakenrelatie van de Russische man ruim 6 miljoen dollar geleend. Die lening is, ondanks een veroordelend vonnis, niet terugbetaald. Deze zakenrelatie houdt zich onvindbaar voor de vermogensbeheerder. Volgens de vermogensbeheerder kan het echtpaar net als de  zakenrelatie verantwoordelijk worden gehouden voor het terugbetalen van de lening. Hij meent namelijk dat de Russische man zijn zakenrelatie heeft geholpen bij het wegsluizen en witwassen van het geld en dat een deel daarvan ook bij hem is terechtgekomen. De Russische man bestrijdt dit alles en stelt zelf ook slachtoffer van de zakenrelatie te zijn. Volgens de voorzieningenrechter kan niet met voldoende mate van zekerheid worden vastgesteld dat het gegaan is zoals de vermogensbeheerder stelt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:90

Uitspraken