Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 16 april 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Gevaarlijk gedrag op Wibautstraat beboet

9 april - Een 39-jarige man die met zijn auto een U-bocht wilde maken op de Wibautstraat in Amsterdam-Oost en daarbij tegen een motorscooteraar botste, moet 1.000 euro boete betalen. Ook is hij veroordeeld tot een voorwaardelijke rijontzegging van 2 maanden. Op 6 oktober 2015 wilde de man een U-bocht maken om in tegenovergestelde richting verder te rijden toen hij zag dat dit daar niet mocht. Van het zwaarste verwijt, namelijk dat hij ‘schuld’ had aan het ongeval werd hij vrijgesproken. Hij veroorzaakte wel gevaar doordat hij vanuit een uitrit vrijwel direct naar de linkerrijstrook reed hoewel daar al een driewielige motorscooter reed en hij die geen voorrang gaf. De motorscooteraar hield aan de botsing een zware kneuzing van zijn borstkas en rechterbovenbeen over, waardoor hij een flinke periode beperkt werd in zijn dagelijkse bezigheden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2234

Straf - Celstraf en tbs met dwangverpleging na steekpartij

12 april - Een 63-jarige vrouw moet 6 maanden de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd, omdat zij een oud-hulpverleenster met een mes heeft gestoken. De vrouw werd al vaker in de geestelijke gezondheidzorg behandeld en wilde met deze daad een passende behandeling bewerkstelligen. Dat bleek uit een WhatsApp-bericht dat zij stuurde. Haar posttraumatische stressstoornis speelde waarschijnlijk een rol toen zij op 11 augustus vorig jaar de oud-hulpverleenster stak. De vrouw wordt gezien als verminderd toerekeningsvatbaar en de kans op recidive is hoog. In reguliere ggz-instellingen hield zij zich vaak niet aan voorwaarden en onttrok zich aan behandeling. Daarom krijgt de vrouw tbs met dwangverpleging opgelegd en geen tbs met voorwaarden. Omdat het belangrijk is dat zij spoedig wordt behandeld, is de opgelegde gevangenisstraf gelijk aan haar tijd in voorarrest. Ook moet zij ruim 1.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2275

Bestuur - Beoordeling IND niet willekeurig, maar toch onder de maat

6 april - De Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) moet opnieuw kijken of de situatie van een Sierra Leoonse man niet zo schrijnend is dat hij een verblijfsvergunning moet krijgen. De IND heeft de bevoegdheid om in schrijnende gevallen een vergunning te verlenen en daar had de man een beroep op gedaan. De rechtbank heeft zijn zaak samen met vier vergelijkbare zaken behandeld. In alle zaken werd aangevoerd dat de IND willekeurig vergunningen verleent, en in een aantal andere, vergelijkbare zaken wel vergunningen op grond van de schrijnendheid heeft verleend. De rechtbank heeft die beroepsgrond afgewezen. In het geval van de man moet de IND de zaak toch opnieuw bekijken: de man is hier al sinds 2004. Zijn procedure duurt al zeven jaar, wat ook te wijten is aan de staatssecretaris. Hij heeft een kind hier waarvoor hij zorgt en is slachtoffer geworden van zware mishandeling.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2305

Bestuur - Voorlopig geen hotel in woon- en zorgcentrum

12 april 2018 - Er komt voorlopig toch geen You Hotel in woon- en zorgcentrum ‘de Osdorperhof’ in Amsterdam Nieuw-West. Dat heeft de rechtbank bepaald. De gemeente had in strijd met het bestemmingsplan hiervoor wel al een omgevingsvergunning verleend. De rechtbank vindt echter dat de gemeente deze beslissing niet goed heeft gemotiveerd. In deze zaak is namelijk hotelbeleid van toepassing. Op grond van dit beleid moet een nieuw hotelinitiatief (onder andere) echt iets toevoegen aan de omgeving. De gemeente heeft de vergunning echter niet getoetst aan deze voorwaarde en dat had wel gemoeten. Omdat ook uit de beschikbare stukken niet blijkt dat het You Hotel aan deze voorwaarde voldoet, heeft de rechtbank een streep gezet door de omgevingsvergunning. De gemeente moet nu zijn werk over doen en een nieuw besluit nemen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2231

Kanton - Boze productiemedewerker onterecht ontslagen

4 april - Een werknemer die boos een collega vastgreep nadat die zijn werk bekritiseerde, had niet op staande voet mogen worden ontslagen. De kantonrechter vernietigt het ontslag en wijst ook het verzoek van de werkgever om de arbeidsovereenkomst alsnog te ontbinden af, zodat de man weer aan de slag kan bij het bedrijf dat onder meer sandwiches produceert. Daarbij weegt mee dat de werknemer al eerder tegen leidinggevenden had gezegd dat hij moeite had met het commentaar dat die collega had op zijn werk. Daar is toen niets mee gedaan. Daardoor bleef de kans bestaan dat de twee zouden botsen. Voor de werknemer pleit bovendien dat hij na zijn schorsing rustig wegging en nog dezelfde dag zijn excuses aanbood. Het bedrijf moet de werknemer vanaf 1 december vorig jaar zijn maandsalaris van ruim 1.100 euro betalen plus de wettelijke verhoging van 25 procent.

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2032

Kanton - Schoolhoofd moet gewoon betaald krijgen

11 april - De internationale school Amity in Amstelveen moet het salaris van de ‘founding principal’ (schoolhoofd) gewoon betalen, oordeelt de kantonrechter. Er ontstonden problemen toen de moedermaatschappij van de school ongeveer 4 maanden na het aantreden van het schoolhoofd een lijnmanager boven hem aanstelde, die hem onthief van zijn financiële en administratieve taken. Die beperking van zijn takenpakket beschouwde het schoolhoofd als een op non-actiefstelling. In de maanden erna werd hij ziek, waarop de school per 1 januari 2018 de betaling van zijn salaris stopzette. Dat mocht niet, oordeelt de kantonrechter nu:  het schoolhoofd heeft zich gehouden aan de gestelde Arbo-vereisten en de arbeidsovereenkomst is nooit officieel beëindigd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2233

Civiel - Kerkgebouw toch niet verkocht

11 april - De Maarten Lutherkerk in Amsterdam is toch niet verkocht. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Eigenaar de Evangelische Lutherse Gemeente Amsterdam (ELGA) besloot de kerk in 2014 voor herbestemming aan te bieden. Kerkgenootschap New Song meldde zich als potentiële koper en werd uitgenodigd haar plannen uiteen te zetten. Uiteindelijk besloot ELGA voorlopig van het verkoopplan af te zien en de kerk te blijven gebruiken. Kerkgenootschap New Song stelt echter dat er al een koopovereenkomst tot stand was gekomen, maar daar gaat de rechtbank dus niet in mee. Er was steeds het voorbehoud gemaakt dat de Kerkenraad haar goedkeuring moest geven en die is niet gegeven. En voor zover de makelaar van ELGA een mondelinge toezegging had gedaan is ELGA daar niet aan gebonden. De opdracht aan een makelaar tot verkoop houdt nog niet in dat hij ook namens de opdrachtgever mag verkopen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2232

Civiel - Voormalig beheerder moet weg uit De Vuurvogel

13 april - De voormalig beheerder van De Vuurvogel in Ruigoord moet dat pand ontruimen. Dat heeft de voorzieningenrechter beslist. Stichting Landjuweel had De Vuurvogel gehuurd om daarin een logiesfaciliteit te vestigen voor bezoekende artiesten. In ruil voor het beheren van het pand mocht de voormalig beheerder de atelierruimte gratis gebruiken. Landjuweel besloot in 2014 om De Vuurvogel weer af te stoten. Zij heeft toen de huurovereenkomst met hoofdhuurder Stichting Ruigoord opgezegd, de beheerderstaak beëindigd en de voormalig beheerder verzocht De Vuurvogel te verlaten. De man is echter blijven zitten. Hij heeft echter geen recht op huurbescherming en Landjuweel heeft geen zwaarwegende grond voor opzegging nodig. Het gaat hier namelijk om atelierruimte, waar de voormalig beheerder volgens eigen zeggen niet woont. Landjuweel is heel geduldig geweest en zij moet De Vuurvogel nu eindelijk kunnen opleveren aan de hoofdhuurder.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:2277

Uitspraken