Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 16 december 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor met auto op iemand inrijden

10 december - Een 34-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 4 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk, omdat hij op 1 maart 2018 op de Amsterdamse Van der Madeweg tot 3 keer toe met zijn auto op een man inreed. Dit gebeurde na een inhaalmanoeuvre waar het slachtoffer hem op aansprak. Ook moet hij 2000 euro schadevergoeding betalen. De eerste keer kon het slachtoffer opzij springen.
De tweede keer wist hij op de motorkap te springen, waarna de 34-jarige man door reed. Het slachtoffer viel tientallen meters verderop van de motorkap. De automobilist draaide daarop zijn auto en reed opnieuw op hem in, maar het slachtoffer wist tijdig weg te komen. In de straf weegt mee dat de 34-jarige man lang geen verantwoordelijkheid nam voor zijn gedrag. Als bijzondere voorwaarde moet hij onder meer een reclasseringstraject volgen. 

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2019:9207

Straf - Oplichting laten afsluiten telefoonabonnement bestraft

13 december - Een 25-jarige vrouw krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 60 uur omdat zij een 18-jarige man in april 2018 oplichtte. Ook moet zij hem ruim 1.000 euro schadevergoeding betalen. Zij deed zich voor als de oom van het slachtoffer en beloofde hem dat hij zou worden betaald als hij een telefoonabonnement afsloot en dat het abonnement later van zijn naam zou worden gehaald. De telefoon moest het slachtoffer aan haar geven. Het slachtoffer moet nu de maandelijkse abonnementskosten betalen. In de strafmaat weegt mee dat vrouw geen inzicht heeft gegeven in de redenen van haar handelen en er kennelijk voor heeft gekozen om via criminele weg aan haar inkomsten te komen. Hierdoor is er een risico op herhaling van delicten en daarom legt de rechtbank deels een voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2019:9257

Bestuur - Jager krijgt jachtvergunning terug

10 december - Een 73-jarige jager krijgt zijn ingetrokken jachtvergunning voorlopig terug. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De Amsterdamse korpschef had de jachtvergunning ingetrokken vanwege een verandering in de wapenwetgeving. Sinds 1 oktober 2019 moet een digitale vragenlijst (e-screener) de korpschef helpen beoordelen of wapenbezit verantwoord is. De jager vulde als een van de eersten de vragenlijst in. De uitkomst resulteerde in het intrekken van zijn vergunning. De jager heeft de voorzieningenrechter gevraagd om dat besluit terug te draaien. Hij voert aan dat hij al jarenlang zonder problemen jaagt, dat het onderzoek niet deugt en dat een psychiater de resultaten uit de vragenlijst tegenspreekt. De voorzieningenrechter oordeelde dat de vragenlijst alleen bedoeld is als hulpmiddel en in combinatie met andere factoren moet worden beoordeeld. Dat is hier niet gebeurd. Omdat verder niets van risicofactoren blijkt, krijgt de jager zijn jachtvergunning voorlopig terug.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2019:9273

Bestuur - Streep door weigering exploitatievergunning café

11 december - De burgemeester heeft een exploitatievergunning voor een café in Oud-West niet mogen weigeren omdat een leidinggevende van dit café wordt verdacht van een roofoverval. Zo heeft de rechtbank geoordeeld. Hoofdzakelijk vanwege die verdenking concludeerde de burgemeester dat dergelijk gedrag een nadelige invloed op de omgeving van het café zou kunnen hebben. Dat deze verdenking, die niet direct met de bedrijfsvoering te maken heeft, zou leiden tot een weigering, had het café vooraf echter niet kunnen bevroeden. Dit volgt namelijk niet uit het gehanteerde vergunningstelsel, terwijl dit volgens Europese  Dienstenrichtlijn wel zou moeten. Vanwege deze onduidelijkheid voor het café is het niet uitgesloten dat er sprake is van willekeur. De burgemeester moet opnieuw naar de zaak gaan kijken en het café mag voorlopig open blijven.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2019:9241

Kanton - Huurder mag ondanks verwaarlozing blijven

2 december - Een huurder mag in zijn appartement in Amsterdam-Oost blijven wonen omdat zijn verwaarlozing van het appartement en de huurachterstand van ruim 800 euro te weinig zijn om de huurovereenkomst te ontbinden. Daarbij weegt mee dat de verwaarlozing met flink schoonmaken was te verhelpen. Wel moet hij de huurachterstand betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huurder hoeft de schade die in een zolderkamer in het gebouw ontstond doordat daar een andere man verbleef, niet te betalen. Die kamer hoort namelijk niet bij zijn appartement. Bovendien bewees de verhuurder onvoldoende dat de man daar door toedoen van de huurder verbleef. Ook is er onvoldoende bewijs dat de huurder overlast veroorzaakte. Inmiddels zijn maatregelen genomen om verwaarlozing en een huurachterstand te voorkomen. De huurder krijgt thuiszorg en gemeentelijk budgetbeheer.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2019:9172

Kanton - Koper tweedehands Porsche krijgt geen geld terug

10 december - De koper van een tweedehands Porsche uit de Verenigde Staten die zijn geld terug wilde van de autohandelaar vanwege vervalste stempels in het onderhoudsboekje, krijgt niets terug. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Er is geen bewijs dat de koper bij de koop veel waarde hechtte aan de inhoud van het boekje. Ook zijn die vervalste stempels een te kleine tekortkoming om de koopovereenkomst te ontbinden. De auto verkeerde in goede staat. En dat de auto veel minder waard was omdat het onderhoudsboekje vervalst was, is niet gebleken. Volgens de koper had de autohandelaar zelf gefraudeerd met de stempels. De autohandelaar ontkende dat en stelde de vervalste stempels niet zelf te hebben geplaatst. De rechtbank ziet geen feiten die de beschuldiging ondersteunen dat de autohandelaar de stempels heeft vervalst.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2019:9152

Civiel - Privédetective doet erotische massagesalon de das om

10 december - Een massagesalon in Amsterdam Osdorp moet eind deze maand dicht. Dat oordeelde de voorzieningenrechter. De verhuurder vorderde de ontruiming van de bedrijfsruimte. In 2018 was de salon op last van de gemeente drie maanden gesloten nadat er spermasporen van verschillende mannen waren aangetroffen. De gemeente waarschuwde de verhuurder dat zij verantwoordelijk was voor het gedrag van haar huurder. De salon mocht weer open omdat de uitbaatster beterschap beloofde en huisregels opstelde met de plicht voor de bezoeker zijn ondergoed aan te houden. Een door de verhuurder ingeschakelde privédetective bezocht de salon echter vier keer in 2019 en belandde drie keer naakt op de massagetafel, waar hij een erotische massage kreeg. Daarvan maakte hij in het geheim filmopnamen. De rechter besloot ter zitting geen gebruik te maken van het aanbod de filmbeelden te bekijken en nam genoegen met de verklaringen van de detective. 

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2019:9240

Civiel - Over en weer kosten verschuldigd

11 december - Een bouwbegeleidingsbedrijf moet aan een aannemer het restant van de aanneemsom betalen. De aannemer moet op zijn beurt aan het bouwbegeleidingsbedrijf de kosten betalen voor het herstellen en voltooien van het afgeleverde werk. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het bouwbegeleidingsbedrijf had de aannemer opdracht gegeven plafonds te leveren en aan te brengen in een kantoorgebouw in Rotterdam. Nadat bleek dat de plafonds niet goed waren, heeft het bouwbegeleidingsbedrijf de aannemer meermaals aangesproken en een termijn gegeven om de problemen op te lossen. Toen de aannemer dat niet deed mocht het bedrijf de werkzaamheden zelf of door derden laten afronden. De kosten daarvan moet de aannemer aan het bouwbegeleidingsbedrijf vergoeden. Omdat die kosten hoger zijn dan het nog niet betaalde deel van de aanneemsom, moet de aannemer per saldo nog een bedrag betalen aan het bouwbegeleidingsbedrijf. Het gaat om een bedrag van circa 15.000 euro.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2019:9209

Uitspraken