Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 16 juli 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken

Straf - 5 jaar cel voor overval op supermarkt Zuidoost

10 juli - Een 37-jarige man moet 5 jaar de gevangenis in voor een gewelddadige overval op een Jumbo supermarkt in Amsterdam Zuidoost, op 27 maart van dit jaar. Direct nadat de man de supermarkt was binnengelopen, trok hij een wapen en schoot hij richting het plafond. Daarna dwong hij één van de kassières om het geld uit haar kassalade in een plastic tas te doen. Daarbij schoot de man twee keer in de richting van de kassamedewerkster. Ook een tweede kassière moest geld afstaan. Toen de overvaller wegrende, zetten verschillende mensen de achtervolging in. Zij werden eveneens door hem beschoten. Uiteindelijk kon de man kort daarna door de politie worden aangehouden. De rechtbank rekent hem zijn gewelddadige en zeer dreigende gedrag zwaar aan. Dat het wapen naderhand een start/alarmpistool bleek te zijn, maakt voor de rechtbank geen enkel verschil.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4865


Straf - Tot 14 maanden voor gestolen kluis en jammer

10 juli - Vier mannen (24 tot 27 jaar) krijgen gevangenisstraffen van 8 tot 14 maanden voor een woninginbraak in Ridderkerk in december 2017 en het bezit van een jammer. Met dat apparaat probeerden de mannen het gps-signaal van een gehuurde vluchtauto te verstoren, zodat ze niet gevolgd zouden worden. De jammer activeerde echter een alarm bij de verhuurder van de auto, die de politie inschakelde. Hierop volgde een achtervolging, waarbij snelheden van wel 240 km/h werden gehaald. Uiteindelijk werd het viertal in Alphen aan den Rijn aangehouden. Op de achterbank lag een kluis die werd buitgemaakt bij de inbraak. De kluis bevatte ruim 71.000 euro. Zowel in de kluis als in de auto lagen bovendien drugs, maar de rechtbank oordeelt dat niet is aangetoond dat de mannen hiervan wisten. Zij worden daarom vrijgesproken van drugsbezit. Ook de tenlastegelegde verduistering van de huurauto is niet bewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4820
ECLI:NL:RBAMS:2018:4821
ECLI:NL:RBAMS:2018:4822
ECLI:NL:RBAMS:2018:4825

Bestuur - Beoordeling asielaanvraag moet opnieuw

6 juli - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet binnen acht weken opnieuw beslissen op een asielaanvraag van een Iraanse man, omdat de afwijzing van de aanvraag onvoldoende is gemotiveerd. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De man heeft de Islam de rug toegekeerd en is bekeerd tot het Christendom. Het is niet aannemelijk geworden dat zijn vader de afvalligheid en bekering daadwerkelijk heeft gemeld bij de autoriteiten en dat de man daarom is gedagvaard om voor een rechtbank in Iran te verschijnen. Als de man bij terugkeer in Iran echter op dezelfde wijze zijn geloof zal gaan belijden als in Nederland, is er sprake van gegronde vrees voor vervolging en een risico op behandeling in strijd met artikel 3 van het EVRM. In het nieuwe besluit moet de staatssecretaris ook ingaan op de vraag op welke wijze de man zijn geloof in Iran zal gaan belijden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4705

Bestuur - UWV mag bij twijfel WW-uitkering opschorten

13 juli - Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) mag de WW-uitkering van een man opschorten, omdat bij het UWV twijfel bestaat of de man recht heeft op de uitkering. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het UWV had signalen ontvangen waardoor twijfel was ontstaan of de man recht heeft op een WW-uitkering. Het ging onder andere om signalen dat de man in het buitenland verbleef. Het UWV heeft de man uitgenodigd voor een gesprek om deze signalen met hem te bespreken. De man heeft het UWV laten weten dat hij op de datum van het geplande gesprek op vakantie was. Het gesprek heeft daarom niet plaatsgevonden. Onder deze omstandigheden kon het UWV nog steeds niet beoordelen of de man recht heeft (gehad) op een WW-uitkering. Om die reden mocht het UWV de WW-uitkering van de man opschorten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4863

Kanton - Oud-huurster hoeft verhuurder niets te betalen

10 juli - Een voormalig huurster van een appartement in Amsterdam-West hoeft de kosten die haar verhuurder maakte om een lekkage in het pand te verhelpen niet te betalen. Datzelfde geldt voor de afvoer van afval uit het trappenhuis. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De verhuurder onderbouwde onvoldoende dat de huurster schuldig was aan die problemen. Uit de factuur – van ruim 550 euro – voor timmer- en loodgieterswerk blijkt onvoldoende dat de oorzaak van de lekkage in haar badkamer lag. Daar is alleen een pluk haar uit de afvoer verwijderd en de voordeur geforceerd om binnen te komen. Wat het afval betreft stelde de huurster dat zij hoogstens een plant achterliet toen zij vertrok. In het rapport dat is opgesteld bij het einde van de huurovereenkomst stond niets over afval. Daarom hoeft zij ook die kosten (ruim 170 euro) niet te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4842

Kanton - Berging hoort bij huis en schimmel moet aangepakt

10 juli - De berging op zolder hoort bij een huurappartement in Amsterdam-West. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huurders kwamen met verklaringen van getuigen toen zij de huurovereenkomst tekenden dat de berging bij de woning hoorde. Bovendien hebben de huurders sleutels van de berging. Dit bewijst dat de berging bij de woning hoort. Dat de berging op zolder niet expliciet in de huurovereenkomst staat, doet daar niet aan af. De verhuurder kon niet verklaren hoe de huurders aan de sleutels kwamen en waarom hij pas in 2017 aanspraak op de berging maakte terwijl de huurders die al sinds 2009 gebruiken. Ook moet de verhuurder de schimmel (laten) verhelpen. Uit foto’s van het appartement bleek dat dit probleem niet met alleen doorluchten is op te lossen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4894

Civiel - Tegenstrijdig belang van het bestuur

11 juli - Het bestuur van een Amsterdamse onderneming die zich bezighoudt met grote energieprojecten, mocht niet het besluit nemen de software te verkopen aan een nieuwe vennootschap die het bestuur zelf had opgericht. Dat heeft de rechtbank bepaald in een procedure die de minderheidsaandeelhouder van de onderneming was gestart. Het in 2015 genomen besluit hield namelijk in dat de belangrijkste activa van de onderneming (de software) werd verkocht en het bestuur had daarbij een tegenstrijdig belang dat tegen een zo laag mogelijke prijs te doen. Volgens de rechtbank kan dus worden getwijfeld of het bestuur bij de verkoop wel het belang van de onderneming heeft meegewogen. Volgens de wet mag in dat geval het besluit niet door het bestuur worden genomen, maar moeten de aandeelhouders dat besluit nemen. Het besluit is daarom nietig en de verkoop moet worden teruggedraaid.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4902

Civiel - Ouderenbond krijgt geen rectificatie

12 juli - Zowel Omroep Max als Follow The Money hoeven hun berichtgeving over ‘misstanden’ bij de ouderenbond ANBO niet te rectificeren of te verwijderen (zie nieuwsbrief 24). Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Omroep Max had hier vorig jaar november in een uitzending van het programma Meldpunt! aandacht aan besteed. In de uitzending werd een journalist van Follow The Money geïnterviewd. In die uitzending en ook op de website van Follow The Money had hij zich kritisch uitgelaten over de bond en het bestuur. Volgens de ouderenbond was er sprake van feitelijk onjuiste en suggestieve berichtgeving. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat dit niet het geval is. Er is voldoende aangetoond dat de uitlatingen op de feiten steunen. Op grond van haar boodschappersfunctie kan Omroep Max bovendien niet verantwoordelijk worden gehouden voor de uitlatingen die de journalist in haar uitzending doet.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4895

Uitspraken