Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 17 augustus 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Cel- en voorwaardelijke taakstraf voor mishandelen en spugen

12 augustus - Een 23-jarige man krijgt 12 dagen gevangenisstraf en 20 uur voorwaardelijke taakstraf omdat hij in juli 2019 in een Amsterdamse forensische psychiatrische kliniek een man naar de grond trok en in zijn buik schopte en een paar dagen later een arrestantenverzorger in het gezicht stompte. Een dag later bespuugde hij bovendien een lid van de parketpolitie van de rechtbank. Ook moet hij 150 euro schadevergoeding betalen. Volgens zijn advocate kon van opzet geen sprake zijn omdat de man vanwege schizofrenie ontoerekeningsvatbaar was toen hij zijn daden pleegde. Hoewel de rechtbank oordeelt dat het aannemelijk is dat zijn stoornis aanwezig was, was het niet zo hij daardoor helemaal geen inzicht had in zijn gedrag. Zo heeft hij gezegd dat de man in de kliniek hem uitdaagde. Wel is hij verminderd toerekeningsvatbaar. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3912

Straf - Celstraffen voor rol bij overval supermarkt

13 augustus - Twee mannen – van 33 en 24 jaar – krijgen respectievelijk 24 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk en 24 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk voor hun rol bij een overval samen met anderen op een supermarkt in Osdorp. De 33-jarige man pleegde de overval op 22 september 2019. De 24-jarige man, een kennis van hem, kwam met het idee daarvoor. Hij verzamelde informatie over de supermarkt bij een vriendin die daar werkte, schakelde haar bij de overval in, verzorgde het vervoer van de 33-jarige man en instrueerde hem. In de straf weegt mee dat supermarktmedewerksters met een nepwapen zijn bedreigd. In het voordeel van de 33-jarige man weegt mee dat hij in de vroeg stadium open was over zijn aandeel in de overval. De 24-jarige man was minder open en bagatelliseerde zijn rol.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3916
ECLI:NL:RBAMS:2020:3917

Bestuur - Nederland mag uitgaan van toereikende Franse asielprocedure

11 augustus - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mocht weigeren de asielaanvraag van een Zuid-Afrikaanse vrouw en haar minderjarige zoontje in behandeling te nemen. Zij deed die aanvraag namelijk nadat zij op een Frans visum via Schiphol de EU was ingereisd. Frankrijk is verantwoordelijk voor de behandeling van de aanvraag. De vrouw verzocht dat Nederland haar aanvraag alsnog behandelt omdat een rapport van een asielinformatiedatabase - AIDA-France 2019 - meldt dat de asielprocedure in Frankrijk structurele tekortkomingen heeft. De rechtbank oordeelt echter dat het rapport onvoldoende aanknopingspunten biedt om aannemelijk te maken dat sprake is van de genoemde tekortkomingen, op grond waarvan bij Frankrijk niet langer kan worden uitgegaan van het vertrouwensbeginsel dat tussen staten geldt. Nederland hoeft de asielaanvraag van de vrouw dus niet naar zich toe te trekken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2020:7708

Bestuur - IJskiosk wordt niet benadeeld door andermans terrasuitbreiding

13 augustus - De gemeente heeft toestemming mogen geven voor terrasuitbreidingen aan twee horecagelegenheden op het Scheldeplein. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. Een ijskiosk op het plein was het niet eens met de terrasuitbreidingen van de horecagelegenheden op hetzelfde plein. Volgens de ijskiosk is er onvoldoende gekeken naar zijn belangen. Ook zouden de uitbreidingen een gevaar voor de volksgezondheid en de verkeersveiligheid opleveren. Volgens de voorzieningenrechter is voldoende rekening gehouden met het belang van de ijskiosk. Op het plein is nog voldoende ruimte beschikbaar, ook als er een rij moet worden gevormd met 1,5 meter vanwege Corona. Verder blijkt niet dat de ijskiosk aan het zicht van passanten wordt onttrokken. Van een gevaar voor de volksgezondheid of de verkeersveiligheid is dus geen sprake. De ijskiosk wordt ook niet financieel benadeeld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3942

Kanton - Bank moet BKR-coderingen van klant laten verwijderen

22 juli - ABN Amro moet coderingen van het Bureau Krediet Registratie (BKR) van een Amsterdamse klant laten verwijderen. Daarbij weegt mee dat hij zijn schulden – een lening om zijn pilotenopleiding te betalen – niet kon aflossen omdat hij zonder dat hij daar iets aan kon doen geen baan kon vinden als piloot. Bovendien heeft hij verder geen (substantiële) schulden. De coderingen in het Centraal Krediet Informatiesysteem geven onvolledige informatie. Daardoor geven die een onjuist beeld van de omstandigheden die essentieel zijn om zijn (financiële) gedrag te beoordelen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De klant heeft een groot belang bij dat hij binnenkort kan verhuizen. De kans op een hypotheek is echter miniem als de coderingen niet worden verwijderd. Zijn belang weegt zwaarder dan dat van kredietverstrekkers om bij een nieuwe kredietaanvraag bekend te zijn met klantgegevens uit het verleden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3945

​Kanton - Geld terug bij tweedehands Canta met gebreken

10 augustus - Een bedrijf dat een Amsterdamse voor ruim 6600 euro een tweedehands Canta verkocht die ook na diverse reparaties niet goed reed, moet haar het aankoopbedrag terugbetalen. Het is namelijk aannemelijk dat de rechter in een bodemprocedure een beroep op ontbinding van de koopovereenkomst door de koper zal honoreren. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Kort na de levering van het voertuig in januari 2020 ontdekte de Amsterdamse mankementen. Zo werkte de achteruitversnelling niet, trilde de Canta en ontplofte een voorband. De verkoper voerde reparaties uit. Er bleven echter gebreken en er is een constructieprobleem geconstateerd. De verkoper heeft voldoende kansen gehad de mankementen te verhelpen maar is daar niet in geslaagd. Daarom moet die het aankoopbedrag terugbetalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3915

Civiel - Schuldeisers mogen bankafschriften inzien

11 augustus - De curator in het faillissement van een reclamebureau moet van de voorzieningenrechter kopieën van bankafschriften afgeven aan twee schuldeisers van het failliete reclamebureau. Deze schuldeisers vermoeden dat de bestuurders van het reclamebureau gelden hebben weggesluisd in het zicht van een rechterlijke beslissing dat ongeveer 350.000 euro moest worden terugbetaald aan de schuldeisers. Daarvoor bestaan aanwijzingen. Het bureau biedt geen verhaal, terwijl het eind 2017 nog ruim 137.000 euro op zijn bankrekening had, de schuldeisers in januari 2018 nog onder protest ruim 250.000 euro aan het bureau hebben betaald en het reclamebureau in 2018 niet meer actief was. De schuldeisers hebben de bestuurders aansprakelijk gesteld voor de schade die zij lijden doordat het reclamebureau hen niet kan terugbetalen. Daarover loopt een bodemprocedure en zij hebben de bankafschriften nodig om bewijs te leveren van hun vermoedens.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3969

Civiel - Boete door te laat inroepen financieringsvoorbehoud

12 augustus - Een koper heeft een pand in Amsterdam gekocht voor 6,3 miljoen euro. In de koopovereenkomst is opgenomen dat hij een bankgarantie of waarborgsom moet verstrekken. Dit heeft hij niet gedaan, omdat hij dacht dat zijn adviseur, die hem tijdens deze koop begeleidde, tijdig een beroep had gedaan op het financieringsvoorbehoud. De koper kon het pand zonder hypotheekverstrekking niet afnemen. De verkoper heeft daarom de koopovereenkomst ontbonden en vordert de contractuele boete van 10%. De rechtbank heeft de boete toegewezen, omdat de koper heeft toegegeven dat hij niet de formaliteiten in acht heeft genomen. De koper heeft een beroep gedaan op matiging van de boete, maar volgens de rechtbank zijn hiervoor geen gronden. De koper moet dus 630.000 euro aan boete en ruim 17.000 euro aan proces- en beslagkosten betalen aan de verkoper.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3970

Uitspraken