Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 17 juli 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor mishandeling stel na ruzie

11 juli - Een 26-jarige man is veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 3 juli 2022 in Uithoorn ’s nachts op straat na een ruzie een onbekend stel met gebalde vuisten op hun hoofd en in het gezicht sloeg. De mishandelde vrouw hield daar onder meer een gebroken neus en een paars, dik oog aan over. Uit de rapportages (dubbel rapportage Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en reclassering) bleek dat de 26-jarige man psychiatrische problemen en verslavingsproblemen heeft. De rechtbank neemt het NIFP-advies over om hem zijn daden verminderd toe te rekenen. Ook legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op. Zo moet hij zich onder meer laten behandelen om zo de kans op recidive te verminderen. Ook mag hij geen (soft)drugs gebruiken en moet hij meewerken aan middelencontrole. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 1500 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4329


Straf - Celstraf en tbs met voorwaarden na vanuit ’t niets slaan man

12 juli - Een 26-jarige man is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden onder meer omdat hij op 23 augustus 2022 in Amsterdam een man vanuit het niets op straat heeft geschopt en geslagen. Ook had hij een maand eerder ruim 17 gram cocaïne, 10,5 tabletten MDMA en een stroomstootwapen in zijn bezit. Uit zijn strafblad blijkt dat hij eerder is veroordeeld tot een PIJ-maatregel die meermaals is verlengd. PIJ staat voor plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Hij heeft onder andere een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank oordeelt dat tbs met voorwaarden nu het passendst is. Hij moet zich onder meer laten opnemen in een forensische zorginstelling en mag tijdens de tbs-maatregel geen alcohol en harddrug gebruiken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4357


Bestuur - Te lang in buitenland; geen recht op bijstand

7 juli - De gemeente Amsterdam heeft de aanvraag van een bijstandsuitkering van een vrouw uit Amsterdam op de juiste gronden afgewezen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De vrouw ontving een uitkering voor een alleenstaande maar die werd ingetrokken omdat de vrouw langer in het buitenland verbleef dan was toegestaan. Voor het vaststellen van het recht op bijstand moest de vrouw aannemelijk maken dat zij dat recht had en zij moest daarom duidelijkheid geven over onder meer haar woonsituatie. Daarna is het aan de bijstandsverlenende instantie deze informatie te controleren. De vrouw kon echter niet aannemelijk maken dat zij in de periode van de aanvraag tot het afwijzende besluit haar hoofdverblijf hield op het opgegeven adres. Dat aan haar ná die periode bijstand werd verleend op grond van aangenomen hoofdverblijf, is daarvoor onvoldoende.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4330


Kanton - Ambtshalve toetsen moet altijd

4 juli - De verhuurder schrijft aan een huurder van een woning in Amsterdam-West dat de bepalingen over de rente en buitengerechtelijke incassokosten bepalingen niet meer van toepassing zijn. De kantonrechter moet deze bepalingen dan nog steeds ambtshalve toetsen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4216


Kanton - Deelnemers pensioenfonds in financiële nood vangen bot

6 juli - De korting van ongeveer 9 respectievelijk 18 procent bij de collectieve waardeoverdracht van hun pensioen door Pensioenfonds Reiswerk naar Pensioenfonds Grafische Bedrijven (PGB) is niet onrechtmatig. Dit was namelijk een noodzakelijke ingreep om zoveel mogelijk pensioen veilig te stellen oordeelt de kantonrechter. Die wijst de vorderingen van de pensioendeelnemers daarom af. De pensioendeelnemers stelden zich op het standpunt dat de pensioenkorting zich niet verdraagt met hogere EU-wetgeving die het eigendomsrecht beschermt. Volgens Reiswerk had zij als zelfstandig fonds echter geen toekomst en was de waardeoverdracht de enige oplossing. De Nederlandsche Bank (DNB) beoordeelde eind 2020 de voorgenomen collectieve waardeoverdracht en had geen bezwaar. De pensioendeelnemers zijn niet-ontvankelijk in hun eisen tegen DNB oordeelt de kantonrechter. Zij hadden namelijk bezwaar tegen het besluit van DNB kunnen maken en daarna beroep bij de bestuursrechter kunnen instellen. Dat laatste heeft niemand gedaan.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4296


Kanton - KLM moet compenseren: bewijs vertraging door corona te min

7 juli - Luchtvaartmaatschappij KLM moet passagiers die op een omgeboekte vlucht tijdens de Covid-19-pandemie een vertraging op de eindbestemming hadden opgelopen van meer dan drie uur compensatie betalen die varieert van 500 euro tot 600 euro. Dat blijkt uit drie uitspraken van de kantonrechter. Volgens een Europese verordening hebben passagiers bij een dergelijke vertraging recht op een geldbedrag als compensatie. Dit is anders als er sprake was van buitengewone omstandigheden die geleid hebben tot de vertraging van de vlucht. KLM beriep zich in alle zaken op de Covid-19-pandemie als bijzondere omstandigheid. Daarin gaat de kantonrechter echter niet mee. De luchtvaartmaatschappij dient aan te tonen dat de desbetreffende vlucht is geannuleerd ten gevolge van maatregelen die overheden hebben getroffen ten gevolge van Covid. Dat heeft KLM onvoldoende gedaan. Daarom is de geëiste compensatie in alle drie de zaken toegewezen. 


Uitspraken