Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 17 juni 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Verkrachtingen bestraft met celstraf en maatregel

11 juni - Een 46-jarige man is veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) omdat hij in Amsterdam twee jonge vrouwen verkrachtte, de ene in januari 2023, de andere in januari 2022. Ook moet hij in totaal ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen. Hij beloofde beiden dat zij veel geld konden verdienen met een rondleiding, waarna hij hen naar een afgelegen plek leidde, hen vasthield en verkrachtte. Hij ging doordacht te werk en maakte misbruik van kwetsbare vrouwen. Hij werkte weliswaar mee aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum maar dit leidde niet tot diagnostische conclusies omdat hij enkel een oppervlakkige kant van zichzelf toonde. De rechtbank neemt het reclasseringsadvies over hem een GVM op te leggen. Daarbij is zowel behandeling als controle op de 46-jarige man mogelijk.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3531 

Bestuur - Wajong-uitkering terecht niet verhoogd: Uwv-beleid redelijk

10 juni - Uitkeringsinstantie Uwv hoeft een uitkering van een Amsterdammer op grond van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) niet te verhogen naar 100 procent. Het Uwv verhoogde de uitkering naar 85% van de grondslag omdat de man zeer hulpbehoevend is. Hij kreeg echter geen verhoging tot 100% omdat hij ook op basis van een andere voorziening, de Wet Langdurige Zorg (Wlz), zorg ontvangt. De man vond dat de zijn uitkering moest worden verhoogd, omdat hij jonggehandicapten kende die die verhoging wel kregen terwijl zij ook aanspraak maken op de Wlz. Daarin gaat de rechtbank niet mee omdat hij niet kon aantonen dat het gelijke gevallen zijn. De rechtbank oordeelt verder dat het Uwv-beleid om dubbele vergoeding van kosten te voorkomen redelijk is. Wel erkent de rechtbank dat de vele loketten en verantwoordelijkheden in de zorg voor zorgbehoevenden en hun dierbaren een extra zorg kan betekenen, en ertoe kan leiden dat zij minder zorg en steun van de overheid ontvangen dan waarop zij recht hebben. Dat is hier echter niet zo. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3340

Kanton - Geen goed onderzoek naar klokkenluidersmeldingen gedaan

6 juni - Energie-en warmtemaatschappij Vattenfall heeft als werkgever geen goed onderzoek gedaan naar klokkenluidersmeldingen van enkele werknemers van ongeveer tien jaar geleden. De verschillende onderzoeken die de werkgever naar die meldingen heeft gedaan, voldoen namelijk niet aan de eisen voor een deugdelijk en zorgvuldig onderzoek. Daarom is alsnog onafhankelijk onderzoek nodig naar de juistheid van de klokkenluidersmeldingen. De werknemers hadden dit onder meer bij de kantonrechter geëist, ook vanwege eerherstel en omdat ze verder willen met hun leven. Die eis kan in een arbeidsgeschil ter sprake komen. Ook hebben de werknemers in dit geval een rechtsgrond, namelijk op basis van goed werkgeverschap en vanwege het verbod om benadelingshandelingen richting klokkenluiders te doen. Voordat de kantonrechter verder beslist, heeft hij behoefte aan deskundige voorlichting en heeft hij daarom het voornemen een deskundige te benoemen. (Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), 7:611 BW, 7:658c (oud) BW).

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3291

Civiel - Bunq niet aansprakelijk voor phishing fraude

12 juni - Bunq bank hoeft een klant die haar volledige saldo verloor aan phishing fraude niet te compenseren, zo oordeelt de rechtbank. De klant verloor ruim 33.000 euro nadat zij een link uit een sms-bericht volgde en haar inloggegevens op een website achterliet. Het sms-bericht bleek een phishing-bericht te zijn en de website was niet van Bunq. Fraudeurs boekten vervolgens het volledige saldo van de rekening over naar een eigen rekening. Voor het overboeken had de klant zelf geen instemming gegeven en daarom eiste zij het geld terug van Bunq. De rechtbank gaat hier niet in mee. Bunq heeft in dit geval voldoende gedaan om de klant tegen een menselijke fout te beschermen. Zo waarschuwde zij preventief om phishing onder de aandacht te brengen, berichtte zij de klant toen een nieuw apparaat werd aangemeld, stuurde zij een waarschuwingsmail nadat er vanaf een nieuw apparaat was ingelogd en hanteerde zij een afkoelingsperiode van 24 uur voor transacties boven de 500 euro vanaf een nieuw aangemeld apparaat. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:3461

Uitspraken