Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 18 december 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.


Straf - Celstraf voor wapenbezit en bezit GHB en lachgas

13 december - Een 32-jarige man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 13 september 2023 in Amsterdam een (omgebouwd) (geladen) pistool en GHB en lachgas in zijn bezit had. De rechtbank acht het bijzonder zorgelijk en kwalijk dat hij het vuurwapen en de verdovende middelen in zijn kledingkast bewaarde in de woning waar ook zijn minderjarig zoontje aanwezig was. Hij had geen maatregelen genomen om die goederen buiten diens bereik te houden. In de straf weegt in zijn voordeel mee dat hij beseft dat hij een drugsprobleem heeft en openstaat voor behandeling daarvoor, dat hij een eigen bedrijf heeft en een alleenstaande vader is. De rechtbank legt de bijzondere voorwaarden op die de reclassering adviseerde. Hij moet zich onder meer ambulant laten begeleiden en meewerken aan middelencontrole. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:8009


Straf - Rol bij motordiefstal in vereniging en helen motor bestraft

14 december - Een 26-jarige man is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf. Hij nam van juni 2021 tot en met februari 2023 deel aan een criminele organisatie die zich bezighield met de diefstal, heling en witwassen van motoren in onder andere Amsterdam. Ook stal hij op 1 juni 2022 in vereniging een motor in Amsterdam. In de straf van de 26-jarige man weegt mee dat hij een belangrijke rol speelde binnen de criminele organisatie doordat hij voorverkenning deed. Daarbij scoutte hij motoren van nietsvermoedende burgers. Een 35-jarige man is veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf omdat hij op 21 september 2021 een motor te koop aanbood in vereniging. Hij wist dat die motor gestolen was. In de straf van de 35-jarige man weegt mee dat hij eraan bijdroeg dat de afzetmarkt voor gestolen motoren blijft bestaan. 

Lees de volledige uitspraak:


Bestuur - Slepend bouwconflict is beslist

14 december - De gemeente Amsterdam mocht een omgevingsvergunning verlenen voor het veranderen en vergroten van een woning in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De buren van de naastgelegen panden waren het daar niet mee eens. Zij waren er niet gerust op dat de draagkracht van de fundering de extra verdieping zou kunnen dragen. In deze zaak ging het onder meer over de vraag of de deskundigen van de gemeente de draagkracht van de fundering aan de juiste normen hebben getoetst. De rechtbank oordeelt dat dit het geval is en dat de gemeente dan ook mocht uitgaan van hun advies. De buren hebben niet aannemelijk gemaakt dat getwijfeld moet worden aan het advies van deze deskundigen. Of de buren eventuele kosten van noodzakelijke maatregelen voor deze wijzigingen deels op eigenaar (of de nieuwe eigenaren) van de woning kan verhalen, valt buiten deze procedure.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:8195

Kanton - Vertrouwelijke data geüpload: ontslag op staande voet terecht

7 december - Een werknemer heeft in de aanloop naar een einde van zijn dienstverband bedrijfsgevoelige en vertrouwelijke informatie geüpload naar zijn persoonlijke Dropboxaccount. De werkgever heeft de werknemer daarop op staande voet ontslagen. Dit ontslag is terecht gegeven, zo oordeelde de kantonrechter. De werknemer had moeten weten dat het niet toegestaan was om dergelijke informatie mee te nemen. Ook moet de werknemer de documenten vernietigen. De contractuele boete wegens een schending van het geheimhoudingsbeding hoeft de werknemer niet te betalen. Niet is gebleken dat hij de geüploade documenten heeft gedeeld met derden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:8011


Kanton - Zaak over mogelijke voorzetten huurovereenkomst duurt voort

12 december - Drie broers eisen dat hun jongste broer de huurovereenkomst mag voortzetten van hun recent overleden moeder met betrekking tot een sociale huurwoning in Amsterdam. Voldoende staat vast dat de jongste broer een duurzame gemeenschappelijke huishouding voerde met zijn moeder en dat hij samen met zijn broers in staat is de huur te betalen. Voor voorzetting van de huur is echter ook een huisvestingsvergunning vereist. Of de jongste broer met zijn twee andere broers en hun aanhang als huishouden geldt in de zin van de huisvestingsverordening en daarmee in aanmerking komt voor een huisvestingsvergunning ligt ter beoordeling van Ymere of het college van B&W en uiteindelijk van de bestuursrechter. Vanwege de gemeentelijke toezegging tot afgifte van een Principe Verklaring op dit punt acht de kantonrechter het niet uitgesloten dat de een huisvestingsvergunning zal worden verstrekt. Tot daarover door de hiertoe bevoegde instanties zal zijn beslist, wordt de huurzaak aangehouden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:8010

Civiel - Gezin moet noodopvang verlaten

12 december - Een gezin met minderjarig kind moet de noodopvang verlaten. Het gezin voldeed niet aan de toelatingseisen maar is om humanitaire redenen toch opgevangen door de gemeente Amsterdam. Het gezin heeft zich niet gehouden aan de afspraak om de opvang in april 2023 te verlaten, ook als er nog geen ander onderdak zou zijn gevonden. Het gezin vraagt nog even respijt zodat het vanuit de opvang op zoek kan naar een koopwoning. Dat behoort sinds kort tot de mogelijkheden nu beide ouders inmiddels een vaste baan hebben en een beetje hebben kunnen sparen. Dat spaargeld willen ze inzetten bij de aankoop van een woning. Die wens is begrijpelijk, maar dat belang van het gezin kan niet worden afgewenteld op de gemeente en daarmee op gezinnen die dringend opvang nodig hebben. 

Lees de volledige uitspraak:


Civiel - Bedrijf én bestuurders moeten bijna 5,5 ton terugbetalen

13 december - Een Mexicaans bedrijf is voor bijna 5,5 ton opgelicht. Een Nederlandse B.V. en haar bestuurders moeten dat bedrag terugbetalen. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het Mexicaanse bedrijf betaalde facturen die van haar vaste leverancier leken te komen. Het bankrekeningnummer op de facturen waar het geld naartoe is overgemaakt, bleek echter op naam te staan van de Nederlandse B.V. Het Mexicaanse bedrijf had geen enkele (handels)relatie met deze B.V. De bedragen zijn direct na ontvangst doorbetaald naar een andere bankrekening. De rechtbank oordeelt dat de bestuurders van de B.V. op zijn minst zeer onzorgvuldig zijn omgesprongen met de bankrekening van het bedrijf waardoor zij de factuurfraude mogelijk hebben gemaakt. Omdat de bestuurders daarvan een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt, zijn zowel de B.V. als de twee bestuurders aansprakelijk voor het totale bedrag.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:8091


Uitspraken