Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 18 juni 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken

Straf - Celstraffen tot 3 jaar voor illegaal vuurwerk

12 juni - Twee mannen krijgen 3 jaar gevangenisstraf voor het voorhanden hebben van 35.000 kilo professioneel vuurwerk en deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met illegale handel daarin. Een derde man, die een kleiner aandeel had in het misdrijf, krijgt 15 maanden celstraf (waarvan 10 voorwaardelijk) en een taakstraf van 180 uur. De mannen brachten het illegale, zeer zware vuurwerk vanuit koepelbunkers in Duitsland naar Nederland voor de verkoop aan particulieren. De rechtbank neemt het de mannen (waarvan er 2 al eerder voor soortgelijke feiten zijn veroordeeld) kwalijk dat zij dergelijke gevaarlijke goederen vervoerden zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Bovendien brengt het afsteken grote risico’s met zich mee: zowel voor degene die het illegale vuurwerk afsteekt, als voor eventuele omstanders. Daarnaast zorgt illegaal vuurwerk vaak voor schade aan goederen en het herstel daarvan kost de maatschappij jaarlijks onnodig veel geld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4093
ECLI:NL:RBAMS:2018:4097
ECLI:NL:RBAMS:2018:4131

Straf - Verkrachter na 17 jaar alsnog veroordeeld

15 juni - Een 48-jarige man is veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor een gewelddadige verkrachting in het Sloterpark in 2001 en een poging verkrachting in zijn woning in 2016. Ook moet hij het slachtoffer van de verkrachting uit 2001 bijna 43.000 euro schadevergoeding betalen. De man kwam in beeld voor de verkrachting uit 2001 vanwege een DNA-hit, nadat zijn DNA was opgenomen in de DNA-databank naar aanleiding van een recente veroordeling.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4177

Bestuur - (G)een urgentie-aanvraag voor gezin in crisisopvang

12 juni - De gemeente Amsterdam heeft niet goed gemotiveerd waarom een Amsterdams gezin, dat al een tijd in crisisopvang verblijft, geen urgentieverklaring krijgt. Zij moet daarom opnieuw naar de aanvraag kijken. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het gezin heeft geen woning meer en met een urgentieverklaring krijgen ze voorrang op de woningmarkt. Hoewel de gemeente de aanvraag vanwege de schulden van het gezin mocht afwijzen, heeft zij niet voldoende duidelijk gemaakt waarom in dit geval geen uitzondering is gemaakt. Bij bijzondere omstandigheden is dat mogelijk. Het beleid is bovendien gericht op gezinnen met kinderen die dakloos zijn of dreigen te worden. De gemeente moet er bij haar beslissing rekening mee houden dat de maximale termijn van zes maanden in crisisopvang al is overschreden en dat het gezin al in tien crisisopvanglocaties is geweest.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4171

Bestuur - Geen verblijf, geen uitkering

14 juni - Een Ghanese vrouw moet ongeveer 60.000 euro aan te veel ontvangen uitkeringen aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) terugbetalen. Het UWV vordert dit bedrag terecht terug, zo heeft de rechtbank bepaald. De vrouw werkte in Nederland, maar melde zich in 2011 ziek en kreeg sindsdien uitkeringen van het UWV. Zij voldeed aan de voorwaarden voor die uitkeringen, omdat ze rechtmatig in Nederland verbleef bij haar partner. Volgens de  Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ging het echter om een schijnrelatie en daarom werd het verblijfsrecht met terugwerkende kracht weer ingetrokken. Daarmee verviel ook het recht op de uitkeringen met terugwerkende kracht. Hoewel het intrekken van het verblijfsrecht in 2013 al definitief werd, bereikte dit nieuws het UWV pas in 2016. Daardoor is het bedrag aanzienlijk opgelopen, maar dat is geen reden waarom het niet moet worden terugbetaald. De vrouw had het UWV zelf eerder kunnen informeren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4173

Kanton - Massagesalon hoeft voorlopig pand niet uit

29 mei - De eigenaar van een massagesalon in Osdorp hoeft niet te ontruimen. Ook had het vastgoedbedrijf dat het pand aan de saloneigenaar verhuurt de huurovereenkomst niet mogen ontbinden. Dat heeft de kantonrechter in kort geding bepaald. Het vastgoedbedrijf wilde dat de salon zou vertrekken omdat het zei te vrezen voor een slechte reputatie bij de gemeente: nadat bij een gemeentelijke controle in de salon spermasporen waren aangetroffen, moest de salon de exploitatie op last van de gemeente tijdelijk staken. Een verhuurder kan weliswaar ontbinding eisen als de gemeente een pand sluit, maar dat is hier niet het geval – de gemeente heeft alleen bevolen dat de exploitatie tijdelijk wordt stopgezet. Bovendien is er een reële kans dat de gemeente het verzoek tot heropening van de massagesalon zal honoreren en dan zou de vrees voor een slechte naam ongegrond zijn, terwijl de massagesalon een groot belang heeft bij voortzetting van de huurovereenkomst.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4169

Kanton - Na een jaar toch ontruimen

11 juni - Een huurster in Amsterdam-Noord moet  toch haar huis uit vanwege overlast. Eerder al waren de kinderen uit huis geplaatst. Toen haar partner vertrok leek de overlast af te nemen. Daarop werd de zaak aangehouden zodat de vrouw de kans kreeg haar leven verder op orde te krijgen en een gebiedsverbod voor haar ex-partner te vragen. Daaraan hield hij zich echter niet en de vrouw bleek onvoldoende in staat hem uit de woning te weren. Ook een nieuwe zitting bij de rechter en aanhouding van de zaak leidde niet tot minder overlast . De instanties die zijn betrokken bij het gezin lieten uiteindelijk weten geen heil meer te zien in het terugbrengen van de overlast. Tijdens de laatste zitting werd duidelijk dat de vrouw openstaat voor begeleid  wonen of verblijf in een 24-uursopvang. Dat was voor de kantonrechter onder meer reden  na een jaar alsnog de ontruiming uit te spreken, waarbij Eigen Haard heeft toegezegd dat de vrouw niet op straat zal komen te staan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4138

Civiel - Ruim 1,3 miljoen euro voor overschrijden bouwtijd

13 juni - Een aannemer van een woon-, winkel-, horeca- en kantorenproject in Almere heeft de bouwtijd overschreden en moet projectontwikkelaar Amvest daarom kortingen geven van ongeveer 1,36 miljoen euro. Dat heeft de rechtbank bepaald. Amvest mag deze kortingen verrekenen met het bedrag dat zij volgens de rechtbank nog aan de aannemer moet betalen aan oplever- en slottermijnen, ongeveer 900.000 euro. Ook is de aannemer verantwoordelijk voor het doorbreken van een kleilaag waardoor wateroverlast is ontstaan in de parkeerkelder. De kosten die Amvest moest maken om dit probleem op te lossen, moet de aannemer ook betalen. Verder wilde de aannemer verschillende meerwerkposten vergoed krijgen, maar volgens de rechtbank is dat meerwerk onvoldoende onderbouwd en hoeft Amvest dat niet te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4172

Civiel - Recensent moet kaartje kopen

15 juni - De Nationale Opera hoeft een recensent niet langer te voorzien van vrijkaarten of hem uit te nodigen voor besloten bijeenkomsten. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De recensent kreeg – op zijn verzoek – vrijkaarten. De Opera is daarmee gestopt nadat hij in Het Parool een kritisch artikel over de programmering van de Opera had geschreven. De Opera gaf als reden hiervoor dat zij de recensent niet langer serieus nam als journalist vanwege zijn activistische houding. Eerder was de recensent een petitie gestart om de Opera op te roepen een werk van Stockhausen niet in het programma op te nemen. Het artikel in het Parool was de spreekwoordelijke druppel. Anders dan de recensent meent, is van een belemmering van de vrijheid van meningsuiting geen sprake. Als betalende klant is hij welkom en de Opera verbindt geen voorwaarden waaraan zijn recensies moeten voldoen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:4056

Uitspraken