Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 18 oktober 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor gewelddadige beroving en aanranding

12 oktober - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf omdat hij op 15 januari 2019 in Amsterdam samen met een andere man een vrouw gewelddadig van onder meer haar iPhone en 360 euro beroofde. Ook randde hij haar aan door haar onzedelijk te betasten. Daarnaast stal hij in mei 2019 samen met een ander sushi en frisdrank uit een supermarkt. De vrouw is naar Amsterdam gelokt met het idee dat zij uiteten zou gaan met de andere man. Zij is vervolgens geïntimideerd, vaak geslagen en uiteindelijk achtergelaten. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij de vrouw niet alleen bestal maar ook betastte. Hiermee schond hij haar waardigheid. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 22.500 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5799

Straf - Taakstraf voor politieambtenaar die ambtsgeheim schond

14 oktober - Een 58-jarige vrouw is veroordeeld tot 150 uur taakstraf omdat zij als politieambtenaar in 2016 en 2017 haar ambtsgeheim schond. Zij vroeg informatie over personen op in het politiesysteem en speelde informatie door naar anderen terwijl die daartoe niet bevoegd waren. Zo tastte zij het vertrouwen aan dat de maatschappij in de politie mag hebben. Daarnaast bezat en verspreidde zij kinderporno. In haar voordeel weegt de rechtbank mee dat zij in gesprekken met anderen haar afkeuring over die beelden uitsprak en die niet voor eigen genot had. Van haar als politieambtenaar had echter mogen worden verwacht dat zij het beeldmateriaal niet zou doorsturen behalve aan de zedenpolitie als zij iets aan de kaak had willen stellen. Omdat de behandeling van de rechtszaak lang duurde, legt de rechtbank geen 180 uur maar 150 uur taakstraf op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5836

Straf - Schieten bij carwash en pinnen met gestolen pas bestraft

14 oktober - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf omdat hij in november 2019 in Duivendrecht probeerde met geweld een man te bestelen bij een carwash. Daarbij schoot hij met een vuurwapen richting zijn benen. Daarnaast stal hij in februari 2021 bijna 5.000 euro door die te pinnen met een pinpas van een hoogbejaarde vrouw die haar pas kwijtraakte via een babbeltruc. Hoewel niet kan worden bewezen dat de man de pinpas stal, had hij die wel kort na de babbeltruc in zijn bezit.  Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij zijn impulsen en agressie moeilijk kan reguleren. De rechtbank volgt het advies van de psychiater en de reclassering om naast de gevangenisstraf ook langdurig toezicht op te leggen om recidive te voorkomen. De rechtbank legt daarom een maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking op.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5816

Kanton - Geen transitievergoeding voor zieke oud-bankmedewerkster

5 oktober - ABN Amro hoeft een oud-werkneemster die aan progressieve MS lijdt geen transitievergoeding van ruim 22.000 euro bruto te betalen omdat in de cao van de bank een suppletieregeling is opgenomen die haar recht geeft op aanvulling van de WIA-uitkering en premievrije voortzetting van de pensioenopbouw. Die voorziening is gelijkwaardig aan een transitievergoeding. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Volgens die regeling is de premievrije pensioenopbouw op de einddatum van haar arbeidsovereenkomst potentieel ruim 68.00 euro bruto waard, ruim het drievoudige van de transitievergoeding. Diverse gerechtshoven en de Hoge Raad hebben al geoordeeld dat de suppletieregeling onder deze omstandigheden kan worden beschouwd als een aan de transitievergoeding gelijkwaardige voorziening. Dat de oud-werkneemster aan een progressieve ziekte lijdt en mogelijk niet zal kunnen profiteren van de premievrije pensioenopbouw is geen reden om van de bestaande rechtspraak af wijken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5722

Kanton - Niet gewerkt, toch recht op loon

8 oktober - Een Aziatische restaurant moet een kelner ruim 1.100 euro aan achterstallig loon plus 25 procent vertragingsvergoeding betalen, omdat de werkgever hem geen vast aantal uren per week had aangeboden om te komen werken. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Sinds 1 januari 2020 zijn werkgevers die met oproepcontracten werken wettelijk verplicht werknemers die 12 maanden in dienst zijn zo’n aanbod te doen. Als het aanbod niet is gedaan heeft werknemer, ook als hij niet heeft gewerkt, toch recht op loon. In dit geval ging het om het loon tussen maart en november 2020. Het restaurant stelde dat het niets hoefde te betalen omdat zij vanwege de coronacrisis met de kelner andere afspraken had gemaakt. Daar gaat de kantonrechter echter niet in mee. Vaststaat dat de werkgever geen aanbod heeft gedaan en als de kelner had geweten dat hij recht op had op uitbetaling van een vast aantal uren, hij die afspraken niet had gemaakt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5723

Civiel - Geen dwangsommen voor aannemer

13 oktober - Een aannemer krijgt geen dwangsom opgelegd. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Een projectontwikkelaar en een aannemer hebben een geschil over de opleverdatum van een brug bij een eiland in de Amstel. Deze brug is van essentieel belang voor het aanzien van het eiland volgens de projectontwikkelaar. Hij beschuldigt de aannemer van vertragingstactieken en wil dat de brug uiterlijk begin 2022 wordt opgeleverd, op straffe van een dwangsom. De voorzieningenrechter oordeelt dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de aannemer de boel traineert. Zo heeft de projectontwikkelaar ook wijzigingen voorgesteld in het ontwerp, die vertragend hebben gewerkt. De vordering wordt dan ook afgewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5827

Civiel - Bekercontract ontbonden vanwege coronapandemie

13 oktober - De coronapandemie is een onvoorziene omstandigheid op grond waarvan de overeenkomst van festivalorganisatoren Apenkooi en ID&T met CupKing, gespecialiseerd in de verhuur van herbruikbare bekers, wordt ontbonden. Dat heeft de rechtbank bepaald. De oorspronkelijke afspraak was dat de festivalorganisatoren van maart 2019 tot en met maart 2021 voor hun evenementen exclusief bekers van CupKing zouden afnemen. Door de uitbraak van de coronapandemie en de daaropvolgende overheidsmaatregelen, konden Apenkooi en ID&T vanaf maart 2020 echter geen evenementen meer organiseren. In 2020 hebben zij dan ook geen bekers afgenomen en is dus geen uitvoering gegeven aan de overeenkomst. De coronacrisis is een zodanig onvoorziene omstandigheid, dat de overeenkomst niet ongewijzigd in stand kan worden gehouden. Omdat de coronapandemie nog voortduurt en onvoorspelbaar verloopt, zal de overeenkomst niet worden verlengd om Apenkooi en ID&T alsnog de gelegenheid te geven hun verplichtingen na te komen. De rechter heeft bepaald dat het tweede contractjaar zal vervallen en het (financiële) nadeel daarvan over partijen wordt verdeeld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5817

Uitspraken