Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 19 december 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf na steken met mes in West

14 december - Een 58-jarige man is veroordeeld tot 140 dagen gevangenisstraf omdat hij op 17 oktober vorig jaar in Amsterdam-West bij een conflict met een huisgenoot hem met een mes in zijn rug stak. Ook moet hij 800 euro schadevergoeding betalen. Hoewel de psychiater had vastgesteld dat de 58-jarige man kwetsbaar was en onder meer last had van angstklachten, achtte de rechtbank de man – zoals de deskundige had vastgesteld - volledig toerekeningsvatbaar. In de straf weegt onder meer mee dat hij de schuld van zijn daad vooral bij het slachtoffer lijkt te leggen en niet echt spijt heeft betuigd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7467

Straf - Tbs en celstraf voor seksueel binnendringen en mishandeling

15 december - Een 33-jarige man is veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf, tbs met voorwaarden en een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM). Ook moet hij 3100 euro schadevergoeding betalen. Hij krijgt die straf omdat hij op 20 februari van dit jaar in Amsterdam-Oost seksueel binnendrong bij een vrouw van wie hij wist dat zij in staat van verminderd bewustzijn of lichamelijke onmacht verkeerde. Hij is vrijgesproken van verkrachting. Twee dagen later mishandelde hij ook een politieagent. De man heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Zijn middelengebruik speelde mogelijk een ontremmende rol bij het seksueel binnendringen. De rechtbank neemt het advies over hem de feiten verminderd toe te rekenen en tbs met voorwaarden op te leggen. Hij zal onder meer worden behandeld in een forensische psychiatrische kliniek. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7538

Bestuur - Visumaanvraag Indiase terecht geweigerd: onderbouwing te min

6 december - De minister van Buitenlandse Zaken hoefde niet in te stemmen met verblijf van Indiase vrouw in Amsterdam. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een voorlopig oordeel. De vrouw diende een visumaanvraag in omdat zij religieus spreker is en is uitgenodigd voor religieuze bijeenkomsten bij een hindoetempel in Amsterdam. Zij onderbouwde in die aanvraag echter onvoldoende dat zij religieus spreker is en waarom het noodzakelijk is dat zij in december 2022 aanwezig is om in de tempel te spreken. Zij verklaarde wisselend over wanneer zij naar Nederland wilde komen. Verder ontbreekt het spoedeisend belang omdat de aanvraag op 10 maart 2022 is afgewezen en pas in oktober 2022 een kort geding is aangespannen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7279

Bestuur - WIA-uitkering terecht geschorst na melding van FIOD

9 december - Uitkeringsinstantie UWV had voldoende reden de WIA-uitkering van een Amsterdamse vrouw te schorsen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een voorlopig oordeel. Er bestaat namelijk voldoende grondslag voor het vermoeden dat de vrouw een gefingeerd dienstverband heeft bij een bedrijf voor 52 weken voor 50 uren per week. Daarbij is onder meer van belang dat het UWV een melding van de FIOD heeft gekregen, die specifiek ziet op de vrouw. Zij is de moeder van de directeur-grootaandeelhouder bij dat bedrijf. Bovendien is niet weersproken dat het bedrijf de opvolger is van een ander bedrijf, waarvoor de Amsterdamse vrouw ook heeft gewerkt, voor haar zoon en zij heeft destijds ten onrechte een WW-uitkering ontvangen, omdat zij niet in een arbeidsverhouding bij dat andere bedrijf werkte. Zij kreeg bij dat bedrijf een inkomen dat meer dan twee hoger was dan een modaal inkomen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7587 


Kanton - Dochter moet huurhuis van overleden moeder verlaten

6 december - De dochter van een in maart 2022 overleden huurster mag haar moeders huurovereenkomst niet op eigen naam voortzetten. Zij moet het huurhuis in Amsterdam-Nieuw-West binnen twee maanden ontruimen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Zij had dierbare herinneringen aan dat huis, maar dat is niet relevant voor het mogen overnemen van huur. Wel weegt onder meer mee dat zij onvoldoende onderbouwde dat zij daar haar hoofdverblijf had en dat zij met haar moeder een duurzame gemeenschappelijke huishouding had. Dat zij met haar moeder meeging op vakantie maakt aannemelijk dat er een sterke familieband was maar niet dat zij een duurzame gemeenschappelijke huishouding hadden. Er zijn verder geen zwaarwegende redenen waarom zij voorlopig nog wel daar zou mogen blijven wonen in plaats van dat zij de woning moet ontruimen. Het is een vijfkamerwoning waarvoor lange wachtlijsten zijn. Die kan worden toegewezen aan een gezin. De belangen van de verhuurder wegen dus zwaarder.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7503

Kanton - Geen billijke vergoeding voor medewerker die dates besprak

7 december - De arbeidsovereenkomst van een medewerker die veelvuldig zijn date- en liefdesleven besprak met vrouwelijke medewerkers wordt per 1 februari 2023 ontbonden. Hij krijgt ruim 1500 euro aan transitievergoeding maar geen billijke vergoeding. Hoewel de reactie van zijn werkgever op de (anonieme) meldingen niet de schoonheidsprijs verdient, is die niet zodanig dat de werknemer een billijke vergoeding verdient. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Het bedrijf had moeten onderzoeken hoe inhoudelijk juist de meldingen waren. Daarna had de werkgever de medewerker daarmee moet confronteren en moeten waarschuwen dat dergelijk gedrag op de werkvloer niet werd getolereerd. En pas als hij daarmee niets had gedaan had het bedrijf hem sancties kunnen opleggen. De werkgever heeft echter verwijtbaar, maar niet ernstig verwijtbaar, gehandeld en iedereen is het eens dat de verhoudingen zo zijn verstoord dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Botsing scooter en taxi na U-bocht taxi: onrechtmatige daad

14 december - Een Uber-chauffeur is geslaagd in zijn opdracht te bewijzen dat een taxichauffeur een U-bocht maakte op een plek in het centrum van Amsterdam waar dat niet mocht. De taxichauffeur heeft daarom onrechtmatig gehandeld. Dat heeft de rechtbank bepaald. De Uber-chauffeur is in 2019 op de kruising met zijn scooter gebotst met een taxi. Hij heeft een ernstige onderbeenbreuk opgelopen en ongeveer een jaar niet gewerkt. Hij heeft nog steeds last van zijn been. Hij vordert nu een schadevergoeding van de verzekeraar van de taxichauffeur. De taxichauffeur had tegen de politie gezegd dat de Uber-chauffeur hem wilde inhalen en hij daardoor tegen de taxi botste, maar de rechtbank vindt dat door middel van getuigenverhoren is komen vast te staan dat de taxichauffeur een op die plek verboden U-bocht maakte waardoor de voertuigen botsten. De Uber-chauffeur moet nu zijn schade verder aantonen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7516

Civiel - CNV hoeft publicatie arbeidsmigranten niet te rectificeren

15 december- Vakbond CNV hoeft een publicatie over een uitzendbureau dat Oekraïense arbeidsmigranten detacheert niet te rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. CNV heeft onderzoek gedaan naar een groep Oekraïense werknemers die in kassen in het Westland werkt en benoemt hun situatie in de publicatie met de termen ‘humanitaire noodsituatie’ en ‘volstrekt immoreel en verwerpelijk’ en gebruikt in een tweet de hashtag #uitbuiting. Deze kwalificaties zijn zwaar aangezet, maar niet onnodig grievend of beledigend. CNV is als vakbond geen onafhankelijke organisatie, maar zet zich in voor de belangen van werknemers. In die positie staat het haar vrij zaken te chargeren, als uitgangspunt voor de onderhandeling met de werkgever en om aandacht te krijgen voor haar zaak. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7571

Uitspraken