Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 19 juni 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor diefstal van designertassen uit de Bijenkorf

13 juni - Twee Servische mannen, een vader en zoon, hebben een gevangenisstraf gekregen van resp. 10 en 6 maanden, omdat zij tussen juni 2022 en maart 2023 (met anderen) meerdere prijzige designertassen uit warenhuis de Bijenkorf hebben gestolen en een jammer, bedoeld om beveiligingspoortjes te verstoren, voorhanden hebben gehad. Ook moeten zij de tassen teruggeven of de waarde ervan vergoeden. De mannen, die voor dit soort feiten ook in het buitenland zijn veroordeeld, konden pas in maart 2023 worden aangehouden, toen een beveiliger een van hen van camerabeelden van eerdere keren herkende. Beveiligers hielden de verdachten bij het verlaten van de winkel staande, waarop de zoon zich probeerde te ontworstelen. Hierbij viel een Pradatas ter waarde van 2400 euro onder zijn jas vandaan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3661 
ECLI:NL:RBAMS:2023:3664

Straf - Cel- en taakstraf na slaan met hamer op onderbeen

15 juni - Een 19-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur voor het slaan met een hamer op het scheenbeen van een andere man in een snackbar in Amsterdam. De rechtbank verwerpt een beroep op noodweer. De 19-jarige man heeft niet uit zelfverdediging gehandeld. De twee mannen bevonden zich achter in de zaak van de 19-jarige man toen hij een hamer tevoorschijn haalde en daarmee zwaaide. Tijdens de worsteling die daarop volgde, sloeg de snackbareigenaar met de hamer op het onderbeen van de andere man, die vervolgens door zijn been zakte. Naderhand bleek dat hij zijn scheen- en kuitbeen had gebroken. Ook was tijdens de worsteling zijn bril beschadigd. Naast de cel- en taakstraf moet de snackbareigenaar ook nog een schadevergoeding betalen voor de zorgkosten en de door de verwonding opgelopen studievertraging van het slachtoffer. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3720

Civiel - Ruim ton groothandel belandt in faillissement geldtransporteur

14 juni - De bestuurders van het failliete geldtransportbedrijf RCCS zijn niet aansprakelijk voor de schade van een klant, een groothandel in voedings- en genotsmiddelen. Dat oordeelt de rechtbank. De groothandel verweet de bestuurders dat zij afgegeven geld voor transport hadden verduisterd door dit aan andere klanten uit te keren. Omdat het contante geld op rekening van het geldtransportbedrijf moest worden afgestort, was er geen sprake van verduistering van andermans geld, aldus de rechtbank. Weliswaar was er onder een vorig bestuur een financieel gat ontstaan van 12,8 miljoen euro, dat was ingelopen tot 7,5 miljoen euro, maar een faillissement was niet voorzienbaar. Uiteindelijk ging het geldtransportbedrijf failliet doordat ze geen samenwerkende bank meer had. Hier was geen sprake van onbehoorlijk bestuur waarvan de bestuurders een persoonlijk ernstig verwijt trof, aldus de rechtbank. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Twijfel of dressuurpony kreupel is: beslag opgeheven

14 juni - Het beslag dat de koper van een pony had gelegd (voor ruim 1 ton euro) op de bankrekening van de verkoopster, wordt opgeheven. Dat heeft de rechter in kort geding geoordeeld. De man kocht de pony voor 85 duizend euro als dressuurpony voor zijn 11-jarige dochter, maar stelde na drie maanden dat hij zijn geld terug wil omdat de pony kreupel is. Dat laatste zou blijken uit een rapportage van zijn dierenarts. Volgens de dierenarts van verkoopster blijkt dat echter niet uit die rapportage, omdat op de ene röntgenfoto geen afwijking te zien is en de andere foto te wazig is. Bovendien is het vreemd dat de echobeelden bij de rapportage niet aan verkoopster zijn verstrekt. Er is al met al twijfel of de pony wel (blijvend) kreupel is en of de vordering van de koper terecht is.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3686

Uitspraken