Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 19 maart 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - 83 dagen de cel in voor slaan met bierglas

14 maart - Een 30-jarige man is veroordeeld tot 83 dagen gevangenisstraf voor een poging zware mishandeling op het terras bij Cocos Outbackbar op het Rembrandtplein vorig jaar juni. De 30-jarige man was door het slachtoffer het café uitgeduwd omdat hij een vriendin lastig viel. Daarop heeft de man het slachtoffer met een glas in het gezicht geslagen, die daaraan een bloedende wond aan zijn hoofd heeft overgehouden omdat het glas kapot ging. De man zei dat hij uit zelfverdediging met het glas had geslagen, omdat hij omsingeld was door de vriendengroep van het slachtoffer. Hij zou door hen zijn geschopt en geslagen. dit blijkt echter niet uit verklaringen van getuigen en de man verklaart hier zelf ook niet consistent. De rechtbank heeft daarom geoordeeld dat er geen noodzaak was om zich te verdedigen. De man is vrijgesproken voor de vernieling van een scooter, omdat niet duidelijk is welke schade is ontstaan doordat de man de scooter heeft omgegooid.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1406

Straf - 27 maanden cel voor fraude met thuiszorggeld

15 maart - Een 72-jarige ex-directeur van een thuiszorgorganisatie krijgt een gevangenisstraf van 27 maanden voor fraude met thuiszorggeld. Door deze fraude heeft hij zich ruim een miljoen euro toegeëigend, geld dat was bestemd voor het bekostigen van zorg voor mensen die die zorg nodig hadden. De man declareerde tussen januari 2008 en november 2010 veel meer uren bij de zorgverzekeraar dan was gewerkt. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat het gemeenschapsgeld betreft en dat hij de samenleving dus ernstig benadeelt. Ook weegt de rechtbank mee dat de ex-directeur geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag. Hij blijft ontkennen dat hij iets strafbaars heeft gedaan.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1422

Bestuur - Blindheid geen belemmering voor detentie

9 maart - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mocht een blinde vreemdeling zonder verblijfsvergunning in vreemdelingendetentie plaatsen, omdat het risico bestaat dat hij anders in de illegaliteit verdwijnt. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vreemdeling vond onder meer dat een lichter middel moest worden opgelegd, omdat hij vanwege zijn blindheid met alles moet worden geholpen. Ook heeft hij psychische klachten. De GGD-arts zag echter geen bezwaren tegen detentie. Bovendien blijkt uit het feit dat hij eerder uit het zicht van de Nederlandse autoriteiten is verdwenen en naar Polen was vertrokken, dat hij beschikt over een grote mate van zelfstandigheid. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid hoefde daarom geen lichter middel dan detentie op te leggen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1490

Bestuur - Logiesgebouw dicht vanwege brandgevaar

13 maart - De gemeente heeft terecht de sloten vervangen van twee appartementen op de Noordermarkt in Amsterdam, zodat deze per direct niet meer konden worden gebruikt. Dat heeft de rechtbank bepaald. Tijdens een controle op 24 oktober 2016, troffen toezichthouders van de gemeente acht toeristen aan in de twee appartementen. De appartementen werden via internet aangeboden voor de verhuur aan toeristen. De rechtbank concludeert dat de appartementen samen – die beschikken over één gemeenschappelijk trappenhuis – daarom feitelijk in gebruik waren als logiesgebouw. Aan logiesgebouwen worden specifieke brandveiligheidseisen gesteld. Hieraan voldeden de appartementen echter niet. Volgens de brandweer bestond er bij een eventuele uitbraak van brand, een concreet risico voor de veiligheid van de in het pand aanwezige personen. De rechtbank vindt dat de gemeente dit belang zwaarder mocht laten wegen dan de (financiële) belangen van de verhuurders.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1398

Kanton - Whirlpool moet rekening van monteur betalen

6 maart - Wasmachinefabrikant Whirlpool moet de kosten van een monteur betalen die bij een klant langsging, omdat zij dacht dat haar Whirlpoolwasmachine kapot was. Haar was namelijk nooit gemeld dat er aan het bezoek van de monteur eventueel kosten waren verbonden die niet onder de garantie zouden vallen. Als Whirlpool had gewild dat de klant die kosten betaalde, dan had zij de klant beter moeten informeren oordeelt de kantonrechter. Whirlpool had toen de vrouw belde in verband met haar kapotte wasmachine gezegd dat zij nog garantie had op de wasmachine. Whirlpool stelde later dat de monteurskosten (van ruim 100 euro) niet onder de garantie vielen, omdat tijdens het bezoek van de monteur bleek dat er niets aan de wasmachine mankeerde. Volgens Whirlpool moet de vrouw daarom de kosten zelf betalen. Daar ging de rechter niet in mee.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1405

Kanton - Meubelzaak loste mottenprobleem goed op

12 maart - Een meubelzaak had een klant moeten informeren over de kleine kans dat motten zich kunnen nestelen in een matras die bestaat uit natuurlijke materialen (wol en/of paardenhaar). Dat die informatie ontbrak en motten zich inderdaad in het matras hebben genesteld is echter geen reden om de koopovereenkomst te ontbinden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De meubelzaak bood oplossingen om het probleem op te lossen. Zo bood de meubelzaak aan het bed te reinigen en mocht de koper van het bed gratis twee nieuwe matrassen en een topmatras van niet-natuurlijke materialen uitkiezen ter vervanging van haar aangetaste matrassen. Hiermee heeft de meubelzaak voldaan aan haar wettelijke verplichtingen die zij als verkoper heeft. De schadevergoeding die de koper vorderde is afgewezen, nu de verkoper voldoende adequaat heeft opgetreden en passende oplossingen heeft geboden.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1404

Civiel - Niet alleen gezamenlijke fundering verbouwen

2 maart - De projectontwikkelaar, die bezig is een pand naast het Frederik Park House (een hotel aan het Frederiksplein) te verbouwen, mag geen (verdere) werkzaamheden verrichten aan de gezamenlijke fundering en scheidingsmuur. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De projectontwikkelaar wil het naburige pand verbouwen tot 7 appartementen en was van plan de gezamenlijke fundering en scheidingsmuur tussen zijn pand en het hotel onder handen te nemen. Dat mag niet volgens de rechter: de projectontwikkelaar had daarvoor eerst moeten overleggen met de hoteleigenaren en tot overeenstemming moeten komen. Het is niet aannemelijk dat de fundering in dusdanig slechte staat verkeerde dat de projectontwikkelaar bevoegd was om deze zelfstandig en mede op kosten van de hoteleigenaren te laten vernieuwen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:1491

16 maart - Civiel - Restitutie na liquidatie

Powned moet het bedrag dat zij vooruit had betaald aan Mooblix B.V. voor drie programma-items die zouden worden gepresenteerd door een ex-crimineel, terugkrijgen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De geplande uitzendingen konden niet doorgaan omdat de ex-crimineel eind 2016 door een misdrijf om het leven is gekomen. Volgens de kantonrechter is de opdracht voor de items aan Powned gegeven specifiek met het oog op de ex-crimineel en eindigt die van rechtswege door diens dood. Mooblix B.V., de vertegenwoordiger van de ex-crimineel, had nog aangevoerd dat zij waren overeengekomen dat er nooit restitutie zou plaatsvinden van eerder gedane betalingen, maar daar gaat de kantonrechter niet in mee. Restitutie was dan wel niet aan de orde bij een eventuele opzegging door Powned, maar daarvan was hier geen sprake.

Lees hier de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2018:1493

Uitspraken