Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 19 oktober 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Cel- en taakstraf voor tientallen (pogingen tot) inbraken

13 oktober - Een 44-jarige man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk en 240 uur taakstraf onder meer omdat hij binnen een jaar tientallen (pogingen tot) inbraken in geldautomaten van autowasboxen bij tankstations pleegde onder andere in Amsterdam en Weesp. Daarmee heeft hij ondernemers schade en overlast bezorgd. Daarnaast stal hij 2 telefoons en autobanden, vernielde een stofzuigerautomaat en maakte hij zich schuldig aan een mishandeling en een bedreiging. In de straf weegt mee dat dat de man eerder is veroordeeld voor dergelijke feiten. Het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf dient als stok achter de deur om hem ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Daarnaast legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op. Zo moet hij zich onder meer ambulant laten begeleiden en krijgt hij een enkelband en een alcohol- en drugsverbod. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4978

Straf - Celstraf voor verduistering van bijna 1,5 miljoen euro

14 oktober - Een 53-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan 9 maanden voorwaardelijk omdat hij tussen juni 2017 en januari 2018 bijna 1,5 miljoen euro van zijn werkgever verduisterde. Dat deed hij door als medewerker crediteuren facturen zo aan te passen dat geld op zijn rekening werd gestort. Ook moet hij die bijna 1,5 miljoen die hij verduisterde aan de Staat betalen. De rechtbank houdt daarbij geen rekening met een civiel vonnis waarbij hij is veroordeeld het bedrag aan de werkgever te betalen omdat niet vast is komen te staan dat hij deze vordering (deels) heeft voldaan. De man was gokverslaafd en begon vermoedelijk vanwege verslavingsproblematiek met de verduistering. Hij is berekend te werk gegaan. In zijn voordeel weegt mee dat hij direct nadat de verduistering is ontdekt openheid van zaken gaf en dat de verduistering bijna 3 jaar geleden is gepleegd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4960

Bestuur - Treinreiziger kan geen handhaving afdwingen in Covid-19-zaak

9 oktober - Een man met een vitaal beroep reist dagelijks met het openbaar vervoer (ov) tussen zijn woonplaats en zijn werkplek in Amsterdam. De man vindt dat NS de Covid-19-Noodverordening overtreedt omdat anderhalve meter afstand tussen reizigers niet mogelijk is. Hij vraagt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland daarom om handhaving. De Veiligheidsregio vindt het belang van de man niet anders dan het belang van alle andere ov-reizigers. De voorzieningenrechter is het daarmee eens. De man heeft onvoldoende duidelijk gemaakt dat zijn belang inderdaad anders is; voor alle reizigers is het gevaar op besmetting groter bij het niet handhaven van de anderhalve meter afstand. Het feit dat hij in Amsterdam moet zijn, geen auto heeft en dus met het ov moet reizen maakt dit niet anders. Het verzoek om een voorlopige voorziening wijst de voorzieningenrechter daarom af.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4912

Bestuur - Vastgoedbeheerder terecht voor 18.000 euro beboet

15 oktober - Een vastgoedbeheerder moet een boete van 18.000 euro aan de gemeente Amsterdam betalen, oordeelt de voorzieningenrechter. De vastgoedbeheerder heeft een woning gekocht die was verbouwd in minstens twee zelfstandige woonruimten. Voor het in verbouwde staat houden van een woning in zelfstandige woonruimten is een vergunning nodig. Omdat de vastgoedbeheerder niet in het bezit was van een vergunning en hiervoor ook geen aanvraag had lopen, heeft de gemeente Amsterdam een boete opgelegd. Dat de beheerder inmiddels wel beschikt over een vergunning doet daar niks aan af. De voorzieningenrechter stelt dat de beheerder zich hierover vooraf beter had kunnen en moeten informeren. Ook het gegeven dat de vastgoedbeheerder de woonruimten in combinatie met zorg verhuurt aan kwetsbare Amsterdammers is geen reden voor een lagere boete.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4975

Kanton - Meer huurkorting vanwege verscherpte coronamaatregelen

7 oktober - Vanwege de verscherpte coronamaatregelen hoeft de huurder van een nachtcafé in Amsterdam vanaf oktober 2020 maar 50 procent van de huur te betalen. De verhuurder en huurder moeten de nadelige gevolgen van de coronacrisis samen delen. De coronacrisis is namelijk een onvoorziene omstandigheid. Dat heeft de kantonrechter geoordeeld. De huurder hoeft ook maar 50 procent van de huur betalen voor de periode vanaf 16 maart tot en met juni 2020 toen het nachtcafé verplicht gesloten was. Omdat er in juli, augustus en september 2020 minder strenge maatregelen golden en het nachtcafé toen open was, moet de huurder over die maanden 75 procent van de huur betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4904

Kanton - Moederbedrijf Hudson’s Bay moet 3 miljoen euro huur betalen

 7 oktober - HBC, het moederbedrijf van het inmiddels failliete warenhuisconcern Hudson’s Bay Netherlands, moet de verhuurders van de panden waarin het warenhuis was gevestigd in Tilburg en Almere respectievelijk ruim 1,8 miljoen en 1,3 miljoen euro aan huur betalen. Het is namelijk niet bij voorbaat aannemelijk dat in een bodemprocedure wordt vastgesteld dat de verhuurder zich niet aan de mededingingsregels heeft gehouden op grond waarvan HBC minder huur zal hoeven te betalen en dat de concerngarantie die HBC heeft afgegeven voor de huurovereenkomsten van de winkelpanden nietig wordt verklaard. Dat heeft de rechter in 2 kort gedingen bepaald. In een eerder vonnis in een bodemprocedure in een zaak van HBC is geoordeeld dat het bedrijf zich moet houden aan de concerngarantie. Die verplichting geldt nog steeds. Vandaar dat HBC ook in deze zaken de huur moet betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4901
ECLI:NL:RBAMS:2020:4903


 

​Civiel - Bezwaren tegen Covid-19 beleid van Facebook afgewezen

13 oktober - Facebook mag pagina’s offline halen die in strijd zijn met haar eigen Covid-19 beleid. Dat heeft de kort gedingrechter bepaald, in een zaak die Smart Exit en Viruswaarheid en een inwoner van Den Haag hadden aangespannen. Het recht op vrijheid van meningsuiting is van groot belang in een democratische samenleving, juist ook als het gaat om uitingen die tegen de heersende opinie ingaan. Toch betekent dit niet dat iedereen overal zijn mening moet kunnen uiten. Private partijen, zoals Facebook, kunnen zonder wettelijke basis niet worden verplicht om iedere uitlating van gebruikers op haar platform te dulden. Bovendien geeft Facebook met het beleid gehoor aan de oproep van de Europese Commissie om te helpen in de strijd tegen onjuiste informatie over Covid-19. Die oproep is gedaan in het belang van de volksgezondheid. Facebook heeft zelfs een maatschappelijke plicht om zich te houden aan overheidsrichtlijnen, tenzij die evident onjuist zijn, wat hier niet het geval is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4966

Civiel - Heldere toestemming onderbuur ontbreekt dus balkons moeten weg

14 oktober - Een eigenaar van drie appartementen in Amsterdam moet de drie balkons die hij heeft aangebracht aan de achterkant van zijn appartementen (laten) verwijderen. Hij dacht namelijk ten onrechte dat zijn onderbuurman – het andere lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE) – toestemming had gegeven voor de plaatsing van de balkons. Die toestemming is echter niet ondubbelzinnig gegeven. De onderbuurman had alleen ingestemd met zogenoemde Franse balkons, maar niet met balkons van een meter diep. Dat de appartementseigenaar de balkons toch heeft geplaatst nadat de onderbuurman had laten weten niet met deze balkons in te stemmen komt voor zijn eigen rekening en risico. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4961

Uitspraken