Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 01 mei 2025

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.



Straf - Celstraf voor aanval met mes en drugsbezit

1 mei - Een 58-jarige man is veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk onder meer omdat hij op 25 december 2024 in Avenhorn een vrouw thuis met een mes aanviel. Daaraan hield zij een flinke verwonding aan haar duim over. Strafverzwarend weegt mee dat hij dit deed terwijl een contactverbod met haar gold dat in deze uitspraak opnieuw wordt opgelegd. Ook moet hij ruim 5000 euro schadevergoeding aan haar betalen. Daarnaast zijn in oktober 2024 in zijn woning in Amsterdam een alarmpistool en ruim 1700 gram harddrugs, bestaande uit MDMA, amfetamine en 2C-B en 184 gram hasjiesj gevonden. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat hij drugsverslaafd is. De rechtbank legt de geadviseerde bijzondere voorwaarden op. Hij moet zich onder meer ambulant laten behandelen en meewerken aan middelencontrole.

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Heffing toeristentaks mag van zaak die hotelkamers verhuurt

28 april - Een exploitant van een hotel had een contract met een touroperator die van de exploitant 32 kamers kocht voor een vaste prijs per kamer per nacht. Anders dan de exploitant is de rechtbank van oordeel dat voor heffing van de belasting niet is vereist dat daadwerkelijk wordt overnacht in de hotelkamer. Er is volgens de rechtbank voldaan aan de vereisten voor heffing van de belasting en die is daarom terecht geheven door de heffingsambtenaar. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Streep door IT-overeenkomst: klant te weinig geïnformeerd

29 april - Een man die een eenmansbedrijf heeft waarmee hij IT-diensten aanbiedt, moet een Amsterdamse klant ruim 6.000 euro terugbetalen. De IT’er heeft namelijk niet aan zijn informatieverplichtingen voldaan en oneerlijke handelspraktijken verricht. Daarom wordt de overeenkomst tussen de IT’er en de Amsterdamse consument vernietigd. Ook moet de IT’er 1.800 euro schadevergoeding betalen en twee desktops aan de klant teruggeven. Dat niet aan de informatieplichten is voldaan, komt onder meer omdat de IT’er de klant geen afschrift gaf van de overeenkomst en hij de Amsterdammer onvoldoende informeerde over zijn rechten. Daarnaast is er sprake van oneerlijke handelspraktijken, onder meer omdat hij de klant op niet-legale wijze toegang verschafte tot tv-kanalen en providers via door hem geleverde software, terwijl de klant dacht dat hij legaal toegang had. 

Lees de volledige uitspraak:

Uitspraken