Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 20 maart 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf en tbs voor steken ex-schoonzus en bedreiging

14 maart - Een 57-jarige man is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging omdat hij op 6 juli 2021 in Amstelveen zijn voormalige schoonzus probeerde de doden en haar dochtertje met een mes bedreigde. Hij stak haar meermaals terwijl zij haar dochtertje probeerde te beschermen. Ook moet hij ruim 52.000 euro schadevergoeding betalen. In de straf weegt onder meer mee dat het destijds driejarige meisje veel last heeft van zijn daden. Dat blijkt onder andere uit haar ingediende tekeningen. Uit Pieter Baan Centrum-onderzoek blijkt dat hij een uitgebreide neurocognitieve stoornis heeft, die aan dementie doet denken. Hij kan daardoor zijn impulsen en agressie slecht beheersen en heeft een aangetast beoordelingsvermogen. De rechtbank rekent hem zijn daden daarom sterk verminderd aan en vindt het belangrijk dat zijn behandeling zo snel mogelijk kan beginnen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1427

Straf - Celstraf na poging tot zware mishandeling in uitgaansgebied

14 maart - Een 33-jarige man is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf omdat hij op 18 november vorig jaar een mes trok een daarmee stekende en slaande bewegingen maakte naar een beveiliger van een coffeeshop in een druk uitgaansgebied in Amsterdam-Centrum. Ook moet hij ruim 900 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. In de straf weegt mee dat hij onder invloed was van alcohol en magic mushrooms. Positief is dat hij spijt heeft betuigd en aan het slachtoffer een excuusbrief heeft geschreven. Mede vanwege het reclasseringsadvies legt de rechtbank geen voorwaardelijk strafdeel met bijzondere voorwaarden op. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1426

Bestuur - Geheel terugbetalen voorschot zorgtoeslag onevenredig

14 maart - De Belastingdienst/Toeslagen heeft ten onrechte beslist dat een vrouw uit Amsterdam de te veel als voorschot betaalde zorgtoeslag geheel moet terugbetalen. De rechtbank vindt dat dit onevenredig nadelig uitpakt voor de vrouw en heeft daarom beslist dat zij maar een derde van de te veel betaalde zorgtoeslag moet terugbetalen. De vrouw heeft al jaren een gelijk inkomen uit een  arbeidsongeschiktheidsuitkering. Zij had schulden bij de Belastingdienst en heeft toen haar woning verkocht om die af te lossen. Door die verkoop werd, zonder dat de vrouw dit wist, haar belastbaar inkomen hoger en dus haar recht op zorgtoeslag minder. Uit voorzorg liet de vrouw daarop iedere keer het aanvragen van de zorgtoeslag over aan de Belastingdienst/Toeslagen. Dat het daar fout ging omdat deze dienst niet wist van de verkoop van de woning, kan de vrouw echter niet worden aangerekend, aldus de rechtbank. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1466 

Bestuur - Beoordeling asielaanvraag Syrische ex-militair moet opnieuw

15 maart - De IND heeft ten onrechte de asielaanvraag van een Syrische ex-beroepsmilitair bij de Syrische luchtmacht afgewezen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De man leverde tijdens zijn diensttijd een bijdrage aan het onderhoud van het vliegend militair materieel. Het is aannemelijk dat hij toen wist dat de Syrische luchtmacht oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid pleegde als bedoeld in artikel 1(F) van het Vluchtelingenverdrag. Maar door onvoldoende onderzoek bestaat van werk van de man slechts een algemeen beeld en is niet duidelijk of zijn werk feitelijk effect heeft gehad op het begaan van deze misdrijven. Daardoor is niet aangetoond dat de man zelf aan deze misdrijven heeft deelgenomen. Ook is onvoldoende onderzocht of de man het werk onder dwang heeft gedaan. De IND moet daarom opnieuw op de asielaanvraag van de man beslissen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2023:3383

Kanton - Huurders mogen blijven: niet bewezen dat renovatie nodig is

9 maart - De bewoners van een woongroep in Amsterdam-Zuid mogen in hun woning blijven. De verhuurder stelde dat de huurovereenkomst uit 1983 moest worden beëindigd vanwege dringend eigen gebruik van de woning omdat de fundatie moest worden gerenoveerd. Daar gaat de kantonrechter echter niet in mee. De verhuurder ging af op een rapport van een bouwdeskundige waarin stond dat de fundatie snel achteruit zou gaan door een te lage grondwaterstand. De huurders hadden een tegenrapportage ingediend, waaruit bleek dat de metingen van de grondwaterstand waar de verhuurder vanuit ging, niet representatief zijn. Omdat het gebouw er verder nog goed bijstaat, heeft de verhuurder niet duidelijk gemaakt dat de renovatie van de fundatie op dit moment dringend nodig is. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1246

Kanton - Afsluiten energie mag pas na aflopen Regeling Jetten

16 maart - Netbeheerder Liander mag een verbruiker in Amsterdam afsluiten van energie maar niet voor 1 april 2023 en evenmin zolang de aangescherpte Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers geldt, oordeelt de kantonrechter. Met die regeling wil het kabinet energieafsluiting van mensen met tijdelijke betalingsproblemen voorkomen. Uit de uitspraak volgt dat een energieleverancier de overeenkomst ondanks de regeling nog steeds kan beëindigen en het afsluitverbod kan omzeilen door de netbeheerder te laten afsluiten. Voor de netbeheerder gelden de waarborgen in de regeling namelijk niet. Om te voorkomen dat huishoudens toch worden afgesloten, oordeelt de kantonrechter dat ook voor Liander geldt dat niet wordt afgesloten zolang de regeling geldt, tenzij daarvoor bijzondere omstandigheden zijn gesteld. In twee andere, tegelijk met de Lianderzaak, behandelde zaken is onder meer bepaald dat de consument zijn leverancier Gewoon Energie niets is verschuldigd omdat bij het aangaan van de overeenkomst de online bestelknop niet voldeed. Een andere consument hoeft Engie slechts een deel van de facturen te betalen, omdat Engie niet alle wettelijke informatieplichten heeft nageleefd toen partijen de overeenkomst telefonisch afsloten. 

Civiel - Voorlopig geen verbod op film en podcast Deventer moordzaak

15 maart - De podcast ‘De Deventer Mediazaak’ en de film ‘De Veroordeling’ mogen voorlopig worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Een onderzoeksjournalist had gevraagd om een verbod tot er een eindbeslissing wordt genomen in de rechtszaak hierover. Hij voert een procedure tegen onder meer de filmproducent en de omroep. De journalist vindt dat de film en podcast inbreuk maken op zijn persoonlijke levenssfeer. Er wordt volgens hem een onjuist beeld gegeven van zijn rol bij de manier waarop de Deventer moordzaak in het nieuws kwam. De journalist is eerder veroordeeld voor zijn uitlatingen in de media waarin hij stelt dat de klusjesman (en niet de boekhouder) de moord gepleegd moet hebben. De rechter oordeelt nu dat er geen spoedeisend belang is om tijdens de lopende rechtszaak een verbod op te leggen. Daarbij speelt mee dat de film en de podcast al meer dan een jaar te zien en beluisteren zijn. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1455

Civiel - Krakers panden Hugo de Grootkade worden ontruimd

17 maart - Krakers moeten de door hen gekraakte panden aan de Hugo de Grootkade ontruimen, zo heeft de voorzieningenrechter beslist. Begin februari 2023 namen de krakers hun intrek in. De eigenaar van de panden heeft geprobeerd in overleg met de krakers af te stemmen wanneer zij de panden zouden verlaten. Dit heeft tot niets geleid. De eigenaar van de panden is daarop een kort geding gestart. De krakers zijn ter zitting niet verschenen. In zo’n geval wordt een vordering ‘bij verstek’ toegewezen, tenzij de vordering onrechtmatig of ongegrond voorkomt. Van dat laatste is niet gebleken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1480 

Uitspraken