Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 20 september 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor belaging via social mediaberichten

15 september - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 5 maanden gevangenisstraf waarvan 1 maand voorwaardelijk omdat hij van 8 februari 2021 tot en met 20 mei 2021 in Amsterdam een vriendin van zijn ex-vriendin belaagde door haar via social media berichten te sturen waarin hij hen beiden bedreigde. De rechtbank neemt het hem erg kwalijk dat hij kort nadat hij is veroordeeld voor de belaging van zijn ex-vriendin in januari 2021 doorging met zijn belagingsgedrag. Uit het psychologisch rapport blijkt dat hij onder meer lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank neemt het advies over hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Behandeling en begeleiding zijn belangrijk. Daarom is dat onderdeel van de bijzondere voorwaarden die de rechtbank oplegt. Ook mag hij geen contact opnemen met de slachtoffers. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5169

Straf - Celstraf voor onder meer poging afpersing en oplichting

16 september - Een 26-jarige man is veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk, omdat hij probeerde vijftien personen af te persen door dreigende teksten te sturen om ze te dwingen geld over te maken. Van dertien personen nam hij contactgegevens over uit het restaurant waar hij werkte en zij hadden besteld. Van twee anderen kreeg hij contactgegevens doordat zij reageerden op zijn Marktplaatsadvertentie. Hij lichtte hen ¬– en acht anderen – ook op door zich voor te doen als eerlijke verkoper. Nadat geld was overgemaakt, ontvingen kopers niets. Hij gebruikte ook accountgegevens van een gehackt Whatsappaccount door naar contactpersonen ervan te appen met spoed geld over te maken. Het overgemaakt geld nam hij op. Om het hoge recidiverisico dat uit het reclasseringsrapport bleek te verkleinen moet hij zich onder andere laten behandelen en meewerken aan middelencontrole. Ook moet hij ruim 4.100 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5168

Straf - Celstraf voor tasjesroof en schietpartij in Zuidoost

16 september - Een 24-jarige man is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf omdat hij op 11 maart 2021 in Amsterdam-Zuidoost met geweld een Louis Vuittontas roofde en na een discussie met vier mannen over die roof met een pistool op hen schoot. Hij raakte twee van hen en een ervan liep zwaar lichamelijk letsel op. Een kogel ging dwars door zijn pols. Het is in ieder geval niet aan de schutter te danken dat de slachtoffers niet zijn overleden of ernstiger gewond zijn geraakt. In de straf weegt mee dat de 24-jarige man geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor de schietpartij. In plaats van open kaart te spelen heeft hij een ongeloofwaardige verklaring afgelegd dat niet hij, maar zijn vriend zou hebben geschoten. Naast gevangenisstraf moet hij ruim 4.800 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5165

Bestuur - Vrouw mag gehandicaptenparkeerkaart voorlopig houden

15 september - Een Amsterdamse vrouw die sinds 2015 een gehandicaptenparkeerkaart heeft, mag die voorlopig houden. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vrouw moest na vijf jaar verlenging van de gehandicaptenparkeerkaart bij de gemeente aanvragen, vanwege mogelijke verbetering of herstel. De vrouw in kwestie kreeg die verlenging niet, omdat de GGD adviseerde om de aanvraag af te wijzen. Volgens de GGD is haar medische problematiek onvoldoende om een ernstige loopbeperking te onderbouwen. Haar behandelaar daarentegen verklaarde dat zij niet verder dan 100 meter kan lopen. Bijzonder is dat het medische beeld volgens de GGD hetzelfde is als in 2015. Daarnaast heeft de GGD geen rekening gehouden met haar indicatie van het Indicatiebureau voor een nieuwe woning op de begane grond of met lift. De gemeente moet daarom opnieuw een beoordeling maken. Tot die tijd krijgt de vrouw haar gehandicaptenparkeerkaart. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5125

Kanton - Schrapping ontransparant rentebeding in kredietovereenkomst

2 september - De kantonrechter heeft het voornemen uitgesproken een rente(wijzigings)beding te schrappen in een kredietovereenkomst tussen Interbank en een consument voor een lening van maximaal 25.000 euro, omdat dit beding niet transparant is. Op grond van het beding in de overeenkomst is namelijk niet duidelijk hoe hoog de kredietvergoeding is. Er staat dat die vergoeding van dag tot dag wordt berekend. Volgens het beding kan de bank de hoogte ervan dus naar eigen inzicht aanpassen zonder daarbij verplicht te zijn wijzigingen expliciet en met redenen onderbouwd aan de consument door te geven. Als het beding wordt geschrapt, dan hoeft de consument alleen het geleende bedrag terug te betalen. Over de gehele periode is dan geen rente verschuldigd. De kantonrechter houdt iedere verdere beslissing aan omdat Interbank eerst moet kunnen reageren op het voornemen tot schrapping.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:4440

Kanton - ‘Nieuwe’ laptop niet nieuw: koper krijgt geld terug

13 september - Een Amsterdamse consument die een laptop voor 1850 euro kocht bij Used Products mocht de koop ontbinden omdat hem de laptop als nieuw is verkocht terwijl later bleek dat dat niet zo was. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Used Products is als verkoper tekortgeschoten en moet de koper nu zijn geld terugbetalen. Used Products stelde nog de brief over de ontbinding van de koopovereenkomst niet te hebben ontvangen maar omdat uit de track- en tracegegevens bleek dat die destijds wel bij Used Products is bezorgd, verwerpt de kantonrechter dit verweer. Naast het aankoopbedrag moet Used Products de buitengerechtelijke incassokosten van ruim 270 euro en de proceskosten van bijna 500 euro betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5170

Civiel - Boete voor niet tijdig realiseren nieuwbouw in de Jordaan

15 september - De (consument)koper van een perceel moet woningstichting Ymere een boete van 100.000 euro betalen. De koper kocht in 2017 van Ymere het recht van erfpacht van een perceel in de Bloemstraat in Amsterdam. De koper had zich daarbij verplicht het bestaande opstal op dat perceel te slopen en te vervangen door een eengezinswoning. In de koopovereenkomst was op straffe van een boete onder meer opgenomen dat de woning moest worden gerealiseerd binnen anderhalf jaar na de ingangsdatum van de herziening van het erfpachtrecht (1 april 2018). Aan die verplichting heeft de koper niet voldaan. Op grond van de koopovereenkomst is die daarom in beginsel de contractuele boete verschuldigd. Zijn beroep op nietigheid omdat het boetebeding in strijd met de goede zeden of de openbare orde is, gaat volgens de rechtbank niet op. De rechtbank oordeelt in dit geval dat de boete ook niet oneerlijk is.   

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5171

Uitspraken