Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 21 maart 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied

Straf - Steken met mes en samoeraizwaard bestraft

17 maart - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 1 maand voorwaardelijke jeugddetentie, 100 uur werkstraf en 20 uur leerstraf omdat hij op 17 september 2021 in Amsterdam-Nieuw-West tijdens een ruzie stekende bewegingen met een mes heeft gemaakt en met een samoeraizwaard heeft gezwaaid, waarbij het been van het slachtoffer is geraakt. Het is een gelukkig toeval dat het slachtoffer daarbij geen fataal letsel opliep. De rechtbank neemt het advies van de reclassering over jeugdstrafrecht toe te passen. Daarbij weegt onder meer mee dat sprake is van een nog thuiswonende first offender, bepaalde omstandigheden rond het ten laste gelegde kinderlijk overkomen en de reclassering een leerstraf adviseert die enkel beschikbaar is in het jeugdstrafrecht. De leerstraf is een training in sociale vaardigheden, te weten Tools4U. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1281

Straf - Celstraf na voorbereidingen harddrugsproductie en -bezit

18 maart -  Een 50-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 25 november 2021 in Osdorp veel goederen in zijn bezit had die worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs als MDMA en (met)amfetamine. Daarnaast zijn bij hem aanzienlijke hoeveelheden (voorlopers van) synthetische drugs gevonden. Daarmee maakte hij zich schuldig aan voorbereidingshandelingen en handelingen ter bevordering gericht op de productie van harddrugs en het bezit ervan. In de straf weegt het reclasseringsadvies mee. Daaruit blijkt onder meer dat de man psychische problemen en een zorgelijk medicatiegebruik heeft. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich daarom onder andere ambulant laten behandelen met de mogelijkheid tot een korte klinische opname.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1288

Bestuur - Stank geen reden om te handhaven op bedrijventerrein

16 maart - De gemeente Amsterdam hoeft niet handhavend op te treden tegen geuroverlast die bewoners van een bedrijventerrein in Amsterdam-Oost al jaren ervaren van voedselverwerkende bedrijven en cateringbedrijven. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Omdat de bewoners nog (steeds) geuroverlast ervaren, zijn verschillende activiteiten ondernomen wat de aanpak van geuroverlast op het terrein betreft. Omdat geen overtredingen van relevante wet- en/of regelgeving zijn geconstateerd, gaat de rechtbank ervan uit dat de gemeente de geurhinder heeft beperkt tot een aanvaardbaar niveau.  Met de opeenstapeling van geuren hoefde de gemeente geen rekening te houden, omdat die zich al voor de weigering te handhaven had voorgedaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1284

Kanton - Ontslag accountmanager na schending geheimhoudingsplicht

9 maart - Consultancybedrijf Novisource mag een accountmanager per 31 maart 2022 ontslaan omdat zij een bestand met gegevens over alle consultants en opdrachtgevers naar haar privé-e-mailadres had gestuurd. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Die oordeelde dat ze het vertrouwen van Novisource had geschonden, ook al was haar verweer dat zij die mail verstuurde omdat ze het bestand thuis wilde bijwerken voordat ze het overdroeg omdat ze overspannen was. Novisource ontsloeg haar op staande voet maar eindigde het dienstverband niet rechtsgeldig. Daarom heeft de accountmanager recht op salaris van 10 november 2021 tot 31 maart 2022 met een toeslag van 25 procent. Omdat zij verwijtbaar, maar niet ernstig verwijtbaar handelde, heeft zij ook recht op een transitievergoeding van ruim 12.000 euro bruto.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1178

Kanton - Geen dienstwoning en geen aanpassing all-in prijs

14 maart - Een werkneemster van een hotel in Amsterdam-Centrum mag in haar huurhuis blijven waar zij sinds 1987 woont. De nieuwe verhuurder stelde dat het een dienstwoning was en zij moest vertrekken omdat zij niet meer bij het hotel werkt en ook omdat de energiekosten inmiddels hoger waren dan de all-in prijs (huur, energie en water). Daar gaat de kantonrechter niet in mee omdat het niet verplicht is als hotelwerknemer de woning te bewonen. De gestegen energieprijzen zijn evenmin een reden de huur te beëindigen.Er bleken geen omstandigheden op basis waarvan de nieuwe verhuurder mag terugkomen op de all-inprijs die is afgesproken toen de vrouw de woning betrok. Niet kan worden beoordeeld of op grond van onvoorziene wijzigingen in de omstandigheden hogere energiekosten mogen worden berekend. Dit met name omdat de verhuurder geen gegevens indiende over de kosten en opbrengsten van het pand nadat hij het had aangekocht. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1179

Civiel - Huurder die tegen de regels huisgenoten had, mag blijven

15 maart - Een huurder in Amsterdam Zuidoost die een aantal huisgenoten heeft gehad, hoewel in de huurovereenkomst stond dat dat dit niet mocht, hoeft zijn vrije sector huurwoning niet uit. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De woningbouwvereniging eiste ontruiming. Voor inwoning van de eerste huisgenoot had hij echter toestemming gekregen van de woningbouwvereniging. Het was dan ook niet zo duidelijk dat de woningbouwvereniging geen huisgenoten toestond. De huurder is verder slachtoffer van de toeslagenaffaire. Vanwege een burn-out, waardoor hij zijn baan verloor, en het eindigen van zijn relatie, zocht hij naar manieren om in de woning te kunnen blijven. Hij is nu op de goede weg, heeft weer werk en hulp vanuit de overheid om zijn financiën op orde te brengen. Een ontruiming zou voor hem daarom grote gevolgen hebben, die niet in verhouding staan tot de ernst van de overtreding. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1240

Civiel - Vrouw moet ex-man betalen voor Surinaams perceel

16 maart - Een vrouw moet haar ex-man bijna 14.000 euro aan vergoeding betalen voor een perceel in Paramaribo (Suriname). Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De ex-echtgenoten waren het oneens over de verdeling van hun gemeenschap van goederen, waartoe onder meer het perceel behoort. Beiden waren het wel eens dat het hele perceel naar de vrouw zou gaan, maar de man wilde dat zij hem daarvoor een vergoeding zou betalen. De vrouw vond dat zij die vergoeding niet hoefde te betalen, omdat zij het perceel al lang bezat, dat het perceel op naam van haar dochter zou komen en dat zij onvoldoende geld had om die vergoeding te betalen. De rechtbank oordeelt dat dit niet maakt dat moet worden afgeweken van de hoofdregel dat ex-echtgenoten ieder de helft van een ontbonden huwelijksgemeenschap horen te krijgen. De vrouw krijgt daarom het hele perceel en moet de man daarvoor de vergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1183

Uitspraken