Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 21 oktober 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf en vrijspraak na steekpartij in Zuidoost

15 oktober - Een 44-jarige man krijgt 2 jaar gevangenisstraf omdat hij op 15 april 2019 een andere man met een mes stak in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost. Hij is vrijgesproken van een mishandeling eerder die maand, net als zijn 66-jarige vader. Die is ook vrijgesproken van een rol bij de steekpartij. De 44-jarige man moet ook ruim 5700 euro schadevergoeding betalen. Voor de steekpartij hadden de 44-jarige man en het slachtoffer ruzie. Daarna liep de 44-jarige man weg om zijn vader te halen. Wat er vervolgens gebeurde, is niet helemaal duidelijk maar het slachtoffer haalde zeker uit naar de 66-jarige man. Toen stak de 44-jarige man. Het slachtoffer liep daarbij onder meer een klaplong op. In de straf weegt de rechtbank mee dat de man zijn vader wilde verdedigen maar daarin fors is doorgeschoten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7611
ECLI:NL:RBAMS:2019:7612

Straf - Celstraf voor gewapende overval in Oost

17 oktober - Een 24-jarige man krijgt 3 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk omdat hij op 20 oktober vorig jaar samen met een andere man een gewapende overval pleegde op een Febo-filiaal in Amsterdam-Oost en een pistool in zijn bezit had. Hij heeft de andere man benaderd om samen die gewapende overval te plegen. Hij is over balie gesprongen, schreeuwde dat het een overval was en griste geld uit de kassa. Ook bedreigde hij twee medewerkers ernstig. Deze moet hij in totaal 4.500 euro schadevergoeding betalen. In de straf weegt de rechtbank mee dat de 24-jarige man eerder is veroordeeld voor bedreiging met een wapen. Positief is dat hij de feiten heeft bekend en in een brief spijt heeft betuigd aan de slachtoffers.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7687

Bestuur - Onvoorbereid verhuisd: geen recht op (crisis)opvang

17 oktober - De gemeente Amsterdam hoeft geen (crisis)opvang te verlenen aan een Nigeriaans-Nederlands gezin dat halsoverkop naar Nederland is verhuisd. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Het gezin met drie minderjarige kinderen woonde in Nigeria. De vader en kinderen hebben de Nederlandse nationaliteit, moeder de Nigeriaanse. Nadat zij problemen kregen met schuldeisers in Nigeria zijn zij zonder voorbereidingen te treffen naar Nederland verhuisd. Zij vragen hier huisvesting in Amsterdam in de maatschappelijke opvang. De gemeente heeft dat geweigerd: die opvang is voor personen die zich niet op eigen kracht kunnen redden in de samenleving. Het is niet bedoeld om problemen op te lossen die zijn ontstaan door een onvoorbereide verhuizing. De rechtbank geeft de gemeente gelijk, omdat niet blijkt dat het gezin niet in staat is om zelf de huisvestingsproblemen op te lossen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2019:10966

Bestuur - Inreisverbod voor Albaniër om drugsdelict

17 oktober - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mocht aan een Albanese man een inreisverbod voor 10 jaar opleggen. De man mag Europa dus 10 jaar niet in. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De man was recentelijk, op 6 juni 2018, veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden voor het vervoeren en aanwezig hebben van cocaïne. De man is weliswaar ‘first offender’, maar de staatssecretaris vindt hem door het drugsfeit een gevaar voor de openbare orde. Dat komt ook tot uiting in het feit dat de strafrechter de man een hogere straf heeft opgelegd dan de officier van justitie had geëist. De samenleving ondervindt veel overlast door handel in harddrugs en andere vormen van criminaliteit die hiermee gepaard gaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7658

Kanton - IBM aansprakelijk voor schade gepensioneerde werkneemster

8 oktober - IBM is aansprakelijk voor de schade die een voormalig werkneemster lijdt door het accepteren van een nieuwe arbeidsovereenkomst, zo heeft de kantonrechter bij tussenvonnis geoordeeld. De vrouw kwam in 2003 na een fusie in dienst van IBM. Zij ondertekende daarbij een door IBM aan haar voorgelegde nieuwe arbeidsovereenkomst. Toen zij in 2014 met pensioen ging, bleek dat zij door het aangaan van die nieuwe arbeidsovereenkomst een slechtere pensioenregeling had gekregen. Volgens IBM zou de vrouw echter ook onder de pensioenregeling van IBM zijn gevallen als zij de nieuwe arbeidsovereenkomst niet had getekend. Pensioenrechten zijn volgens IBM namelijk uitgezonderd van de hoofdregel die inhoudt dat bij een overgang van onderneming alle rechten en plichten op de nieuwe werkgever overgaan. De kantonrechter overweegt dat dit wettelijk gezien geen hout snijdt: als de overgang van onderneming plaatsvindt door een fusie van ondernemingen gaan alle rechten 1-op-1 over, ook de pensioenrechten, tenzij een nieuwe arbeidsovereenkomst wordt gesloten. De kantonrechter overweegt dat IBM de vrouw daarover niet goed heeft voorgelicht. De schade moet nog nader worden berekend, waarna een eindvonnis volgt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7617

Kanton - ​Verhuurder hoeft niet vermelde btw niet te betalen

11 oktober - Een verhuurder van een woning in Amsterdam-West hoeft de btw die een makelaar in rekening bracht voor het vinden van een huurder niet te betalen. De btw stond namelijk niet vermeld bij het percentage aan courtage maar pas verderop in de overeenkomst. Ook moet de makelaar de btw die de verhuurder al heeft betaald terugbetalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De verhuurder handelde als consument. Door de btw niet te vermelden heeft de makelaar essentiële informatie weggelaten. Hierdoor is sprake van een oneerlijke handelspraktijk tegenover die verhuurder. De overeenkomst wordt slechts deels vernietigd omdat de makelaar de verder in de overeenkomst vermelde werkzaamheden wel heeft verricht.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7486

Civiel - Zoon van overleden huurder mag nog blijven

14 oktober - Een zoon mag met zijn gezin voorlopig blijven wonen in de woning Amsterdam-West die door zijn overleden vader werd gehuurd. Dit heeft de voorzieningenrechter beslist. De zoon had de ouderlijke woning nooit verlaten. Na zijn huwelijk trok zijn vrouw er bij in en ook nadat het gezin was uitgebreid met vier kinderen, bleven zij in de huurwoning. De verhuurder wilde na het overlijden van de vader af van de zoon met zijn gezin. Uitgangspunt in het huurrecht is dat een kind niet in aanmerking komt voor het medehuurderschap. Er zijn bijzondere omstandigheden vereist, wil een duurzame gemeenschappelijke huishouding worden aangenomen tussen ouder en kind. De voorzieningenrechter oordeelt dat de uitkomst van de bodemprocedure die de zoon heeft aangespannen moet worden afgewacht, nu die uitspraak op korte termijn wordt verwacht en het argument van de zoon dat zich bijzondere omstandigheden voordoen, niet bij voorbaat kansloos is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7691

Civiel - Hondenfokster Cocker Spaniëls twee jaar gediskwalificeerd

16 oktober - Het besluit van het Tuchtcollege voor de Kynologie om een hondenfokster van Cocker Spaniël rashonden voor zes jaren te diskwalificeren is door de rechtbank teruggebracht tot een diskwalificatie van twee jaar. Hoewel de hondenfokster wist dat zij handelde in strijd met de statuten van de rasvereniging Nederlandse Spaniël Club, heeft zij in 2017 gefokt met een teefje dat aan één oog leed aan een oogziekte. Het Tuchtcollege had haar daarom voor zes jaren gediskwalificeerd, wat (onder ander) betekent dat nieuwe pups van al haar honden niet worden ingeschreven in de Nederlandse stamboekhouding. De rechtbank heeft bepaald dat deze straf in de gegeven omstandigheden te zwaar was, omdat dit zou leiden tot het einde van haar kennel. Daarnaast heeft de kennel al 30 jaar een goede naam, heeft de hondenfokster niet eerder een dergelijke overtreding begaan en zijn de pups van het teefje allemaal gezond.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:7577

Uitspraken