Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 21 september 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Celstraf voor diefstallen

17 september - Een 49-jarige man is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk omdat hij tussen december 2019 en mei 2020 in Amsterdam onder andere laptops en navigatiesystemen uit auto’s stal. Ook stal hij op 9 mei 2020 een bromfiets en helm. Daarnaast moet hij ruim 1.100 euro schadevergoeding betalen. Bij het opleggen van de straf weegt mee dat hij eerder is veroordeeld voor soortgelijke delicten. Hij doorliep al verschillende trajecten voor veelplegers (ISD-trajecten). De grootste risicofactor ten aanzien van de kans op recidive is zijn cocaïnegebruik. Hij heeft al meerdere keren geprobeerd te stoppen maar viel telkens terug in zijn verslaving. Omdat hij nu gemotiveerd is een bestaan zonder drugs en delicten op te bouwen neemt de rechtbank het reclasseringsadvies over om een deels voorwaardelijke straf op te leggen. Als bijzondere voorwaarde moet hij zich ambulant laten behandelen.

Lees de volledig uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4557

Straf - Vrijspraak van brandstichting in parkeergarage

18 september - Een 52-jarige man die op 23 maart 2020 een stapel papier in brand stak in een parkeergarage in IJburg is door de rechtbank vrijgesproken van brandstichting. Uit de bewijzen blijkt namelijk niet dat er door die brand gevaar voor goederen was. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft onderzocht of er sprake was van gevaar. Daaruit bleek dat de kans zeer klein was dat de brand zich had kunnen verspreiden naar de auto’s over andere zaken in de parkeergarage. Wel was de muur van de garage zwartgeblakerd. Volgens psychiatrisch en psychologisch onderzoek bleek de man tijdens zijn daad paranoïde wanen te hebben. Om die reden is de daad hem niet toe te rekenen. De rechtbank oordeelt daarom dat de man weliswaar de papieren heeft verbrand maar dat van opzettelijke beschadiging van de muur geen sprake is. Daarom wordt hij ook vrijgesproken van vernieling.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4577

Bestuur - Woning terecht gesloten na vondst hennep en hasjiesj

15 september - Het besluit van de burgemeester om een woning voor drie maanden te sluiten vanwege de vondst van onder andere een grote hoeveelheid softdrugs, blijft overeind. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. De politie vond vijf kilo hennep, anderhalve kilo hasjiesj en spullen die te maken hebben met het voorbereiden van handel in verdovende middelen in de woning, na een aantal meldingen in mei en juni van dit jaar. De huurder zegt niets te weten van de illegale activiteiten in zijn woning. Een vriend van hem verbleef tijdelijk in de woning. Volgens de huurder houdt de burgemeester onvoldoende rekening met het feit dat de sluiting van de woning hem treft. Hij raakt zijn huurovereenkomst hierdoor kwijt. Wanneer het echter een overtreding van de Opiumwet betreft, zoals in dit geval, mag de burgemeester het belang van de openbare orde zwaarder laten wegen dan het individuele belang van de huurder.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4566

Bestuur - Oud-Amsterdammer betaalde te veel afvalbelasting

16 september - Een oud-inwoner van Amsterdam moest ten onrechte voor een heel jaar belasting betalen voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Zo oordeelde de bestuursrechter. De man woonde de eerste twee maanden van 2019 in Amsterdam en verhuisde daarna naar een andere stad. Omdat er nog andere bewoners op het adres in Amsterdam achterbleven, kreeg de man van de gemeente de volledige rekening voor het hele jaar opgelegd. De man maakte bezwaar, maar de gemeente wees dat af. Onder meer omdat het te laat ingediend zou zijn. Echter kon de gemeente niet aantonen dat het bezwaar te laat kwam. Bovendien staat in de afvalstoffenheffingsverordening dat als iemand geen gebruik meer maakt van een woning (perceel), hij voor die periode recht heeft op ontheffing voor het aantal volledige maanden dat hij niet meer in het huis woont. Alleen als iemand binnen Amsterdam verhuist, betaalt de gemeente niet terug. Volgens de rechtbank moet de gemeente haar eigen regels naleven en de belasting voor de maanden dat de man niet meer in Amsterdam woonde aan hem terugbetalen.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2020:4568

Kanton - Luchtgordijnen en huurverlaging voor restaurant op CS

1 september - NS Stations BV moet de luchtgordijnen (luchtpilaren) bij een restaurant aan een perron op Amsterdam Centraal Station weer aanzetten en bedienen om een trekgat dat anders ontstaat tegen te gaan. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De NS stelde dat zij de luchtgordijnen tijdelijk had geplaatst nadat de restaurantkeuken was verplaatst en dat zij deze dus ook mocht uitzetten. Daar gaat de kantonrechter niet in mee zolang er geen alternatief is om de tochtoverlast tegen te gaan. Wel mag de NS de luchtgordijnen zelf bedienen, terwijl de restaurantuitbater dat voorheen deed. Daarnaast hoeft de restaurantuitbater in verband met de verplichte horecasluiting wegens de coronacrisis maar de helft van de huur te betalen tussen 16 maart en 31 mei 2020. De gevolgen van de coronacrisis worden gelijkelijk verdeeld. Omdat het restaurant per 1 juni heropende maar sterk afhankelijk is van de reizigersaantallen krijgt de huurder tot 31 december 2020 25 procent huurkorting.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4414

Kanton - Verhuurder moet schimmel laten verwijderen

11 september - Een verhuurder van een woning in Amsterdam moet de schimmel(sporen) en fijnstof professioneel laten verwijderen die zijn ontstaan na lekkage door een kapotte standleiding. Ook moet verhuurder de huurders passende woonruimte aanbieden zolang de woning onbewoonbaar is, dan wel 2.500 euro betalen als voorschot op definitieve vergoeding van verblijfkosten. Ook moet de verhuurder 1.000 euro als voorschot betalen op de kosten voor de vervanging van de vloerbedekking. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De verhuurder stelde adequaat te hebben gereageerd op klachten over schimmel en stank maar daar ging de kantonrechter niet in mee. Volgens de kantonrechter is door de huurders voldoende aannemelijk gemaakt dat de schimmelsporen niet afdoende zijn verholpen. De huurders zijn daardoor genoodzaakt om sinds 21 augustus 2020 op eigen kosten in een hotel te verblijven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4543

Civiel - Markthandel moet achterstallig loon betalen

18 september - Een (markt)handel in tropische groenten, specerijen en fruit moet achterstallig loon uitbetalen aan een oud-medewerker, conform een uitspraak van de kantonrechter van 9 juli 2020. De markthandel vroeg de voorzieningenrechter die verplichting op te schorten tot de uitkomst van het hoger beroep dat zij heeft aangetekend tegen de uitspraak. Zij stelt dat de latere loonovereenkomst waaruit het achterstallige loon zou blijken niet echt is en dat het uitbetalen van het bedrag, ruim 43.600 euro, naar verwachting zal leiden tot haar faillissement. De voorzieningenrechter gaat hier echter niet in mee. De kantonrechter heeft na onderzoek geconcludeerd dat de loonovereenkomst echt is en beide vennoten van de markthandel beschikken over hypotheekvrij onroerend goed. Omdat zij beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het uitbetalen van het achterstallig loon, hoeft de onderneming geen risico te lopen. Het verzoek om de betalingsverplichting op te schorten in afwachting van de uitkomst van het hoger beroep, wordt dan ook afgewezen.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2020:4586

Uitspraken