Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 22 april 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Taakstraf voor op hoofd slaan en handel in cocaïne

18 april - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 130 uur taakstraf onder meer omdat hij op 2 april 2023 in Amsterdam een man met een ingeklapt zakmes op zijn hoofd sloeg. Kort daarvoor sloeg hij ook een vrouw en schopte tegen haar borst. Daarnaast verhandelde hij op 16 januari 2024 bolletjes cocaïne. Dat de 20-jarige man flink op het hoofd van de man sloeg bleek uit de camerabeelden en uit de letselverklaring. De wond was dicht bij zijn slaap en oogkas. Uit het psychologisch rapport blijkt dat er óf sprake is van een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling óf van een schizofrene ontwikkeling of een combinatie van beide. De rechtbank neemt het advies over om hem zijn daden verminderd toe te rekenen. Verder ziet de rechtbank, evenals de reclassering, aanleiding het jeugdstrafrecht toe te passen. Naast de taakstraf moet hij 200 euro schadevergoeding aan de vrouw betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2206


Bestuur - Geen belang vergunninghoudster bij oordeel over parkeerbon

17 april - Een Amsterdamse vergunninghoudster heeft geen belang meer bij haar beroep tegen een naheffingsaanslag (parkeerbon), omdat de heffingsambtenaar die heeft ingetrokken op grond van coulancebeleid. Het beroep wordt daarom niet inhoudelijk behandeld, zo oordeelde de rechtbank. De vrouw had eerder vijf naheffingsaanslagen (parkeerbonnen) opgelegd gekregen voor haar invalidenvoertuig, waartegen zij niet in beroep was gegaan. De vrouw is op leeftijd en heeft moeite met digitale systemen. Daarom gaat het vaak fout met het verlengen van de vergunning. Op de zitting is besproken dat de vrouw en de gemeente met elkaar in overleg gaan over de wijze van betaling, zodat parkeerbonnen in de toekomst kunnen worden voorkomen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2208

Civiel - Incorrecte vorderingen komen tandartsenpraktijk duur te staan

17 april - Een tandartsenpraktijk moet een factoringsbedrijf bijna 7 ton euro terugbetalen, omdat vorderingen niet correct waren. Dat oordeelde de rechtbank. Op basis van een overeenkomst kocht het factoringsbedrijf vorderingen van de tandartsenpraktijk, zodat de tandartscliënten vanaf dat moment aan het factoringsbedrijf dienden te betalen. De vorderingen werden echter om diverse redenen niet betaald. Zo werd in twijfel getrokken of vorderingen klopten, waren adressen onjuist en waren er vorderingen op tandartscliënten die al waren overleden toen de behandeling zou hebben plaatsgevonden. Het factoringsbedrijf heeft die vorderingen daarom terug overgedragen (geretrocedeerd) aan de tandartsenpraktijk en wilde dat de koopprijs werd terugbetaald. De rechtbank oordeelde dat er vorderingen terecht zijn geretrocedeerd waardoor de tandartsenpraktijk moet terugbetalen. De tegenvorderingen van de tandartsenpraktijk werden afgewezen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2211

Uitspraken