Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 22 januari 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor kinderen bij moeder weghouden

17 januari - Een 39-jarige man is veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk onder meer omdat hij van november 2020 tot en met november 2022 zijn vier kinderen aan het gezag van hun moeder onttrokken door hen in Marokko voor haar verborgen te houden. Aan het begin van de kinderontvoering waren de kinderen drie, vijf, acht en negen jaar oud. Ook overtrad hij in 2023 in Amsterdam een gedragsaanwijzing door in strijd met deze aanwijzing te dicht in de buurt van de woning van de moeder en zijn kinderen te zijn. Inmiddels is de vader uit het ouderlijk gezag ontzet. Zijn daden hebben niet het effect gehad dat hij beoogde, te weten het vervullen van een belangrijke en positiever rol als vader in het leven van de kinderen. Aan het voorwaardelijke strafdeel verbindt de rechtbank een langere proeftijd dan gebruikelijk met als doel dat hij een effectieve manier vindt om met de situatie en de betrokken instanties om te gaan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:211

Bestuur - Naheffingsaanslag parkeerbelasting onterecht opgelegd

12 januari - De heffingsambtenaar van de gemeente Amsterdam heeft ten onrechte een parkeerbelasting opgelegd aan een Amsterdammer. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De foto’s van de scanauto geven namelijk aanleiding voor twijfel of sprake was van parkeren. De man had zijn auto stilgezet op een parkeerplaats in het centrum om op zijn telefoon een locatie te zoeken. Op de foto’s van de scanauto is te zien dat hij op dat moment in de auto zat met zijn wielen in de richting van de rijbaan. De rechtbank vindt dat dit er onder andere op kan duiden dat de man net iemand heeft afgezet en op het punt staat te vertrekken. Verder kunnen niet alleen activiteiten buiten de auto, zoals een uitstappende persoon, aanleiding geven voor twijfel, zoals de heffingsambtenaar aanvoerde. Daarom had hij nader moeten controleren of er inderdaad sprake was van parkeren. Dat is echter niet gedaan en kan ook niet meer gebeuren. De rechtbank vernietigt daarom de naheffingsaanslag. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:115

Kanton - Vrouw die ouderlijk huis nooit verliet, is medehuurder

16 januari - Een vrouw die al sinds haar geboorte in een huurhuis in Amsterdam woont, is een medehuurder. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Weliswaar is de kantonrechter met de verhuurder eens dat de enkele omstandigheid dat een kind bij haar (stief)ouders in een gemeenschappelijke huishouding blijft wonen niet met zich meebrengt dat deze duurzaam is omdat dit vaak afloopt. Daarvoor zijn bijzondere omstandigheden vereist. Die zijn er in dit geval. De vrouw is 54 jaar en heeft haar ouderlijk huis nooit verlaten. Zij woont al jaren samen met haar inmiddels 80-jarige stiefvader en mantelzorg speelt pas recentelijk een rol. Dat is een wezenlijk andere situatie dan wanneer een kind tijdelijk bij een ouder intrekt om zorg te verlenen. De verhuurder moet de vrouw in dit geval als medehuurder erkennen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:205


Civiel - Verjaring geeft recht op erfdienstbaarheid

17 januari - De eigenaren van een zorgboerderij in Nes aan de Amstel hebben door verjaring in 2012 een recht van erfdienstbaarheid van overpad gekregen op het perceel van de buren. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het pad is tenminste 20 jaar lang regelmatig gebruikt alsof daar een erfdienstbaarheid op rustte. De buren moeten daarom dulden dat het pad wordt gebruikt om van en naar de zorgboerderij te komen. De rechtbank verbindt daar geen dwangsommen aan, omdat eventuele discussies over dwangsommen in de weg staan aan het opbouwen van een goede relatie als buren in de toekomst. De schadevergoeding die de buren hebben gevraagd wordt afgewezen, omdat die vordering is verjaard. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:252


Uitspraken