Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 22 januari 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Cel voor ramkraak brillenwinkel

18 januari - Een 20-jarige man uit Amsterdam moet 18 maanden de cel in voor het medeplegen van een ramkraak van brillenwinkel Pearle en een poging tot inbraak in supermarkt Dirk van den Broek, beide in Amsterdam-Noord. Ook is de man schuldig aan autodiefstal. Met de gestolen auto reden de man en zijn handlangers in juli vorig jaar met hoge snelheid in op de winkelpui van de opticien. Bij deze inbraak maakten zij circa 65 brillen buit. De man kon kort daarna worden aangehouden. Hij bleek ook in verband te kunnen worden gebracht met poging tot inbraak in supermarkt Dirk van den Broek, enkele weken daarvoor. Hierbij werd onder meer met een moker ingeslagen op de toegangsdeur van de winkel. Bij de strafmaat heeft de rechtbank mee laten wegen dat de man al meerdere malen voor soortgelijke feiten is veroordeeld.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:191

Straf - Veelpleger krijgt 2 jaar ISD-maatregel opgelegd

18 januari - Een 31-jarige man is veroordeeld tot een zogenoemde ISD-maatregel van 2 jaar omdat hij in september vorig jaar een fiets stal. In een ISD, dat staat voor inrichting voor stelselmatige daders, worden veelplegers behandeld. De man is verslaafd aan cocaïne en heroïne en heeft een persoonlijkheidsstoornis. Hij heeft al veel vaker delicten gepleegd om zijn verslaving te bekostigen. Eerder werd hij via een rechterlijke machtiging opgenomen in een Jellinekkliniek maar daar was hij door zijn gedrag niet te handhaven. In een inrichting voor stelselmatige daders krijgt de man minder ruimte dan in een verslavingskliniek. Bovendien kent een ISD-traject een vangnet: mocht de man een keer terugvallen, dan wordt de behandeling niet meteen gestopt.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:210

Bestuur - Dwangsom van 50.000 euro voorlopig in de ijskast

17 januari - De gemeente Amsterdam mag voorlopig geen uitvoering geven aan een dwangsom van 50.000 euro, opgelegd aan de eigenaar van een woonboot aan de Brouwersgracht. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De gemeente had de dwangsom opgelegd omdat de man - in strijd met het Amsterdams beleid - zijn boot voor structurele verhuur aan toeristen zou gebruiken en er niet zelf zou wonen. De voorzieningenrechter vindt echter dat de gemeente niet heeft bewezen dat de man daar niet woont. Zo was hij zelf op de boot aanwezig toen toezichthouders van de gemeente langskwamen. Ook zijn op de boot van de man - pianist van beroep - persoonlijke spullen aangetroffen, waaronder een vleugel.
De voorzieningenrechter heeft de dwangsom daarom geschorst tot zes weken nadat op het bezwaarschrift van de woonbooteigenaar is beslist.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:163

Bestuur - Afwijzing Eritrees pleegkind blijft niet in stand

18 januari - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft niet goed gemotiveerd waarom het verzoek om gezinshereniging van een Eritrees pleegkind is afgewezen. Dit heeft de rechtbank bepaald. Het Eritrese meisje wilde naar Nederland komen om met haar pleegouders herenigd te worden, maar de IND vond dat de gezinsband met haar biologische moeder in Eritrea niet was verbroken. Ook was het ouderlijk gezag niet aan de pleegouders overgedragen. De rechtbank oordeelde dat een pleegzorgrelatie tussen kind en pleegouders ook tot stand kan komen er als nog contact is tussen het kind en de biologische moeder. Daarnaast staat niet in het beleid van de IND dat de overdracht van het gezag aan de pleegouders een voorwaarde is, maar juist dat er naar de feitelijke situatie van het gezin moet worden gekeken. De IND moet de besluitvorming dus over doen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:188

Kanton - Te hoge WOZ-waarde gebruikt bij berekening huur

9 januari - De huurprijs van een appartement in Amsterdam-West wordt per 1 november 2016 lager vastgesteld in verband met een aangekondigde renovatie. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Naar aanleiding van een aankondiging van Rochdale van een renovatie van de woning heeft de gemeente Amsterdam – conform een protocol tussen Gemeente Amsterdam en onder meer Rochdale – de WOZ-waarde van de woning op 70% bepaald. De huurder vraagt om die reden huurprijsverlaging. Volgens Rochdale mag dat niet en moet bij de hoogte van de huurprijs worden uitgegaan van de 100% WOZ-waarde, maar de kantonrechter gaat daar niet in mee. Dat de 70%-regeling, zoals Rochdale stelt, slechts een belastingtechnische kwestie betreft, volgt niet uit het protocol.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:165

Kanton - Sociaal plan Alliander discrimineert

12 januari - De ontslagvergoeding van een oudere werknemer bij nutsbedrijf Alliander die (tijdens de huidige reorganisatie) met vervroegd pensioen kan gaan, wordt zo gekort op de ontslagvergoeding uit het sociaal plan dat er vrijwel niets van overblijft. Bij collega’s jonger dan 60 jaar is dat niet het geval. Daarmee discrimineert het sociaal plan dat Alliander heeft opgesteld ten onrechte naar leeftijd, oordeelt de kantonrechter. Om te kunnen bepalen of de werknemer recht heeft op de ongeveer 80.000 euro die hij onder meer eist, heeft de kantonrechter meer informatie nodig over de inkomensderving tot AOW-leeftijd en de pensioenschade van de werknemer.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:182

Civiel - Zweedse schuldopkoper vangt bot

17 januari - Dat de geldvorderingen de Zweedse schuldbeheerder Hoist over kocht van telecombedrijf Vodafone mogelijk veel minder waard zijn dan eerder gedacht - kan Vodafone niet worden aangerekend. Hoist kocht een aantal jaar geleden geldvorderingen op klanten met korting over van Vodafone. Dat ging deels om klanten met een zogeheten “abonnement met gratis telefoontoestel”. In de jaren daarna oordeelde de Hoge Raad echter dat consumenten door die term om de tuin werden geleid: omdat het toestel in werkelijkheid niet gratis was, maar de kosten ervan werden verdisconteerd in de abonnementsprijs. Hoist eiste daarop dat het contract met Vodafone van tafel moest omdat de gekochte vorderingen daardoor niets meer waard zouden zijn. Daarin gaat de rechter niet mee: Vodafone heeft geleverd wat het had beloofd.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:183

Civiel - Tien verboden voor stalkende buurvrouw

18 januari - De rechter heeft tien verboden opgelegd aan een vrouw die haar onderbuurman voortdurend het leven zuur maakte. Zo mag de vrouw bijvoorbeeld geen nieuwe sloten meer aanbrengen op de gemeenschappelijke toegangsdeur, niet langer de buurman en zijn gasten bedreigen, zijn post kwijtmaken of afval plaatsen in de gemeenschappelijke ruimte. Ook krijgt de bovenbuurvrouw een contactverbod opgelegd. De vrouw is ervan overtuigd dat de onderbuurman, een voormalig wethouder, op oneigenlijke wijze aan zijn appartement in de Rivierenbuurt was gekomen en probeerde hem op allerlei manieren dwars te zitten. De vrouw kwam niet opdagen bij de laatste zitting.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:232

Uitspraken