Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 23 april 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf na cocaïnesmokkel

16 april - Twee mannen - van 43 en 53 jaar - krijgen gevangenisstraf omdat zij in oktober vorig jaar samen 4,7 kilo cocaïne Nederland hebben binnengesmokkeld. De 53-jarige man krijgt 30 maanden celstraf. De andere man krijgt een  gevangenisstraf van 48 maanden. Zijn straf is hoger omdat hij een rol had in de smokkelorganisatie. Bovendien werden er in de woning waar hij verbleef cocaïne, heroïne en voorbereidingsmateriaal voor de verkoop daarvan aangetroffen, zoals weegschalen en verpakkingsmateriaal. De twee mannen kwamen in beeld tijdens een onderzoek naar een andere man die zich met drugshandel zou bezighouden. Uit taps en observaties ontstond het vermoeden dat de 53-jarige man als koerier uit Frans Guyana met drugs onderweg was naar Amsterdam om de 43-jarige man te ontmoeten. Bij de aanhouding van de auto waar de mannen in zaten, vond de politie een koffer met ruim 4 kilo cocaïne erin.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2812
ECLI:NL:RBAMS:2019:2813

Straf - Celstraf na bedwelmen en beroven senioren

17 april - Een 36-jarige vrouw is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf omdat zij in 2018 in Amsterdam zes diefstallen met geweld en één diefstal heeft gepleegd. Zij gebruikte daarbij steeds dezelfde methode: ze sprak alleenstaande mannen op leeftijd aan, ging met hen mee naar huis en bedwelmde hen waardoor zij bewusteloos raakten. Later ontdekten de mannen dat zij waren bestolen van onder meer geld en horloges. Het zevende slachtoffer hoefde zij niet te bedwelmen omdat hij in een rolstoel zat en zich al niet tegen haar kon verweren. Door de mannen te bedwelmen bracht de vrouw hun gezondheid ernstig in gevaar. Door dit bij hen thuis te doen, tastte zij bovendien het veiligheidsgevoel aan dat de mannen juist daar zouden moeten kunnen hebben. De vrouw moet ook ruim 19.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2808

Bestuur - Vrouw moet parkeerboete toch betalen

12 april - Een vrouw moet toch de parkeerboete betalen die de gemeente Amsterdam haar had opgelegd, omdat zij geen parkeergeld had betaald. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De vrouw vond de parkeerboete onterecht, omdat volgens haar onvoldoende duidelijk was dat op de Bundlaan in Amsterdam Noord met ingang van 1 juli 2018 een betaald parkeren beleid gold. De rechtbank heeft haar geen gelijk gegeven: de strepen van de blauwe zone die gold voor de invoering van het betaald parkeren waren namelijk verwijderd en vlak bij de plaats waar zij haar auto had geparkeerd stond een parkeerautomaat. Hoewel de vrouw niet in de zone woont waar zij geparkeerd stond, maar er af en toe parkeert, had zij dus rekening moeten houden met de mogelijkheid dat het parkeerbeleid kan veranderen. Dat de gemeente pas eind juli 2018 een extra bord heeft geplaatst met uitleg over het (nieuwe) parkeerbeleid maakt dat niet anders.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2548

Bestuur - Fysiek aanraken? Dan geen toelage

15 april - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mocht vier weken lang de toelage van een Afghaanse man van 12,95 euro per week inhouden. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De man had op 6 december 2018 medewerkers van het COA en beveiligingsbedrijf Trigion verhinderd hun werk te doen, onrust veroorzaakt en de medewerkers geïntimideerd door hen fysiek aan te raken. Het COA had daarom de eerdergenoemde maatregel opgelegd. Dat de man zegt dat van “het fysiek aanraken” geen sprake was, weegt niet op tegen de verklaringen van drie medewerkers van het COA en Trigion. Het is niet gebleken dat deze medewerkers een belang hebben bij het geven van een onjuiste voorstelling van zaken. Daarnaast staat ook voldoende vast dat de Afghaanse man zich heeft bemoeid met  het werk van de medewerkers van het COA en Trigion en dat hij kwaad op hen is geworden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2019:3817

Kanton - Kantoorark moet volgend jaar weg

11 april - Het Havenbedrijf Amsterdam mag de huurovereenkomst laten aflopen met een administratiekantoor dat is gevestigd op een ark die aan de Danzigerkade ligt, omdat het geen huurovereenkomst voor onbepaalde tijd is. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Dit betekent dat de huurovereenkomst eindigt in juni 2020. Eerst lag de ark in het Westerdok maar deze moest verhuizen naar de Danzigerkade. Bij het sluiten van de huurovereenkomst voor die ligplaats in de jaren negentig meende het kantoor dat dit een permanente ligplaats zou worden. Die aanname is echter niet op feiten gebaseerd. Dat in een gemeentelijke brief is gesproken over een vaste locatie maakt niet dat het kantoor daaraan een eeuwigdurend recht kan ontlenen. Het Havenbedrijf sloot namelijk steeds nieuwe huurovereenkomsten voor 5 jaar. Ook weegt het belang van het Havenbedrijf dat er een (schaarse) ligplaats vrijkomt zwaarder dan het belang van de administratiekantoor bij de ligplaats.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2609

Kanton - Bol.com kan niet bewijzen wie besteld heeft

12 april - Een man hoeft online winkel Bol.com niet te betalen voor spullen die Bol.com zegt aan hem te hebben geleverd. Bol.com heeft volgens de kantonrechter niet kunnen aantonen dat de man degene is die de spullen heeft besteld. Bol.com had de zaak aangespannen nadat de man weigerde te betalen voor producten die zijn besteld vanaf het account op zijn naam. Tijdens de zitting erkende Bol.com dat het mogelijk is dat iemand anders een account kan hebben aangemaakt op naam van de man of dat een ander iets kan bestellen met een account dat de man wel zelf heeft aangemaakt. Verder kon Bol.com niet bewijzen dat hij de producten heeft ontvangen: uit de gegevens van koeriersservice DHL bleek dat de goederen zijn afgeleverd op een ander adres in Amstelveen dan waar de man zegt te wonen. Hij zei niet te weten wie daar woont of wie die ander is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2728

Civiel - Aannemer moet schilder alsnog betalen

17 april - Een schilder die op verschillende locaties in Amsterdam verfklussen verrichtte voor een Amsterdamse aannemer, heeft van die aannemer nog 28.828 euro aan onbetaalde facturen tegoed. De schilder kreeg na de werkzaamheden en tijdige verzending van zijn facturen niet betaald en startte een procedure. De gedaagde aannemer verscheen echter niet bij de behandeling van de zaak. Hij werd daarop bij verstek veroordeeld tot het betalen van de volledige vordering met rente en kosten. Daartegen kwam de aannemer tijdig in verzet, waarna de zaak alsnog inhoudelijk werd behandeld. Hierbij werd de schilder opnieuw in het gelijk gesteld, maar werd het aan hem te betalen bedrag wel verminderd tot ruim 20.000 euro omdat inmiddels enkele betalingen hadden plaatsgevonden en een deel van zijn vordering niet vast kwam te staan. Daarnaast draait de aannemer op voor de kosten van zowel de verstekprocedure als de verzetprocedure.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2862

Civiel - Geen eredivisiewedstrijden meer in Café ’t Boemeltje

18 april - Café ’t Boemeltje moet stoppen met uitzenden eredivisiewedstrijden. Zo oordeelde de rechter in het kort geding dat de auteursrechthebbenden, Eredivisie Media & Marketing (EMM) en 18 eredivisieclubs, tegen de uitbaatster hadden aangespannen. De licentie van het café was in oktober 2018 ingetrokken vanwege een betalingsachterstand. EMM en de clubs hadden de vrouw gesommeerd te stoppen met het uitzenden van de voetbalwedstrijden en haar een betalingsregeling aangeboden. Zij accepteerde dat, maar betalen deed ze niet. Een deurwaarder constateerde later dat het café nog steeds de eredivisiewedstrijden uitzond. De uitbaatster zei bij de rechter dat zij dacht dat dat mocht, omdat zij een betalingsregeling had afgesloten. Die vlieger ging niet op nu de vrouw niet daadwerkelijk had betaald. Aan het verbod is een dwangsom van 1.000 euro per overtreding verbonden. Ook moet de uitbaatster de proceskosten van bijna 3.500 euro betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:2694

Uitspraken