Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 25 mei 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Celstraf en vrijspraak voor vervoer 52 kilo cocaïne

19 mei - Een 25-jarige man is veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf omdat hij samen met anderen op 11 december 2020 in Amsterdam 52 kilo cocaïne vervoerde in een bestelauto. Een 23-jarige vrouw die met hem meereed, is daarvan vrijgesproken. Hij stelde dat hij wist dat de vracht niet pluis was maar hij dacht dat het om hasj of wiet ging. Daar gaat de rechtbank niet in mee. Uit het dossier bleek namelijk dat hij de tassen met cocaïne samen met anderen in de laadruimte heeft gezet. Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat een organisatie hem onwetend laat rondrijden met een lading die straatwaarde heeft van miljoenen euro’s. Het kan echter niet worden bewezen dat de vrouw van de lading wist. Dat de auto op haar naam staat, verandert daar niets aan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:2512
ECLI:NL:RBAMS:2021:2514

Straf - Celstraf voor belaging en bedreiging

20 mei - Een 34-jarige man is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hij bedreigde en belaagde tussen december 2020 en februari 2021 een Jeugdzorgmedewerkster. Daarnaast bedreigde hij zijn ex-partner en zijn vader en vernielde hij spullen van zijn ex-partner. Hij stuurde de Jeugdzorgmedewerkster zoveel e-mails (zeker 3000) zodat de server overbelast is geraakt. Hij bleef veel bedreigende en beledigende e-mails sturen hoewel hem meermaals is gevraagd daarmee te stoppen. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft en zijn emoties moeilijk kan reguleren. De rechtbank neemt het advies over om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich onder meer laten behandelen en krijgt hij een contactverbod met de Jeugdzorgmedewerkster en zijn ex-partner behalve als het om indirect contact gaat gericht op omgang met de kinderen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:2566

Bestuur - Marokkaan die continu zorg nodig heeft mag voorlopig blijven

20 mei - Een 62-jarige man met de Marokkaanse nationaliteit die sinds 1991 in Nederland verblijft die 24/7 zorg nodig heeft, mag voorlopig blijven. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet zijn zaak opnieuw beoordelen. Die ging ten onrechte uit van een advies van het bureau medische advisering (BMA) van de IND waarin die (Marokkaanse) instellingen noemt die niet toegankelijk zijn. Dat oordeelt de rechtbank. De man lijdt aan een inwendige oogontsteking en suikerziekte waardoor hij vier keer per dag insuline moet inspuiten en slecht ziet. De rechtbank oordeelt dat er concrete aanknopingspunten zijn voor twijfel aan het BMA-advies omdat de genoemde instellingen enkel toegankelijk zijn voor Franstaligen, te duur zijn en bleken te zijn gesloten. Ook is niet gebleken dat de staatssecretaris, gelet op deze negatieve signalen over de toegankelijkheid, zelf contact met deze instellingen heeft opgenomen om de toegankelijkheid te checken.  

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Schadevergoeding na diefstal uit slecht sluitende stalling

17 mei - Een exploitant van een fietsenstalling in De Pijp moet een man wiens racefiets op 24 november 2020 uit die stalling werd gestolen ruim 1.100 euro schadevergoeding betalen. Hij nam namelijk onvoldoende voorzorgsmaatregelen tegen diefstal. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Zo mag bij een afgesloten fietsenstalling minstens worden verwacht dat die ruimte deugdelijk kan worden afgesloten. De exploitant had direct na een andere fietsendiefstal de beveiliging van de stalling moeten controleren, eventuele (nood)maatregelen moeten nemen en de gebruikers informeren. Dat deed hij pas veel later nadat opnieuw twee fietsen waren gestolen. De rechter gaat niet mee in zijn verweer dat hij niet aansprakelijk is op basis van het contract en de algemene voorwaarden. Hij heeft niet aangetoond dat er algemene voorwaarden golden. De schade na de fietsendiefstal is wel goed onderbouwd.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:2499

Kanton - Rijschool moet werknemer vergoeding betalen

17 mei - Een autorijschool in Amsterdam moet een rijinstructeur ruim 4.400 euro bruto aan transitievergoeding en 10.000 euro bruto aan billijke vergoeding betalen. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst met de instructeur omdat de rijschool ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door ondanks herhaalde verzoeken en een veroordelend vonnis niet het volledige loon te betalen. Door de ontstane situatie is zij ziek geworden en kan zij al een jaar niet werken. De rijschool heeft geen re-integratieactiviteiten ondernomen. De rijschool stelde dat ze niet kon betalen vanwege de coronapandemie en omdat de arbeidsongeschiktheidsverzekering nog niet had uitgekeerd. Dat zij in financiële problemen verkeerde, heeft de rijschool echter niet onderbouwd. Vanwege het ernstig verwijtbaar handelen van de rijschool, hoeft de rijinstructeur zich ook niet aan het concurrentie- en relatiebeding te houden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:2565

Civiel - Inzet politiehond geoorloofd; geen recht op schadevergoeding

12 mei - De inzet van een politiehond bij de aanhouding van een man die een winkeldiefstal pleegde was niet onrechtmatig. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De man eiste 100.000 euro schadevergoeding van de politie, omdat de politiehond hem bij zijn aanhouding in zijn rechterarm had gebeten. Hierdoor stelde hij zijn baan te hebben verloren en psychische schade te hebben opgelopen. Volgens de man had hij zich niet verzet bij zijn aanhouding, wilde hij meewerken en was daarom de inzet van de politiehond niet nodig. Daar ging de rechter niet in mee. De politie moest er rekening mee houden dat de man een mes bij zich had en opnieuw een sloot in wilde springen. De man was meermalen gewaarschuwd en volgde de instructie van de hondengeleider niet op. De inzet van politiehond voldeed aan de eisen van de proportionaliteit en subsidiariteit. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Uitbouw dijkwoning in Noord gaat door

18 mei - Een bewoner van een dijkwoning in Amsterdam-Noord mag een uitbouw aan zijn woning maken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De buurman van de bewoner had gevraagd de uitbouw te verbieden omdat hij daardoor minder zon- en daglicht in zijn tuin en woning krijgt. Uit het bezonningsonderzoek, dat de buurman heeft laten uitvoeren, blijkt dat het effect van de uitbouw op de daglicht- en zonlichttoetreding beperkt is. Daarom is geen sprake van onrechtmatige hinder.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:2564

Uitspraken