Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 26 augustus 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor straatroof

21 augustus - Een 22-jarige man krijgt 10 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk omdat hij op 28 april van dit jaar samen met een andere man een straatroof pleegde in Duivendrecht en daarna met de gestolen pinpas heeft gepind. Ook moet hij ruim 2300 euro schadevergoeding betalen. In de strafmaat weegt de rechtbank mee dat hij eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten en in een proeftijd liep toen hij de straatroof pleegde. Vanwege zijn leeftijd en omdat de man een toekomst wil opbouwen legt de rechtbank hem een deels voorwaardelijke straf op. Eerst moet echter worden afgerekend voor de straatroof. Hij moet terug naar de gevangenis en in totaal 6 maanden zitten. Daarna krijgt hij de kans zijn leven een goede wending te geven in het kader van de voorwaardelijke straf. Hij moet zich dan onder meer bij de reclassering melden en meewerken om begeleid te gaan wonen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:6192

Straf - Vrijspraak voor oplichting, celstraf voor witwassen

22 augustus - Twee mannen - van 56 en 40 jaar – zijn vrijgesproken van (poging) tot oplichting van Holland Casino in Amsterdam in april van dit jaar. Op basis van het dossier is niet vast te stellen of een van hen bij het spel Punto Banco inderdaad kaarten verwisselde, zoals het Openbaar Ministerie had gesteld. Op camerabeelden vertonen de mannen weliswaar opvallende handelingen, maar die zijn niet strafbaar. De 56-jarige man krijgt wel 3 maanden gevangenisstraf omdat hij ruim 27.900 euro heeft witgewassen. De rechtbank vindt zijn verklaring dat het geld uit de verkoop van zijn bedrijf vele jaren geleden afkomstig was te weinig concreet onderbouwd en niet verifieerbaar. Over de ruim 3.000 euro cash die bij de 40-jarige waren gevonden, oordeelt de rechtbank dat het bedrag in de omstandigheden van het geval te laag is om op zichzelf een vermoeden van witwassen aan te kunnen ontlenen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:6193
ECLI:NL:RBAMS:2019:6194

Bestuur - Poolse arbeider hoeft WW niet terug te betalen

19 augustus - Een Poolse vrouw die in Nederland WW ontving, hoeft deze niet terug te betalen. Volgens het UWV ontving de vrouw tussen juli 2015 en juni 2016 ten onrechte een uitkering omdat zij buiten Nederland verbleef. Het UWV heeft dat volgens de rechter echter onvoldoende aannemelijk gemaakt. Het UWV baseerde zich op het feit dat de naam van de vrouw op een passagierslijst stond van een bedrijfsbus die op 27 juni 2015 naar Polen vertrok. Bovendien klopten de door de vrouw opgegeven verblijfsadressen niet. De rechtbank vindt dit onvoldoende. De vrouw verklaarde dat haar naam op de buslijst stond omdat ze mee kon reizen naar het hoofdkantoor, vlak bij haar verblijfsadres in Tilburg. Niet is uitgesloten dat het zo is gegaan. Daarnaast stuurde zij de formulieren die naar dat adres waren gestuurd, ingevuld terug. Ook is zij steeds verschenen op gesprekken bij het UWV.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:6079

Bestuur - Werkzaamheden Amstelveenlijn hoeven niet te worden stilgelegd

22 augustus - De werkzaamheden op het terrein Gondel/Turfschip voor de bouw van de Amstelveenlijn kunnen vooralsnog doorgaan. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Omwonenden hadden de burgemeester van Amstelveen gevraagd de aannemer te verbieden op het terrein te werken. Dit vanwege ernstige geluidsoverlast en omdat de aannemer niet over de juiste milieuvergunningen zou beschikken. De burgemeester wees het verzoek af; voor de tijdelijke werkzaamheden zouden de bedoelde vergunningen namelijk niet nodig zijn. De bezwaarprocedure daarover loopt nog, maar de omwonenden stapten naar de voorzieningenrechter om het werk per direct stil te laten leggen. De rechter geeft hen geen gelijk. De burgemeester heeft aannemelijk gemaakt dat er momenteel geen milieuovertredingen plaatsvinden. Bovendien zijn de meest luidruchtige werkzaamheden al afgerond. Ook leidt het stilleggen van de werkzaamheden tot vertraging. Zowel het algemeen belang als de belangen van omwonenden zijn daarmee niet gediend, aldus de voorzieningenrechter. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:6214


Kanton - Pensioenfonds KLM weigerde ten onrechte informatieverzoek

25 juli - Het pensioenfonds van KLM-cabinepersoneel heeft ten onrechte geweigerd aan een pensioengerechtigde - al dan niet digitaal – alle statuten en pensioenreglementen te verstrekken die geldig zijn of waren in de periode dat de gepensioneerde in dienst is bij KLM. Het pensioenfonds heeft tijdens de procedure deze documenten uiteindelijk verstrekt maar moet desalniettemin de volledige proceskosten van ruim 7.000 euro betalen. Dat heeft de kantonrechter geoordeeld. Volgens het pensioenfonds hoefde dat niets te verstrekken omdat de pensioengerechtigde geen expliciete klacht noemde in haar verzoek. Bovendien vond het pensioenfonds dat er geen aanleiding was om te twijfelen dat de opbouw van de pensioenaanspraken van de pensioengerechtigde juist was. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Ook zonder klacht mocht de pensioengerechtigde die documenten opvragen. Zij is de procedure dus terecht gestart.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:5482

Kanton - Huurster mag blijven ondanks productie medicinale wietolie

14 augustus - Een huurster mag in haar sociale huurwoning blijven wonen ondanks dat haar zoon daar 40 cannabisplanten kweekte om er wietolie van te maken tegen zijn pijn als gevolg van leukemie. Ze is namelijk niet tekortgeschoten in haar plichten als huurster. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De rechter verwierp de stelling van woningcorporatie Ymere dat er bij meer dan 5 cannabisplanten sprake is van een bedrijfsmatige plantage en dat dit altijd leidt tot ontbinding van de huurovereenkomst. Hier werd cannabis enkel gebruikt voor medicinale wietolie. Deze kweek stond niet in verband met illegale handel in een verdovend middel. Dat de huurster 8 maanden vertrok uit haar woning in Amsterdam-Centrum toen haar zoon er introk, is evenmin een reden de huurovereenkomst te ontbinden. Daarbij weegt mee dat het een tijdelijke situatie was en dat de zoon tot het gezin van de huurster behoort.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:6190

Civiel - Creditcard te makkelijk verschaft: geen vergoeding

21 augustus - Financiële dienstverlener American Express krijgt de 28.000 euro die zijn uitgegeven op een door haar uitgegeven chargecard niet terug. Dat heeft de rechtbank bepaald. American Express wilde dat de man op wiens naam de kaart stond het uitgegeven geld zou betalen. Maar dat hoeft de man niet te doen, oordeelt de rechtbank: de kaart was namelijk via internet aangevraagd door een kennis van de man – en Amex heeft de identiteit van de aanvrager onvoldoende gecontroleerd, bijvoorbeeld door geen identiteitsbewijs te vragen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:6191

Civiel - Geen fishing expedition voor garnalenvisser

22 augustus - De kort geding rechter gaat niet mee in een ‘fishing expedition’ (hengelen naar bewijsstukken) in de nasleep van het zogenaamde garnalenkartel. In 2013 legde de Europese Commissie een kartelboete op van 27 miljoen euro aan een groot Nederlands garnalenconcern, dat vervolgens failliet ging. De faillissementscuratoren stelden in 2019  een – allang gepensioneerde – bestuurder van het concern aansprakelijk. Om zich in die bodemprocedure te verweren, eiste de voormalige bestuurder inzage in alle informatie van zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars over een schikkingsdeal die zij met de curatoren en andere bestuurders van het concern hebben gesloten. Hij vermoedt een ‘opzetje’, waarbij hij zou zijn benadeeld. De voorzieningenrechter ziet dat opzetje niet en dus hoeven de verzekeraars niet alle informatie te openbaren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:6124

Uitspraken