Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 26 oktober 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

​Straf - Celstraffen voor poging tot moord en medeplichtigheid eraan

23 oktober - Een 33-jarige man is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord en wapenbezit. Op 10 januari 2019 schoot hij het slachtoffer in zijn rug in een parkeergarage in Amsterdam. Een 22-jarige man is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf waarvan 2 jaar voorwaardelijk voor medeplichtigheid aan die poging tot moord. Ook moeten zij ruim 25.000 euro schadevergoeding betalen. De 22-jarige man lichtte de schutter in waar het slachtoffer was zodat die hem kon beschieten. De rechtbank oordeelt dat hij wist waar zijn tip toe kon leiden. Bewijs daarvoor is onder meer een opgenomen gesprek in de gevangenis tussen hem, zijn zus en vriendin. Daaruit bleek dat de 33-jarige man en het slachtoffer een conflict hadden na een mislukte drugsdeal. Het slachtoffer heeft eerder op de 33-jarige man geschoten en die zou hebben gezegd dat zij hem moesten ‘pakken’.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5098
ECLI:NL:RBAMS:2020:5099

Straf - Cel- en taakstraf en rijontzegging na gevaarlijk rijgedrag

23 oktober - Een 32-jarige man is veroordeeld tot 1 dag gevangenisstraf en 120 uur taakstraf en een rijontzegging van 9 maanden omdat hij op 1 juni 2018 als bromfietser met te veel alcohol op een fietser aanreed op de Spaklerweg in Amsterdam door gevaarlijk rijgedrag. Daarnaast maakte hij zich samen met een ander in april 2018 schuldig aan joyriding in Amsterdam-Zuidoost waarbij zij de auto total loss achterlieten. Na de aanrijding verklaarde de 32-jarige man dat hij de fietser over het hoofd had gezien toen hij naar links ging op het fietspad waar hij als bromfietser niet had mogen rijden om naar de rijbaan te gaan. De fietser hield aan het ongeluk een gebroken arm en gescheurde enkelband over. In zijn voordeel weegt mee dat de 32-jarige man spijt heeft betuigd voor zijn gedrag in het verkeer. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5093

Bestuur - Parkeren in de verkeerde zone komt man duur te staan

16 oktober - De gemeente gaf een automobilist terecht een parkeerboete van 65,20 euro, omdat hij had betaald voor de verkeerde parkeerzone. De man parkeerde zijn auto op een plek waar een uurtarief van 2,50 euro geldt. Hij toetste in de parkeerapp echter een parkeerzone in waardoor hij voor 17 minuten parkeren 37 cent moest betalen. Volgens de parkeerder ging het dus niet om de 10-cent-zone. De gemeente stelde maar 10 cent voor het parkeren van de man te hebben ontvangen en dat hij dus voor de verkeerde zone had betaald. De rechter gaat daarin mee. Uit de screenprint van de parkeerapp van de man en uit de gegevens van de scanauto blijkt dat man zich heeft aangemeld in de verkeerde zone. Waarschijnlijk betaalde de man 27 cent voor het gebruik van de parkeerapp. Het is de verantwoordelijkheid van de parkeerder om zich via de parkeerapp in de juiste parkeerzone aan te melden en om zichzelf te informeren over waar welk parkeertarief geldt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5042

Bestuur - Zwervende woonboten moeten wissellocatie verlaten


21 oktober - Twee woonbooteigenaren die met hun woonboten tijdelijk onderdak vonden op een wissellocatie in Amsterdam moeten hun boten verplaatsen. Ondanks het feit dat ze jarenlang werden gedoogd, moesten de woonboten na een procedure met de gemeente vertrekken van hun vorige ligplaats, omdat zij geen vergunning hadden. De gemeente nam toen een inspanningsverplichting op zich om een nieuwe plek voor de woonboten te vinden, maar dat lukte niet. De eigenaren wilden zelf ook niet te lang op de wissellocatie blijven. Zij gaven aan dat de gemeente beter haar best had moeten doen om een nieuwe ligplaats te vinden of te creëren. Daar ging de rechter niet in mee. De gemeente mocht tegen de woonbooteigenaren optreden omdat zij niet voldoen aan de voorwaarden om op de wissellocatie te blijven liggen. De gemeente toonde bovendien aan dat zij zich heeft ingespannen om een nieuwe ligplaats te vinden. Dat dat niet lukte komt niet voor rekening van de gemeente.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5075

Kanton - Geen discriminatie bij niet verlengen arbeidscontract

13 oktober - Arkin, een stichting die gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg aanbiedt, mocht ervoor kiezen de arbeidsovereenkomst van een geestelijke verzorger niet te verlengen. De medewerkster stelde dat Arkin de arbeidsovereenkomst na een jaar niet verlengde omdat zij chronisch ziek is. Daarmee zou Arkin een verboden onderscheid maken. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Er zijn onvoldoende aanknopingspunten om in kort geding aan te nemen dat de medewerkster in een bodemprocedure op dit punt gelijk zou krijgen. Arkin heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de arbeidsovereenkomst niet is verlengd vanwege onvoldoende functioneren. Arkin heeft haar voldoende gelegenheid gegeven om in haar functie te groeien maar dat leverde niet het gewenste resultaat op. Volgens de kantonrechter is het niet aannemelijk dat alle verbeterpunten die met de medewerkster zijn besproken zijn terug te voeren op haar gezondheidstoestand. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5052

​Kanton - Nog geen oordeel over zorgmedewerkers beticht van diefstal

22 oktober - Zorgorganisatie Evean krijgt meer tijd om met meer bewijzen te komen dat twee zorgmedewerkers van een van Eveans verpleeg- en verzorgingshuizen in Amsterdam daar boodschappen zouden hebben gestolen of verduisterd. Evean vroeg om hun arbeidsovereenkomsten te ontbinden omdat er sprake zou zijn van ernstig verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding. Daar gaat de kantonrechter niet mee. Om te kunnen beoordelen of de medewerkers ernstig verwijtbaar handelden, is meer bewijs nodig. Zij betwisten namelijk onder meer de verklaringen van een andere medewerker en een anonieme getuige dat zij boodschappen van hun werk zouden hebben meegenomen om privé te gebruiken. De kantonrechter houdt iedere verdere beslissing aan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5066

Civiel - Roemeense spoorwegmaatschappij moet beslag op treinen opheffen

21 oktober - Het beslag dat de Roemeense spoorwegmaatschappij Ferotrans liet leggen op 48 treinstellen van de NS moet worden opgeheven. Dat bepaalde de voorzieningenrechter. In 2017 kocht Ferotrans de oude treinen van de NS voor ruim 1 miljoen euro, maar haalde ze niet op tijd op. Omdat de treinstellen de NS in de weg stonden, ontbond zij de koopovereenkomst in augustus 2019 en kreeg zo het eigendom van de treinstellen weer terug. Ferotrans was het hier niet mee eens. Zij legde beslag, omdat de spoorwegmaatschappij alsnog de treinen in eigendom wil krijgen. Volgens Ferotrans verzuimde de NS de documentatie voor het transport van de treinen door Duitsland tijdig te leveren. De voorzieningenrechter is van oordeel dat het beslag moet worden opgeheven omdat Ferotrans een redelijke termijn heeft gekregen om de treinstellen op te halen. Bovendien valt het de NS niet te  verwijten dat de papieren voor het transport door Duitsland niet in orde waren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5110

Civiel - Verzekeraar kan januaristormschade aan vliegtuigje niet verhalen

21 oktober - Flevo-Aviation, de verhuurder van de hangar waar een Cessna vliegtuigje gestald stond dat schade opliep door de januaristorm van 2018, hoeft de schade van ruim 27 duizend euro niet te vergoeden aan de Duitse verzekeringsmaatschappij Euro-Aviation. Door de januaristorm, met windsnelheden van wel 140 km/uur, sloeg de overheaddeur van de hangar naar binnen, waardoor de Cessna total loss werd verklaard. De verzekeraar vergoedde de schade aan de eigenaar van de Cessna, maar stelde Flevo-Aviation aansprakelijk op grond van de stallingsovereenkomst. Op basis van deze overeenkomst hoefde de verhuurder echter alleen een stallingsplek te leveren. De verhuurder diende zich te gedragen als een goed huisvader en toonde aan dat de overheaddeur goed was onderhouden. Daarnaast kon niet verwacht worden dat voor een huur van slechts 200 euro per maand een schadeverzekering voor gestalde vliegtuigen inbegrepen was.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:5074

Uitspraken