Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 27 december 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Vrijspraak van diefstal met geweld en steken met mes

7 december - Een 44-jarige man is vrijgesproken van diefstal met geweld van een tablet uit een woning op 30 november 2020 in Amsterdam-Noord. Hij is ook vrijgesproken van het steken van de bewoner met een mes. Het bewijs dat hij bij de feiten betrokken zou zijn, berust voornamelijk op de verklaring van de bewoner. Die heeft echter wisselend verklaard en de betrokkenheid van de 44-jarige man wordt onvoldoende door andere bewijzen ondersteund. Zo is er in de woning en op het mes geen bloed aangetroffen en bleek niet dat hij ook de nacht ervoor in die woning aanwezig was. Op basis van het dossier kan de rechtbank onvoldoende vaststellen wat er zich in daar die nacht afspeelde. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7692

Straf - Celstraf voor steken buurman tijdens worsteling

21 december - Een 56-jarige man is veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk omdat hij op 18 juni van dit jaar in Amsterdam-Centrum een buurman meermaals in zijn liesstreek stak. Ook moet hij ruim 2400 euro schadevergoeding betalen. Hij is vrijgesproken van poging doodslag omdat nergens uit bleek dat hij de opzet had het slachtoffer te doden. Hij is wel veroordeeld voor poging tot zware mishandeling onder meer omdat hij twee vleesmessen uit de keuken pakte en het slachtoffer daarmee meermaals stak tijdens een worsteling in het trapportaal van de woningen. De rechtbank neemt het advies van de reclassering over een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met voorwaarden op te leggen. Hij moet zich onder meer ambulant laten behandelen en mag hij geen contact hebben met het slachtoffer.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7654


Bestuur - Minister mocht warmtekrachtcentrale stil laten leggen

16 december - De minister van Infrastructuur en Waterstaat mocht Vattenfall een last onder bestuursdwang opleggen voor het stilleggen van haar warmtekrachtcentrale in de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2021. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. Vattenfall had van de minister in februari 2018 een watervergunning gekregen voor het onttrekken aan en het weer terugbrengen van water in de Maas via de warmtekrachtcentrale. Deze vergunning is vervolgens door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is vernietigd. De minister heeft daarop in een gedoogverklaring toegezegd vooralsnog af te zien van handhaving onder voorwaarde dat de centrale tijdens het migratieseizoen van de schieraal, een bedreigde vissoort, wordt stilgelegd. Deze voorwaarde heeft Vattenfall overtreden. De rechtbank is van mening dat de minister een zorgvuldige, onderbouwde afweging heeft gemaakt en het ecologische belang zwaarder mocht laten wegen dan de (financiële) belangen van Vattenfall. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7800

Bestuur - Juwelierszaak in West blijft voorlopig gesloten

20 december - Het verzoek van een exploitant van een juwelierszaak in Amsterdam-West om de zaak te heropenen, is terecht afgewezen door de burgemeester. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De burgemeester sloot het pand voor onbepaalde tijd omdat er een ernstig gevaar voor de openbare orde was. De burgemeester verwees daarbij naar twee bestuurlijke rapportages waaruit blijkt dat in 2021 twee explosies en een beschieting hebben plaatsgevonden bij de juwelier. Ook verrichtte de politie in 2021 onderzoek in de woning van de exploitant en haar ex-man omdat zij werden verdacht van witwassen. De burgemeester wees het verzoek om de zaak het heropenen af, omdat het risico op herhaling te groot is. De burgemeester mocht op de informatie van de politie afgaan en uit de rapportages blijkt dat het voldoende aannemelijk is dat, gelet op de aard en de ernst van het incident, het risico op herhaling groot is, aldus de voorzieningenrechter. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7801


Kanton - Leaseauto houden mag en raming vergoeding voor tijd zonder

15 december - Een medewerker van een bank mag nog steeds aanspraak maken op een leaseauto. De toekenning van een leaseauto dient namelijk als arbeidsvoorwaarde te worden aangemerkt. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De medewerker kreeg in 1999 een leaseauto toegewezen. Het leasecontract werd steeds verlengd tot hij in 2013 te horen kreeg dat hij zijn leaseauto in 2015 moest inleveren. Omdat de werknemer voldoende bezwaar maakte tegen de afschaffing van het recht op de leaseauto, kan hij nog steeds aanspraak op een leaseauto maken. Voor de al verstreken periode waarin hij ten onrechte geen leaseauto had, kan hij schadevergoeding vragen. De medewerker mag zijn schade nader begroten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7583

Kanton - Gemeente niet aansprakelijk voor schade gevallen snorfietser

16 december - De gemeente Amsterdam is niet aansprakelijk voor de schade die een Amsterdammer opliep toen hij op 9 juni 2022 met zijn snorfiets van een stenen trap in Osdorp reed en toen viel. Hij reed namelijk in een voetgangersgebied. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Bij zijn val brak hij zijn sleutelbeen en liep meerdere kneuzingen op. Hij stelde dat de weginrichting gebrekkig was omdat er geen waarschuwingsbordje of hekje was. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Voor de vaststelling of sprake is van een voetpad is de aanwezigheid van een verkeersbord niet vereist. De inrichting van de straten en het ontbreken van een verkeersbord daar terwijl eerder op een andere weg wel een verkeersbord stond, maakt dat de snorfietser had moeten weten dat ter plaatse sprake was van een voetgangersgebied. De gemeente schond de zorgplicht niet en hoeft dus niets te betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7350


Civiel - Tesla hoeft ontvangen schadevergoeding niet terug te betalen

21 december - Tesla hoeft een ontvangen bedrag aan schadevergoeding (ruim 60.000 euro inclusief rente en kosten), niet terug te betalen aan een man. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Tesla had de schadevergoeding op grond van een vonnis ontvangen. In die procedure had zij de man als bruiklener van een leenauto aansprakelijk gesteld voor schade hieraan. Nu dat vonnis inmiddels door het gerechtshof is vernietigd, hoeft Tesla niet (terug) te betalen aan de man. De man stelde zich op het standpunt dat er aan het vonnis was voldaan door een betaling die voor althans namens hem,  was verricht door een derde. Uit de omschrijving bij de overboeking van het bedrag bleek dat echter niet en evenmin uit een verklaring van zijn financieel adviseur. Vanwege het gebrek aan een deugdelijke onderbouwing is het bestaan van de gestelde vordering tot terugbetaling aan hem niet voldoende aannemelijk. Daarnaast heeft de man zijn spoedeisend belang bij toewijzing van zijn vordering onvoldoende aangetoond. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7802


Civiel- Beëindiging bankrelatie terecht

21 december - ING mocht de bankrelatie met een vennootschap die adviesdiensten verleent aan een vennootschap die coffeeshops exploiteert, beëindigen en hoeft ook geen nieuwe bankrelatie aan te gaan. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vennootschap heeft onvoldoende toegelicht waarom er hoge contante stortingen in coupures van 500 euro werden gedaan. Ook ontvangt de vennootschap voor de adviesdiensten een zeer hoge managementvergoeding, zonder dat voldoende duidelijk is geworden welke tegenprestatie daar tegenover staat en beschikt de vennootschap over een zakelijke rekening bij een andere bank. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:7691


Uitspraken