Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 27 december 2017

De undefinedundefined Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Kinderen meenemen zonder fiat Jeugdzorg bestraft

18 december - Een 40-jarige vrouw is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 maanden (waarvan 2 maanden voorwaardelijk). De vrouw nam haar drie minderjarige kinderen die onder toezicht stonden en uit huis geplaatst waren zonder toestemming van Jeugdzorg mee. Nadat een gesprek bij Jeugdzorg met de vader van een van haar kinderen escaleerde, vluchtte zij naar België. Tot de dag van haar aanhouding wilde zij niet zeggen waar haar kinderen waren. De rechtbank houdt er rekening mee dat de vrouw een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft en in het kader van de schorsing van de voorlopige hechtenis een enkelband heeft moeten dragen. In haar voordeel weegt mee dat zij zich nadat haar voorlopige hechtenis was geschorst aan alle afspraken heeft gehouden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9645

Straf - Trio veroordeeld voor gewelddadige overvallen

21 december - Drie mannen (van 31, 35 en 41 jaar) zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen voor meerdere misdrijven. Zo hebben de 41-jarige en de 35-jarige man in 2015 in Amsterdam-Zuidoost een brasserie bij een golfbaan overvallen. Zij bedreigden de slachtoffers met een vuurwapen en zijn er met de kluis vandoor gegaan. De 35-jarige en 31-jarige man zijn veroordeeld voor een gewelddadige overval in Amsterdam-Oost in 2015. Daarbij liep het slachtoffer een hoofdwond op. De 35-jarige man is ook gestraft voor het bezit van een aanvalsgeweer met munitie. Hij is het zwaarst gestraft: 5 jaar gevangenisstraf. De 31-jarige is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. De 41-jarige is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Ook moeten schadevergoedingen worden betaald variërend van 1.500 euro tot ruim 2.900 euro. Alle drie zijn ze vrijgesproken van het deelnemen aan een criminele organisatie.

Lees de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9591
ECLI:NL:RBAMS:2017:9596
ECLI:NL:RBAMS:2017:9600

Bestuur - Rechtbank zorgt voor procedurele gelijkheid

19 december - Om te waarborgen dat de procedurele gelijkwaardigheid van partijen niet zou worden geschonden, heeft de rechtbank in de zaak van een Sierra Leoonse illegaal een deskundige ingeschakeld, ondanks dat er al een deskundigenrapportage in opdracht van de IND was gedaan. Volgens de rapportage van de IND kon de man ondanks zijn medische problemen worden uitgezet en was er dus geen reden om hem uitstel van vertrek uit Nederland te verlenen. De man vocht dat aan bij de rechtbank. Hij kon wel brieven van zijn behandelaars – die het niet eens waren met de rapportage van de IND – overleggen, maar hij kon geen volledig medisch tegenadvies betalen. Om de gelijkheid van partijen te herstellen heeft de rechtbank zelf een onafhankelijke deskundige ingeschakeld. Die was van mening  dat de rapportage van de IND niet juist was en die mening heeft de rechtbank gevolgd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9597

Bestuur - Shell mag laadpalen plaatsen bij De Andel

22 december - De minister van Infrastructuur mocht Shell een vergunning verlenen voor het plaatsen van 2 extra laadpalen bij benzinestation De Andel op de rijksweg A12 bij Gouda. Dat heeft de rechtbank bepaald. Concurrent Fastned, die daar al sinds 2014 laadpalen voor elektrische auto’s heeft staan, had daar tegen geprotesteerd. Volgens Fastned zou de verkeersveiligheid te veel worden aangetast door die extra laadpalen. Maar daarover kan de rechter niet oordelen. De wet biedt de rechter in deze procedure alleen de ruimte te oordelen over een belang van Fastned – en de verkeersveiligheid is geen belang van Fastned, die heeft alleen een concurrentiebelang. Fastned had ook geklaagd dat het beleid van de minister niet toelaat dat er meerdere oplaadstations op één parkeerplaats komen. Daarop heeft de rechter in een eerdere uitspraak (van 8 december) echter al geoordeeld dat het beleid dat wel toelaat.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9630

Kanton - Woning minder energiezuinig dus lagere huur

15 december - Oud-huurders van een woning in de Jordaan hoeven flink minder huur te betalen omdat een deskundige heeft vastgesteld dat de woning minder energiezuinig is dan eerder werd aangenomen. Hierdoor krijgt de woning minder punten in het stelsel om de huurprijs te bepalen. De huurprijs daalt van 1.500 euro naar 686,94 euro per maand en valt hierdoor niet langer boven de liberalisatiegrens. In de oorspronkelijke energie-index waren besparende maatregelen aangenomen die niet daadwerkelijk waren uitgevoerd. Inmiddels zijn de huurders uit de woning vertrokken. Zij moeten nog wel ruim 5.500 euro aan achterstallige huur betalen. De verhuurder op zijn beurt moet de kosten betalen van het onderzoek van de deskundige (450 euro). Dat heeft de kantonrechter bepaald.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9481

Kanton - Geen tweede fiets met korting

22 december - Een man die online een fiets bestelde met een kortingscode van een vriend krijgt die niet met korting geleverd omdat zijn vriend de korting al verzilverd had . Dat heeft de kantonrechter bepaald. De webwinkel Fietsenwinkel.nl sponsorde een loterij van een voetbalvereniging met drie waardebonnen van 250 euro. Een van de winnaars verzilverde zo’n waardebon toen hij een fiets aanschafte. Daarna gaf hij die kortingscode aan zijn vriend die ook een fiets met korting bestelde. Dat de code werkte toen hij bestelde, maakt niet dat hij die korting kan claimen. Daarbij weegt mee dat de kortingscode op een handgeschreven briefje stond. Hij had moeten weten dat het een al gebruikte code was, oordeelt de rechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9637

Civiel - SBS mag man niet herkenbaar in beeld brengen

15 december - Het televisieprogramma Stegeman op de Bres (uitgezonden op SBS6) mag een man niet herkenbaar in beeld brengen en ook mag zijn volledige naam niet worden genoemd. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Het programma besteedt voor de tweede keer aandacht aan de man omdat hij in verband kan worden gebracht met oplichtingspraktijken. Hij zou onder valse naam huurovereenkomsten aangaan en in het gehuurde illegale praktijken ontplooien. SBS6 wil de man in het programma herkenbaar in beeld brengen en zijn volledige naam wordt genoemd. De man vorderde daarom in kort geding een uitzendverbod vooraf. Dit wordt niet toegewezen. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat het privacybelang van de man zwaarder weegt dan de persvrijheid van het televisieprogramma, daarom moet hij, net als bij de eerste uitzending, onherkenbaar worden gemaakt en mag zijn volledige naam niet worden genoemd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9593

Civiel - Vonnis over islamitische stichting van tafel

20 december - De rechtbank vernietigt een eerder vonnis in een al jaren slepend geschil tussen de bestuursleden van de islamitische stichting ISMW. De rechtbank is het eens met 3 van die bestuursleden dat het eerdere vonnis niet in stand kan blijven nu de 3 bestuursleden niet de gelegenheid hebben gehad in de aan het vonnis voorafgaande procedure verweer te voeren namens de stichting. De dagvaarding in die procedure – waarin werd aangestuurd op het vertrek van de 3 bestuursleden – was uitgebracht aan een ander bestuurslid. Daardoor wisten de 3 bestuursleden niet van de procedure af en werd het voor hun ongunstige vonnis gewezen in hun afwezigheid – bij verstek, zoals dat heet. Dat verstekvonnis is nu dus teruggedraaid. Omdat de 3 bestuurders pas na het verstrijken van de wettelijke verzettermijn op de hoogte zijn geraakt van het verstekvonnis hebben zij strikt genomen te laat verzet ingesteld. Dat vindt de rechtbank onder de gegeven omstandigheden geen bezwaar.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9580

Uitspraken