Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 27 maart 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Tbs met voorwaarden na met auto inrijden op fietsers

22 maart - Een 41-jarige vrouw is veroordeeld tot tbs met voorwaarden en een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel omdat zij op 1 augustus 2022 in Amsterdam-Centrum op klaarlichte dag met haar auto op het fietspad inreed op 4 fietsers en vervolgens is doorgereden. Uit het psychiatrisch rapport blijkt dat zij onder meer lijdt aan een borderline persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank neemt het advies van de deskundigen over om haar volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren voor haar gepleegde daden. Zij is niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging in verband met haar psychische toestand op dat moment. Bij de oplegging van tbs met voorwaarden neemt de rechtbank alle voorwaarden over die de reclassering adviseerde. Zo moet zij zich onder meer ambulant laten behandelen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1600

Straf - Taakstraf voor diefstal samen met anderen van ouderen

23 maart - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 120 uur taakstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk onder meer omdat hij in oktober 2021 in Amstelveen en een maand later in Amsterdam samen met een ander van flink oudere mensen stal door middel van het gebruik van gestolen pinpassen. De rechtbank rekent hem dit met name aan, omdat deze ouderen tot een kwetsbare groep mensen in de samenleving behoren. Bovendien heelde hij in september 2021 een bankpas. Naast de taakstraf moet hij ruim 460 euro schadevergoeding betalen. De slachtoffers trapten in een babbeltruc. Omdat er echter onvoldoende bewijs is dat hij daarbij een rol speelde, is hij vrijgesproken van oplichting. Uit het reclasseringsrapport blijkt onder meer dat hij zijn best doet zijn leven op de rit te krijgen. Omdat de rechtbank het belang daarvan onderschrijft en omdat hij jong is, oordeelt de rechtbank dat een hoge taakstraf passend is. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1714

Bestuur - Bouw van hotel in de gemeente Aalsmeer van de baan

17 maart - De gemeente Aalsmeer mocht de vergunning die was verleend voor het bouwen van een hotel in Aalsmeer, intrekken. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het bedrijf dat de vergunning had aangevraagd, heeft niet tijdig gebruik gemaakt van die vergunning en evenmin aannemelijk gemaakt dat zij dit binnenkort alsnog zal doen. Weliswaar had het bedrijf al activiteiten ontplooid voor het mogelijke gebruik van het te bouwen hotel voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten, maar dit waren geen bouwactiviteiten. Het belang van het bedrijf ten aanzien van de 400.000 euro aan betaalde leges weegt onvoldoende op tegen de door de gemeente te behartigen belangen. Het bedrijf heeft verder niet aannemelijk gemaakt dat de gevolgen van het intrekken van de vergunning onevenredig zijn in verhouding tot de daarmee te dienen doelen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1675

Bestuur - Streep door boete voor verzaken meldplicht bij vakantieverhuur

20 maart - Het is onredelijk dat de gemeente Amsterdam bij een eerste overtreding van de meldplicht een maand na de wijzigingen in de regelgeving hierover aan verhuurders een boete van 3.000 euro heeft opgelegd. Dit heeft de rechtbank geoordeeld in twee zaken van verhuurders die zich met zo’n boete zagen geconfronteerd. De verhuurders beschikten wel over een vergunning voor vakantieverhuur, maar daarin was niet opgenomen wat het gevolg van het niet nakomen van de meldplicht zou zijn. Dit had naar het oordeel van de rechtbank wel gemoeten wanneer het gaat om dergelijke hoge boetes. Verhuurders had een langere termijn moeten worden vergund om bekend te raken met de nieuwe regels en de sancties bij overtreding daarvan, voordat de gemeente hen een boete kon opleggen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1676,
ECLI:NL:RBAMS:2023:1677                        

Kanton - Inboedel terug en kans te bewijzen dat huur is betaald

10 maart - Een man die een kamer in zijn huurwoning in Amsterdam verhuurde aan een man en zijn minderjarige dochter moet de inboedel die hij onder zich hield omdat de kamerhuur niet zou zijn betaald, teruggeven. Doet hij dat niet dan kan de dwangsom oplopen tot maximaal 13.340 euro. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Naar aanleiding van de tegenvordering tot betaling van de huurachterstand betoogde de huurder dat hij de maandhuur van 500 euro tussen oktober 2018 en februari 2021 contant heeft betaald maar dat bestreed de verhuurder. Daarom is het nu aan de huurder om te bewijzen dat hij heeft betaald. De kantonrechter houdt iedere verdere beslissing aan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1391

Kanton - Lager voorschotbedrag water en energie voor huurder

14 maart - Een huurder van een appartement in Amsterdam hoeft per 1 december 2021 maar 128 euro te betalen als verlaagd voorschotbedrag voor de nutsvoorzieningen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Volgens de kantonrechter is het noch in het belang van de huurder noch van de verhuurder dat de kantonrechter oordeelt over de redelijkheid van de eerdere uitspraak van de Huurcommissie over de servicekosten. De kantonrechter volgt de cijfers van de rapporteur van die Huurcommissie aan de hand van de punten die de verhuurder en huurder daar aan de orde hebben gesteld. Zo weegt mee dat de huurder geen eigen meter heeft en anderen - onder meer een aannemer, de verhuurder zelf en de buren die de fietsenstalling in het pand gebruiken - energie en water gebruiken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1457

Civiel - Geen verdere rehabilitatie voor voetbalvader

22 maart - De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van de vader van een jeugdspeler van een Amsterdamse voetbalclub in kort geding afgewezen. De vader vond dat hij onvoldoende was gerehabiliteerd na een conflict met de club. Zijn toen 11-jarige zoon had geklaagd over intimiderend gedrag van een trainer en de vader op zijn beurt over de afhandeling daarvan. De club heeft vervolgens de vader maandenlang de toegang tot het sportpark ontzegd; een onterechte maatregel, vond zij achteraf ook zelf. De club bood haar excuses aan en verzond een rehabilitatietekst. Volgens de voetbalvader te laat en naar te weinig geadresseerden. Ook zou de club, in strijd met de afspraken, onvoldoende onderzoek hebben gedaan. De rechter oordeelde anders. Zoonlief speelt nog steeds bij de club, inmiddels weer met plezier. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1609

Civiel - Verzekeraar hoeft niet te betalen voor gezonken jacht bij Ibiza

22 maart - De rechtbank oordeelt dat een verzekeraar niet hoeft uit te keren na het zinken van een luxe motorjacht voor de kust van Ibiza. Door de Nederlandse jachtbouwer was voor het gebruik van het jacht in Europa een verzekering afgesloten voor een bedrag van 1.250.000 euro. Omdat het jacht naar de Verenigde Staten werd gebracht had de jachtbouwer het tijdelijk uit de dekking gehaald. Op het moment dat het jacht na terugkeer uit de Verenigde staten voor de Spaanse kust zonk, was de verzekering nog niet hervat. De jachtbouwer had wel gevraagd om de verzekering te hervatten, maar daar was de verzekeraar niet mee akkoord gegaan. Om die reden hoeft de verzekeraar niet uit te keren voor de schade van het gezonken jacht en evenmin voor gemiste charterinkomsten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:1709 

Uitspraken