Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 28 februari 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied

Straf - Vrijspraak van voorbereidingen voor moordaanslag

25 februari - Een 23-jarige man is vrijgesproken van voorbereidingshandelingen voor een moordaanslag tussen februari en maart 2021 in Amsterdam-Nieuw-West. Dat hij opzettelijk een moord voorbereidde kan niet worden bewezen. Uit het dossier kan worden afgeleid dat hij een baken onder een auto plakte en een simkaart in het baken installeerde. Hij wist dus dat de auto zou worden gevolgd. Het dossier bevat echter geen bewijs dat hij wist van een plan om iemand te liquideren. Ook voor zogenoemd voorwaardelijk opzet is onvoldoende bewijs. Daarvan was sprake geweest als hij bewust de aanmerkelijke kans had aanvaard dat het baken en de telefoon zouden worden gebruikt bij een moord.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:786

Straf - Veroorzaken explosie vanaf bedrijventerrein Velsen-Noord beboet

25 februari - Een bedrijf op een bedrijventerrein in Velsen-Noord is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 5000,- euro omdat het bedrijf op 28 juli 2019 niet heeft voorkomen dat er bij het gieten van het restproduct slakken een explosie heeft plaatsgevonden. Het bedrijf had op grond van de vergunning het bedrijfsproces zodanig moeten organiseren dat een dergelijke explosie niet kon plaatsvinden. Dat dit op die datum niet op orde was is kwalijk. Dat enig opzet in het spel was is echter niet bewezen. Ook is niet gebleken dat door deze enkele overtreding mens, dier of milieu, concreet nadeel heeft ondervonden en verder speelt mee dat het feit inmiddels ruim 2,5 jaar geleden plaatsvond. Aan het bedrijf was ook verweten dat zij bij het opslaan en het overslaan van goederen op meerdere data ontoelaatbare emissies had veroorzaakt. De rechtbank is echter van oordeel dat de tenlastegelegde voorvallen geen betrekking hebben op het opslaan of overslaan van goederen, zodat van deze feiten vrijspraak volgt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:819

Bestuur - Woonboot verkeert in slechte staat en moet uit het water

18 februari - De gemeente Amsterdam heeft terecht bevolen dat een woonboot in het Centrum verwijderd moet worden uit de openbare wateren, omdat deze een gevaar is voor de veiligheid en gezondheid van personen. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. De woonboot verkeert in een zeer slechte staat. Zo staat er water onder de vloer van het stalen casco, zijn de houten kozijnen van de ramen verrot, is de waterleiding onvoldoende geïsoleerd, zijn er ratten aanwezig, is sprake van ernstige schimmelvorming en werkt de afvoer van de riolering onvoldoende. De rechter meent dat de gemeente in zijn algemeenheid aan het belang van het veilig kunnen bewonen van woonboten een groter gewicht kon toekennen, dan aan het belang van de eigenaar bij behoud van de bestaande situatie. De rechter acht de opgelegde last niet buiten proportioneel.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:783

Bestuur - Publicatie rapport Haga Lyceum mag; die over Stichting niet

24 februari - De onderwijsinspectie mag het kwaliteitsonderzoekrapport van het Cornelius Haga Lyceum (CHL) openbaar maken, maar het herstelonderzoekrapport van Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland (SION) niet. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld in een zaak die SION had aangespannen. De onderwijsinspectie heeft in september 2021 (opnieuw) onderzoek uitgevoerd bij SION en het CHL. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in een herstelonderzoekrapport, een kwaliteitsonderzoekrapport en een samenvattend rapport voor de ouders. SION is het niet eens met de conclusies van de onderwijsinspectie en wil daarom niet dat de rapporten openbaar worden gemaakt. De rechter is ten aanzien van het herstelonderzoekrapport van oordeel dat dit vooralsnog niet openbaar gemaakt mag worden, omdat het inhoudelijke oordeel hierover bij de civiele rechter afgewacht moet worden. Nu SION geen argumenten heeft gericht tegen de inhoudelijke beoordeling van de kwaliteit van het onderwijs, ziet de rechter geen aanleiding om het kwaliteitsonderzoek-rapport en het definitief samenvattend rapport voor ouders niet openbaar te maken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:820

Kanton - Huurders krijgen onterechte administratiekosten terug

14 februari - Woningcorporatie Rochdale moet twee Amsterdamse huurders 186,50 euro terugbetalen van de 200 euro die Rochdale in rekening bracht aan administratiekosten bij het afsluiten van de huurovereenkomst. De huurders waren namelijk enkel akkoord gegaan met de 13,50 euro die het maken van een naamplaatje kostte. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De overige genoemde werkzaamheden die Rochdale in rekening bracht – onder meer het uitvoeren van bezichtigingen en controleren van huurdersinformatie – vallen namelijk onder woningexploitatie. Het zijn geen werkzaamheden waarvan huurders profiteren zoals bedoeld in een arrest van de Hoge Raad. Dit betekent dat het onredelijk is die werkzaamheden als kostenpost op te voeren waarvoor huurders moeten betalen. Daarom hoeven de huurders alleen het naamplaatje te betalen en moet Rochdale ook de proceskosten betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:750

Bestuur - Bruidspaar onverzekerd: tussenpersoon moet schade vergoeden

18 februari - Een online platform voor evenementen moet een bruidspaar ruim 9.900 euro betalen voor de schade die zij leden omdat voor hun bruiloft geen verzekering was afgesloten. Deze bruiloft in een kasteeltje bij Den Bosch in 2022 kon niet doorgaan. Het bruidspaar had via het platform een verzekering aangevraagd, maar ondanks een bevestigingsbericht op het platform bleek achteraf dat de verzekering niet was afgesloten. Het platform stelde dat het bruidspaar de verzekering had aangevraagd voor een andere datum (in 2020) zodat er sowieso niet zou zijn uitgekeerd. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Op het platform bleek namelijk ook een bevestiging te staan van de verzekering voor de gewijzigde huwelijksdatum. Het bruidspaar mocht op die bevestiging vertrouwen. Daarom moet het platform de schade vergoeden, bestaande uit de uitkering die de verzekeraar zou hebben gedaan.

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:749

Civiel - Geen recht op partnertoeslag AOW is niet de fout SVB

23 februari - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) valt niet te verwijten dat een man niet op tijd een AOW-partnertoeslag heeft aangevraagd. Dat heeft de civiele rechter geoordeeld. De man had sinds eind 2014 een AOW-uitkering. Toen zijn vrouw in 2021 stopte met werken, was zij nog te jong voor een eigen AOW-uitkering. De man vroeg daarom AOW-partnertoeslag aan. Echter alleen mensen die al in 2014 die toeslag kregen, behielden dat recht daarna. De bestuursrechter gaf de SVB gelijk. De man vindt dat SVB hem had moeten informeren dat 2014 zijn laatste kans was om de toeslag aan te vragen. Zijn vrouw zou dan toen al zijn gestopt met werken. De civiele rechter oordeelt dat de SVB niets te verwijten valt. De man had kunnen weten dat de AOW-wet was gewijzigd, omdat hierover genoeg was bekendgemaakt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:751

Uitspraken