Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 28 februari 2025

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Meermaals steken met mes bestraft

27 januari - Een 42-jarige man is veroordeeld tot 180 dagen gevangenisstraf waarvan 164 dagen voorwaardelijk en 200 uur taakstraf omdat hij op 30 augustus 2023 in Amsterdam-West een man onder meer in zijn zij en onderrug stak. Zij hadden al langer contact op social media waarin beiden zich kennelijk beledigd voelden door de video’s en opmerkingen (comments) van de ander. Toen is afgesproken elkaar live te ontmoeten waarbij de 42-jarige man het slachtoffer direct aanviel. In het ziekenhuis moesten de wonden worden gehecht. In de strafmaat weegt positief mee dat de 42-jarige man zijn leven heeft veranderd. Zo gebruikt hij geen wiet meer en heeft hij de geboden hulp van de reclassering aanvaard. Als bijzondere voorwaarden moet hij wel onder meer meewerken aan middelencontrole en geldt een contactverbod met het slachtoffer.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:1242

Bestuur - Herbeoordelen informatieverzoek ontmoedigingsbeleid vereist

27 februari - Nederland voert vanaf 2006 het beleid om Nederlandse bedrijven te ontmoedigen om zaken te doen in of met Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden. De stichtingen Onderzoek Multinationale Ondernemingen en The Rights Forum hebben een verzoek bij de minister van Buitenlandse Zaken ingediend op grond van de Wet open overheid (WOO). Gevraagd is om informatie over dit ontmoedigingsbeleid en in het bijzonder of organisaties zijn ontmoedigd om zaken te doen in Israëlische nederzettingen, op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en/of de bezette Syrische Golanvlakte of met bedrijven die daar gevestigd of actief zijn. De rechtbank oordeelt dat de minister te veel informatie heeft geweigerd openbaar te maken en heeft hem opgedragen opnieuw te beslissen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:1314

Kanton - Verhuurder moet funderingsrapport aan huurder verschaffen

11 februari - De verhuurder van een fietsenwinkel in Amsterdam-Oost moet de huurder van de fietsenwinkel het rapport over de staat van de fundering van het pand verstrekken omdat de huurder een rechtmatig belang daarbij heeft. Dat heeft de kantonrechter bepaald in een al langer lopend geschil tussen de verhuurder en de huurder over herstelwerkzaamheden na brand. Die brand ontstond in de accu van een fiets die ter reparatie was aangeboden. In een eerder kort geding (zie nieuwsbrief 8 november 2024) is de verhuurder veroordeeld tot herstel binnen een zekere termijn. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:671

Civiel - Mededeling over ongelukkig geformuleerde zin in column

27 februari - De voorzieningenrechter heeft De Telegraaf veroordeeld om zowel op haar website als in haar papieren krant een mededeling te plaatsen. Aanleiding voor deze zaak was een column die is geplaatst in De Telegraaf van 18 januari 2025. In die column stond een ongelukkig geformuleerde zin die de gemiddelde lezer bij oppervlakkige lezing anders zal lezen dan bedoeld. Die verkeerde lezing kan de indruk wekken dat de Stichting Federatie Islamitische Organisaties (FIO), een koepel van 25 Haagse moskeeorganisaties, is gelieerd aan Hamas. Dit impliceert een ernstige beschuldiging van betrokkenheid bij terrorisme en antisemitisme, waar FIO zich terecht verre van wil houden. Om verdere schade aan de zijde van FIO te beperken moet De Telegraaf de mededeling plaatsten dat de columniste uitdrukkelijk niet heeft bedoeld dat FIO een aan Hamas gelieerde organisatie is. De overige uitlatingen waar FIO bezwaar tegen heeft gemaakt vallen onder de vrijheid van meningsuiting van de columniste. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:1264

Uitspraken