Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 29 april 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Tbs met voorwaarden na steken en bedreigen tijdens psychose

23 april - Een 20-jarige man is veroordeeld tot tbs met voorwaarden omdat hij op 13 augustus 2023 in Amsterdam onder meer iemand met een mes stak en anderen bedreigde terwijl hij psychotisch was. Hoewel wat hij deed strafbaar is, is hij voor zijn daden niet strafbaar omdat hij psychotisch was en ontslaat te rechtbank hem van rechtsvervolging daarvan. Hij moet zich wel aan de voorwaarden van de tbs houden. Die variëren van opname in een forensisch psychiatrisch centrum als de reclassering dat nodig vindt voor een time-out of opname in een zorginstelling tot ambulante begeleiding. Ook mag hij geen drugs en alcohol gebruiken en moet hij meewerken aan controle daarop. Ook krijgt hij een locatie- en contactverbod met zijn slachtoffers en moet hij schadevergoedingen betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2350

Bestuur - Sluiten horecazaken terecht: algemeen belang doorslaggevend

19 april - De burgemeester van Amsterdam heeft terecht drie horecagelegenheden in Amsterdam gesloten vanwege dreigingen richting (de familieleden van) de exploitanten. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De burgemeester had na het bestreden besluit een nieuw standpunt ingenomen, namelijk dat de sluitingen niet voor onbepaalde tijd, maar voor drie maanden bevolen hadden moeten worden. Uitgaande van dit standpunt waren de sluitingen, anders dan de exploitanten van de drie horecagelegenheden aanvoerden, in overeenstemming met de beleidsregels en niet onevenredig, onder meer niet omdat de pandsluitingen als doel hadden gevaren voor de openbare orde te voorkomen. Dat doel vindt de rechtbank gerechtvaardigd. Gelet op de dreiging en incidenten in het verleden mocht de burgemeester het algemeen belang (bij sluiting) doorslaggevend achten. 

Lees de volledige uitspraa:


Kanton - Herplaatsingsinspanning onvoldoende: overeenkomst duurt voort

18 april - De kantonrechter wijst het verzoek van Adidas af om de arbeidsovereenkomst met een Amsterdamse werknemer, wiens functie wegens een reorganisatie was verhuisd naar Porto, te ontbinden. Daarbij weegt onder meer mee dat Adidas zich onvoldoende heeft ingespannen om de werknemer, die lijdt aan een bipolaire stoornis, passend werk aan te bieden. Werknemer heeft aangegeven dat hij niet naar Porto wil maar graag wil blijven werken bij Adidas. Adidas heeft hem echter geen enkele passende functie (met scholing) aangeboden terwijl er wel retailfuncties beschikbaar zijn binnen de groep waarvan Adidas onderdeel uitmaakt. Zijn ongepaste opmerkingen tijdens het herplaatsingsproces zijn inherent aan zijn stoornis en zijn ook onvoldoende om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bovendien heeft hij daarvoor zijn excuses aangeboden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2213


Kanton - Getir bij pensioenfonds levensmiddelen en moet betalen

23 april  - Getir is exploitant van (virtuele) winkels waarin, zij vanuit haar eigen onderneming, levensmiddelen verkoopt. Daarom valt zij per 2 mei 2021 onder de werkingssfeer van het verplichtstellingsbesluit van het bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf (BPFL). Vanaf die datum moet Getir pensioenpremie betalen van werknemers die in dienst zijn (geweest) en hun gegevens verstrekken. Getir moet datzelfde doen voor overgenomen branchegenoot Gorillas per 20 november 2020. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Loonbedragen en arbeidsdagen zijn anders dan Getir aanvoerde niet bepalend. De aard van het bedrijf is de verkoop van levensmiddelen en zij verkoopt en levert die aan klanten via snelle bezorging. Met verkoop van levensmiddelen wordt ook omzet gemaakt. De andere bedrijfstakpensioenfondsen waar Getir naar eigen zeggen mogelijk onder kan vallen, hebben schriftelijk bevestigd dat dit niet zo is. Getir mag op die mededelingen vertrouwen. Ook lichtte Getir niet inhoudelijk toe waarom de werkingssferen zouden overlappen.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2312
ECLI:NL:RBAMS:2024:2313


Civiel - Totaal 6.000 euro achterstand te min voor veiling woning

22 april - De voorzieningenrechter steekt een stokje voor de executieverkoop van een Rotterdams appartement. De Vereniging van Eigenaren (VvE) startte die verkoop maar de hypotheekbank nam die over. De appartementseigenaar blijkt cognitief beperkt, staat inmiddels onder beschermingsbewind en krijgt begeleiding vanuit de gemeente. Volgens zijn hulpverleners zal zijn financiële situatie in mei zijn gestabiliseerd middels woonkostentoeslag en bijzondere bijstand voor de achterstand aan de bank (een kleine 2.000 euro), waarna betalingsregelingen kunnen worden getroffen. De financiële problemen lijken daarmee oplosbaar. Gelet op het grote belang van de man om zijn woning te houden, gezien de heersende woningnood, had de bank niet zonder meer de executie mogen overnemen. Zij had, als deskundige partij, kritischer moeten zijn op de reden die de VvE gaf: dreigend verlies van preferentie - een voorrangspositie bij schulden -, voor beginnen van de openbare verkoop. Die reden overtuigt op het eerste gezicht namelijk niet. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2339

Uitspraken