Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 29 augustus 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Openlijk geweld samen met anderen rond Ajaxduel bestraft

10 augustus - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk  en 240 uur taakstraf omdat hij op 15 maart 2022 samen met anderen onder meer ME’ers en beveiligers probeerde zwaar te mishandelen en openlijk geweld pleegde rond de wedstrijd tussen Ajax en Benfica. Hij maakte deel uit van de menigte die de deur van de Johan Cruijff Arena bestormde om die te forceren. Hij stak met een stalen glaslat door de vernielde deur en gooide die glaslat en een brandende fakkel naar binnen.  In de straf weegt in zijn voordeel mee dat hij zich bij de politie meldde toen hij hoorde dat hij werd gezocht en spijt betuigde aan een ME’er in een mediationtraject. Als bijzondere voorwaarden mag hij onder meer niet meer bij Ajaxwedstrijden zijn en niet in Amsterdam komen als Ajax thuiswedstrijden speelt. Ook moet hij ruim 1.900 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4996

Straf - Tbs na met mes steken en stelen tijdens psychose

24 augustus - Een 22-jarige man is ontslagen van rechtsvervolging voor onder meer een diefstal en steken met een mes op 7 december 2021 in Amsterdam-Centrum. Hij was namelijk psychotisch toen hij dat deed. Hij is veroordeeld tot tbs met voorwaarden. Zijn psychotische stoornis heeft tot ernstige strafbare feiten geleid en bepaalt het recidivegevaar. De rechtbank sluit zich aan bij de adviezen dat een klinische behandeling noodzakelijk is. Er is eerder geprobeerd hem te behandelen en begeleiden maar dat is steeds mislukt omdat hij dat afhield of naar het buitenland vertrok. Hij moet forensisch worden behandeld zodat er voldoende aandacht aan preventie van delicten kan worden besteed. Ook moet hij ruim 12.000 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4949

Bestuur - Gebrekkig besluit over studiefinanciering vernietigd

22 augustus - De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet opnieuw beslissen op een verzoek van een studente om het inkomen van haar vader buiten beschouwing te laten bij de vaststelling van haar aanvullende studiebeurs. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De minister wees dit verzoek af zonder onderzoek naar de feiten. De studente had moeten worden begeleid, zodat zij de vereiste gegevens kon verzamelen om haar verzoek mee te onderbouwen. Ook heeft de minister de afwijzing niet goed gemotiveerd doordat is beslist op basis van een gebrekkige samenvatting van informatie verstrekt door de studente. Het had aan de studente moeten worden uitgelegd welke informatie ontbrak en wat zij zou kunnen doen om haar verzoek beter te onderbouwen. Zij moet hier nu alsnog in de gelegenheid worden gesteld. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5014

Kanton - Advies Geschillencommissie over honorarium vernietigd

4 augustus - Een advocaat hoeft Amsterdammers die hij bijstond in een conflict over een gezamenlijke muur zijn honorarium – ruim 16.000 euro – niet terug te betalen. De kantonrechter vernietigt het onvoldoende gemotiveerde advies van de Geschillencommissie Advocatuur dat hem daartoe veroordeelde. Dat advies was mede gebaseerd op de uitspraak van het Hof van Discipline, waarbij de advocaat voorwaardelijk geschorst werd, dat hij niet zo zorgvuldig was geweest als van een advocaat mag worden verwacht. Het advies van de geschillencommissie houdt geen stand. Zij week af van wat was gevorderd zonder partijen daarover eerst te horen, en heeft nagelaten aan te geven op welke rechtsgrond het advies gebaseerd was. De kantonrechter geeft partijen mee dat het wel logisch is het honorarium te heroverwegen om het geschil te beëindigen omdat de advocaat is tekortgeschoten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4860

Kanton - Deurwaarder te star: geen proceskosten voor huurster

18 augustus - Een huurster in Amsterdam-Oost met ruim 2.900 euro huurschuld hoeft geen proceskosten te betalen. De deurwaarder had te weinig oog voor de omstandigheden in dit geval en de maatschappelijke zorgvuldigheid te weinig toegepast oordeelt de kantonrechter. De woningbouwvereniging en de deurwaarder lieten de zaak eerst een jaar rusten en weigerde vervolgens een verzoek om een kort uitstel van haar aanstaand bewindvoerder voor het treffen van een betalingsregeling. De dagvaarding tot betaling van de huurachterstand en de ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming werd een dag later toch uitgebracht. Ook weegt mee dat de huur al bijna een jaar tijdig wordt betaald en dat het bewind minder dan 14 dagen na het uitstelverzoek is uitgesproken. Gelet op de ingrijpende gevolgen van ontruiming zijn de woningbouwvereniging en de bewindvoerder ter zitting een betalingsregeling overeengekomen waarbij de ontbinding en ontruiming slechts voorwaardelijk worden toegewezen. Zolang de bewindvoerder zich aan de afspraken houdt, mag de huurster in de woning blijven. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4861

Civiel - Steiger bij Centraal Station niet van Lovers maar van gemeente

24 augustus - Rederij Lovers is niet door zogenoemde verkrijgende verjaring de rechthebbende geworden van een steiger in het Open Havenfront voor het Centraal Station van Amsterdam. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Vanaf 1983 gebruikte de rederij de steiger ’s nachts als ligplaats voor een dekschuit. In 1992 plaatste Lovers op de steiger een hek met kammen. Volgens de rederij heeft zij hierdoor die steiger in bezit genomen en was die steiger door zogenoemde ‘verkrijgende verjaring’ niet langer eigendom van de gemeente. Volgens de rechtbank hoefde de gemeente het plaatsen van het hek niet op te vatten als een daad waarmee de steiger werd geclaimd, maar alleen als een daad om de afgemeerde vaartuigen te beschermen. Daarom is niet voldaan aan het vereiste van inbezitneming en is er geen verkrijgende verjaring. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5022


Civiel - Financieringsvoorbehoud geldt niet: ruim 95.000 euro betalen

25 augustus - De kopers van een woning in Amstelveen moeten aan de verkopers een boete betalen van ruim 95.000 euro, omdat zij onvoldoende hebben aangetoond dat zij terecht een beroep deden op het financieringsvoorbehoud. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Op de koper van een woning rust een inspanningsplicht om al het mogelijke te doen om een financiering te verkrijgen. De financiële stukken die kopers hebben overgelegd zijn echter onvolledig en bieden te weinig inzicht in de (on)mogelijkheden om een financiering te verkrijgen. Het feit dat de kopers nog voordat zij een beroep deden op het financieringsvoorbehoud, een bod zonder financieringsvoorbehoud hebben uitgebracht op een andere woning voor nagenoeg dezelfde prijs als waarvoor zij de woning van de verkopers hebben gekocht, doet vermoeden dat zij wel in staat waren de kooprijs aan de verkopers te voldoen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:5018


Uitspraken