Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 29 januari 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor poging brandstichting in Amsterdam-Zuidoost

23 januari - Een 34-jarige man is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf omdat hij op 12 februari 2023 in Amsterdam-Zuidoost probeerde een auto in brand te steken. Hij gooide een baksteen door de ruit en benzine in het voertuig. Vervolgens gooide hij brandende lucifers naar de auto. Dat de poging brandstichting niet tot een gevaarlijke brand leidde, is niet aan hem te danken. In de straf van de 34-jarige man weegt in zijn nadeel mee dat hij geen openheid van zaken gaf over waarom hij zijn daad pleegde. Naast de gevangenisstraf mag hij zich 5 jaar niet in de buurt begeven van waar hij probeerde brand te stichten en geen contact hebben met het slachtoffer en diens gezin. 

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:329

Kanton - ‘Treintje rijden’-beding van Q-Park oneerlijk

19 januari - Een Amsterdammer hoeft Q-Park niets te betalen omdat hij volgens Q-Park zonder te betalen een parkeergarage van Q-Park had verlaten (zogenoemd treintje rijden). Dat is omdat de bedingen in de algemene voorwaarden zo nadelig zijn voor de consument dat die bedingen oneerlijk zijn. Het stapeleffect van de bedingen houdt in dat Q-Park de consument zou kunnen confronteren met een schadevergoeding die die de geleden schade (ver) overstijgt. De oneerlijke bedingen worden daarom vernietigd. De eis van Q-Park is alleen daarom al niet toewijsbaar, ook al zou vast komen te staan dat er een parkeerovereenkomst was gesloten. Dat heeft de Amsterdammer overigens gemotiveerd betwist. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Te veel onduidelijk: geen arbeidsoverkomst gesloten

23 januari - Na een succesvolle sollicitatieprocedure wordt een vrouw gefeliciteerd en gezegd dat er een aanbod haar kant op komt. Misschien is zelfs gezegd you got the job. Daarmee is geen arbeidsovereenkomst tot stand gekomen omdat de belangrijkste elementen waaronder loon en duur nog onvoldoende bepaald waren. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Verzakte woning: aannemer mag tegenbewijs indienen

24 januari - In een zaak tussen twee buren is vastgesteld dat de fundering van een woning is verzakt. De oorzaak daarvan is nog niet met volledige zekerheid vast te stellen, maar vooralsnog is voldoende onderbouwd dat het komt door de bouwwerkzaamheden bij de buren.  Bij hen werd een nieuwe kelder gerealiseerd, waarvoor een bouwkuip was uitgegraven en damwanden zijn aangebracht. Volgens de woningeigenaren met verzakkingsschade zijn die damwanden gaan roteren en is daardoor de verzakking ontstaan. De rechtbank gaat daarin mee, maar geeft de aannemer wel de gelegenheid om tegenbewijs te leveren om te ontkrachten dat de damwanden zijn gaan roteren. Als de aannemer niet slaagt in het leveren van tegenbewijs, komt vast te staan dat de rotatie van damwanden de oorzaak is geweest van de verzakking en zal de aannemer schadeplichtig zijn. 

Lees de volledige uitspraak:

Uitspraken