Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 29 juli 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf en maatregel voor schieten tijdens uitgaan

25 juli - Een 21-jarige man is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en een gedragsbeïnvloedende maatregel (GVM) omdat hij op 18 sept. 2023 bij een club in Amsterdam geschoten heeft op een beveiliger en een bezoeker van de club en een geladen getransformeerd gaspistool bij zich had. De aanleiding was futiel ; de beveiliging had de man duidelijk gemaakt dat hij niet met een drankje naar buiten mocht. De man vertoonde provocerend gedrag en haalde later een wapen waarmee hij geschoten heeft. De rechtbank veroordeelt hem voor poging doodslag. Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met verminderde toerekening en de jeugdige leeftijd van de man.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:4594

Bestuur - IND moet asielzaak vrouw uit Colombia herbeoordelen

22 juli - De Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) moet de asielaanvraag van een Colombiaanse vrouw opnieuw beoordelen oordeelt de rechtbank. Zij zei geld te hebben geleend voor haar horecabedrijfje, van geldschieters die werken volgens het “gota a gota”-systeem (druppel voor druppel in het Spaans). Zij vertelde dat bendeleden haar meermaals bedreigden omdat zij schulden niet kon afbetalen. De IND geloofde het asielverhaal niet omdat dat tegenstrijdigheden zou bevatten. De rechtbank volgt de IND hierin niet omdat het verhaal niet is bekeken in samenhang met de ingediende bewijsstukken. Evenmin bekeek de IND het in samenhang met de informatie over dat systeem in het ambtsbericht over Colombia. Daarbij lenen geldschieters particulieren geld zonder controle van kredietwaardigheid. Bij geen (tijdige) aflossing worden bendeleden op schuldenaren afgestuurd waarbij geweld en vernielingen niet worden geschuwd, aldus dat ambtsbericht. Verwijten van tegenstrijdigheden zijn ook onterecht. Punten die de IND tegenstrijdigheden noemde, zijn dat niet na grondige lezing van alle verklaringen. Ook is ten onrechte niet meegewogen dat de vrouw 8 à 9 maanden vrijwel dagelijks zou zijn bedreigd. Dan is het lastig incidenten te onderscheiden en over elk incident te verklaren. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2024:11718

Kanton - Einde huurovereenkomst voor huurster die ander er liet wonen

18 juli - De kantonrechter ontbindt de huurovereenkomst van een woning in Amsterdam omdat de huurster er  lange tijd niet woonde en de woning zonder instemming van de verhuurder aan haar ex-schoonzus in gebruik heeft gegeven. Dat de woning niet meer haar hoofdverblijf was en zij die aan een ander in gebruik gaf, zijn voldoende redenen om de overeenkomst te ontbinden. Uit rapporten van de verhuurder bleek dat er tijdens huisbezoeken nauwelijks zaken van de huurster in de woning waren. Daar bracht zij te weinig controleerbaar bewijs tegenin dat zij daar wel woonde. Naast de ontbinding van de overeenkomst moet de bewindvoerder van de huurster ruim 900 euro achterstallige huur betalen. Het belang van de verhuurder om de (schaarse) sociale huurwoning te ontruimen weegt zwaarder dan het belang van de bewindvoerder om de woning voor huurster te behouden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:4391


Civiel - Platform maakt geen inbreuk op auteursrecht universiteit

24 juli - Een bedrijf dat studenten een platform biedt om studiemateriaal uit te wisselen, maakt geen inbreuk op het auteursrecht van een Nederlandse universiteit. Zo oordeelde de rechtbank. De universiteit heeft het auteursrecht op haar onderwijsmateriaal dat is gemaakt door docenten. Het platform maakt volgens de rechtbank geen inbreuk op die auteursrechten, omdat zij zelf geen mededeling aan het publiek doet. De universiteit had ook vorderingen ingesteld tegen een bedrijf dat tentamentrainingen aanbiedt. Dat bedrijf maakt wél een inbreuk op het auteursrecht door oude tentamens en standaardantwoorden van de universiteit nagenoeg één op één over te nemen in bundels voor tentamentrainingen. Het bedrijf dat tentamentrainingen aanbiedt, moet die auteursrechtinbreuken staken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:4425


Uitspraken